Mobile menu

obračun poreza na honorare
Thread poster: licka
licka
Croatian to English
+ ...
May 7, 2004

Na stranici HDZTP-a sam pročitala da su od RRIF-a dobili mišljenje po kojem prevoditelji za svoju djelatnost od honorara imaju pravo odbiti 40% na ime paušalnih troškova (a ne 25%). To bi značilo da se prevoditeljska djelatnost tretira kao autorski rad. Zanima me kakva su iskustva ostalih, tj. kako obračunavaju paušalne troškove.

Lidija


Direct link Reply with quote
 

Vesna Zivcic  Identity Verified
Local time: 05:23
German to Croatian
+ ...
Honorari, paušali, doprinosi May 8, 2004

Mislim da biste to morali raspraviti sa svojim poreznim referentom jer se paušali obično priznaju u odnosu na ostvareni prihod prijavljen po toj osnovi, dakle u trenutku podnošenja porezne prijave.[Edited at 2004-06-05 19:18]


Direct link Reply with quote
 
licka
Croatian to English
+ ...
TOPIC STARTER
paušal May 10, 2004

Jasno je da se na honorar moraju platiti svi doprinosi, ali je pitanje da li se pri izračunu osnovice za te doprinose, od primitka smije odbiti 25 ili 40% paušala na osnovu troškova.
Ako je u pitanju autorsko djelo zakon jasno propisuje da se može odbiti 40%, ali je prilično nedefinirano da li prijevod spada pod autorski rad. Tumačenje HDZTP-a je da se kod prevođenja smije odbiti 40%, a mene zanima kako kolege prevoditelji postupaju pri obračunu doprinosa i poreza.


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


obračun poreza na honorare

Advanced search


Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
TransPDF.com PDF Translation
Fast and Reliable PDF Translation - reduce your workload while maintaining quality

Unlock the potential of PDFs, taking your original PDF, replacing the text with your translations from your preferred tools and in minutes, get a high quality, ready-to-use, translated PDF. Try it now - your first 50 pages are free.

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs