Mobile menu

Off topic: NTV Hayat/ Mreza plus prevodi/ prijevodi
Thread poster: DKprevodi
DKprevodi
Local time: 01:29
Danish to Bosnian
+ ...
Feb 7, 2005

Vec duze vrijeme se grozim gledajuci prevode/ prijevode na NTV Hayat/ Mreza plus. Kombinacije "u redu", "u stvari" se prevode kao "uredu", "ustvari"...
Na moje obracanje NTV Hayat sam dobila odgovor u kojem se kaze da je lektorica (? nemam pojma ko bi to mogao biti) "konferirala" Halilovicev Rjecnik, i da je to ispravna upotreba, jer "u redu" bi npr. znacilo stajati u redu..... Jeste da sam ja izvan BiH vec 13 godina, ali sam valjda toliko pismena da ovo prosto ne moze biti tacno!
Molim cijenjene ucesnike foruma za komentar!

Srdacan pozdrav
Edina


Direct link Reply with quote
 

Almir Comor MITI  Identity Verified
Bosnia and Herzegovina
Local time: 01:29
Member (2004)
English to Croatian
+ ...
problem je sto na Hayatu ne znaju elementarna pravila titlovanja Feb 7, 2005

pozdrav,

to jeste veliki problem, ali ja veci problem vidim u tome sto ljudi koji rade na tim prevodima ne poznaju elementarna pravila titlovanja, tako da ostavljaju po jednu rijec u donjem redu dok im je gornji prepun, ili prenose samo jednu rijec i tacku u slijedeci titl. ocigledno se radi o ljudima koji nisu imali nikakvog prethodnog iskustva sa titlovima, za razliku, recimo, od Federalne TV.
s druge strane problem loseg prevoda i nepoznavanja vlastitog jezika je, bojim se, neiskorjenjiv, barem dok ne pocnu placati dovoljno da bi i kvalitetni prevodioci htjeli raditi za njih...

almir


Direct link Reply with quote
 
Nives
Bosnia and Herzegovina
Local time: 01:29
English to Croatian
+ ...
U pravu ste Feb 1, 2006

Draga Edina, u pravu ste za pisanje Ťu reduť i Ťu stvariť jer se tu radi o prijedlogu s imenicom, na koji se u govoru pomiče naglasak te se čini da je jedna riječ, no pisanje je ipak odvojeno. Ne znam kako sugerira Halilovićev rječnik, ali znam da se oduvijek pisalo tako.
No nije samo problem u pravopisu nego i u prevođenju, a naravno kao što reče gore kolega, kad budu htjeli izdvojiti novac za kvalitetne prevoditelje, bit će bolje.


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


NTV Hayat/ Mreza plus prevodi/ prijevodi

Advanced search


memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs