Mobile menu

Povelja Kulina bana na "gostovanju" u Sarajevu
Thread poster: Said Kaljanac a.k.a. SARAJ

Said Kaljanac a.k.a. SARAJ  Identity Verified
Belgium
Local time: 09:44
Bosnian to French
+ ...
Apr 20, 2008

Povelja Kulina bana na "gostovanju" u Sarajevu
Povodom Dana Kantona Sarajevo i 60 godina Istorijskog arhiva Sarajevo u Zemaljskom muzeju će biti izložena povelja Kulina bana...Povodom Dana Kantona Sarajevo i 60 godina Istorijskog arhiva Sarajevo, početkom maja u Zemaljskom muzeju će biti izložena Povelja Kulina bana, tačnije jedan od njena tri sačuvana "orginala". I to onaj iz Dubravačkog arhiva.

Proučavanje Povelje iznudilo je i enigmatično pitanje originalnosti sačuvanih primjeraka. Povelja je sačuvana u tri primjerka. Danas se dva nalaze u Dubrovačkom arhivu, a jedan u Sankt Peterburgu (Petrograd, Lenjingrad, Rusija).

Povelja Kulina bana (29. 8. 1189) predstavlja jedan od najznačajnijih pisanih spomenika u historiji Bosne i Hercegovine i vrijedan spomenik iz historije slavenske pismenosti uopće. Njena vrijednost istaknuta je u višestranim mogućnostima koje pruža za izučavanje prošlosti, naročito srednjovjekovne bosanske države i društva krajem 12. vijeka.

Pokušaj da se odredi odnos među tri očuvana primjerka Povelje Kulina bana doveo je u struci do formulacija original, stariji i mlađi prepis. Proučavanja povelje rezultirala su stanovištem da je samo jedan od tri primjeraka original, a da su druga dva prepisi, pri čemu je jedan stariji a jedan mlađi prepis Kulinove povelje. Polazna postavka je da je petrogradski primjerak original, a da su u dva primjerka u Dubrovniku stariji i mlađi prepisi.

Primjerci Povelje se tako i danas zovu iako struka nikada do kraja nije bila saglasna po pitanju koji je primjerak original a koji su primjerci prepisi. Najnovija istraživanja pokazuju da ova dilema nije dokraja zatvorena ni u svom početku. Naime pitanje je da li se u polazištu može ići sa definicijom da je svojevremeno napravljen samo jedan primjerak povelje, a da su u kasnijim vremenima sačinjeni prepisi.

Povelja Kulina bana pisana je dvojezično. Pored bosančice i bosanskog jezika tu je i latinica i latinski jezik.

Autor: FENA
Dnevni Avaz, 20.04.2008

[Edited at 2008-04-20 07:56]


Direct link Reply with quote
 

Kemal Mustajbegovic  Identity Verified
Local time: 15:44
English to Croatian
+ ...
FENA izvještava danas: Apr 28, 2008

SARAJEVO - Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Istorijski arhiv Sarajevo su neugodno iznenađeni mišljenjem Arhivskog vijeća Republika Hrvatske i Vijeća za nacionalna kulturna dobra, koji nisu dali suglasnost za realizaciju projekta posudbe iz Državnog arhiva u Dubrovniku i izlaganja u Sarajevu originala Povelje Kulina bana iz 1189. godine.
...
Inače, nakon što Hrvatsko arhivsko vijeće nije prihvatilo ovu inicijativu, ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivo Orešković podnio je ostavku na tu dužnost kao osobni čin koji nije želio dodatno komentirati. Orešković je prethodno podržao inicijativu da se originalna Povelja Kulina bana izloži u Sarajevu povodom obilježavanja 60. godišnjice Istorijskog arhiva Sarajevo.


http://www.vecernji.hr/newsroom/culture/3069246/index.do;jsessionid=D1DE2479481A13FB0CEA2DFC80629C54.2


[Edited at 2008-04-29 00:41]


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Povelja Kulina bana na "gostovanju" u Sarajevu

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
TMreserve
Wake up in the Morning and see that you have sold TMs and made Money overnightThe TM Market Place for Translators
New: Our Instant TM Download
TM owners: Upload your TMs into the online database
Customers: Analyse your text & instantly download a text-specific TM
Well over 1.2 BILLION translation units

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs