| User | Thread poster: Albena Vassileva "Откройте" или "откроете" |
Albena Vassileva Bulgaria Local time: 22:35 English to Bulgarian |
Не съм сигурна дали тук му е мястото, но кажете какво мислите. Търси се повелителната форма за множествено число на "откроя". Първата (и единствена засега с различен корен) аналогия, която ми дойде наум, е "строя - стройте". Затова и гласувам за "откройте", макар че ми прозвуча доста по руски на първо четене. Но ме заяде нещо червеят на съмнението... В моя правописен речник на БАН няма повелителни форми.
Помогнете, моля, за предпочитане с аргументи. | | | |
AmusedNath Bulgaria Local time: 22:35
 Member (2002) English to Bulgarian + ... | |
4leavedClover Bulgaria Local time: 22:35 English to Bulgarian + ... | |
Albena Vassileva Bulgaria Local time: 22:35 English to Bulgarian TOPIC STARTER |
Почти мога да се закълна, че преди два часа нямаше словоформи за "откроя" в Wiktionary. Кой знае къде съм търсила и аз... (почесвам се замислено и си посипвам главата с пепел). | | | |
Boyan Brezinsky Bulgaria Local time: 22:35
Member (2008) English to Bulgarian + ... |
Макар наистина да звучи руско и поради това неестествено.
(Раз/с)кроя - (раз/с)кройте, (раз/с)крия - (раз/с)крийте, броя - бройте и т. н. | | | |
transworder Bulgaria Local time: 22:35 | | "звучи руско" - следователно е "неестествено" | Oct 2, 2009 |
Boyan Brezinsky
Би ли аргументирал твърдата си теза, че ако нещо "звучи руско" в българския език, е непременно "неестествено"? Кои чужди влияния да приемаме като "естествени"? | | | |