Mobile menu

Belastingen: hulp of zelf doen?
Thread poster: Ingeborg Gonizzi

Ingeborg Gonizzi  Identity Verified
Netherlands
Local time: 19:11
Member (2007)
French to Dutch
+ ...
Jan 29, 2008

Ik heb onlangs mijn baan opgezegd om mij fulltime te kunnen gaan wijden aan het vertalen, en tot mijn vreugde loopt alles voorspoedig. Ik vind het leuk om mijn eigen toko te runnen en daar horen natuurlijk ook belastingzaken bij.

Maar nu hoor ik van mede-freelancers dat ik mijn belastingzaken beter kan overlaten aan een adviseur omdat het NL belastingsysteem te veel valkuilen kent waar je als niet-deskundige niet op bedacht bent.

Ik denk echter dat ik met mijn simpele zzp-constructie (veel inkomsten weinig uitgaven hahahaha) dat best zelf zou moeten kunnen doen.

Of denk ik er te eenvoudig over?

Graag hoor ik jullie ervaringen. Besteden jullie de hele rataplan uit aan een adviseur? Wat kost dat dan (en wat levert het op)? En waar vind ik een betrouwbaar iemand?

Alvast hartelijk dank voor jullie adviezen.

Groetjes,
ingeborg


Direct link Reply with quote
 

Susanne Bittner  Identity Verified
Local time: 19:11
English to German
+ ...
Belastingadviseur zoeken Jan 29, 2008

Als je iemand wilt zoeken, kun je eventueel gebruik maken van de netwerken van het Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) en/of FNV Zelfstandigen, daar vind je adviseurs die gespecialiseerd zijn op zzp'ers. (Trouwens is het adviesaanbod van PZO en/of FNV Zelfstandigen zelf ook de moeite van een bezoekje op hun websites). Groetjes, Susanne

Direct link Reply with quote
 
Margreet Logmans  Identity Verified
Netherlands
Local time: 19:11
English to Dutch
+ ...
Valt mee, gewoon zorgvuldig zijn Jan 29, 2008

Hoi Ingeborg,

mijn echtgenoot weet toevallig veel van belastingen, dus die doet het voor mij.
Zijn advies is: wees gewoon zorgvuldig en vraag veel aan de Belastingdienst.
Het is niet zo ingewikkeld, maar je moet de zaken goed op een rijtje hebben.
Belangrijkste valkuil is - in mijn ervaring - de BTW-kwestie.
Belangrijkste eis aan het zelf regelen: wees zorgvuldig in je administratie.
Er zijn over dit onderwerp diverse boeken op de markt.

Voor de belasting die je moet gaan betalen, kun je het beste direct geld reserveren en dan is het zo dat je beter te veel kunt reserveren dan te weinig.

Als je wilt uitbesteden, moet je ook nadenken over wat je uitbesteedt - je hele administratie? Jaaropgaven? BTW-aangifte?

Een goede adviseur is meestal niet goedkoop, maar als het je veel tijd bespaart, kan het misschien toch uit. Een betrouwbaar iemand vind je het gemakkelijkste door om je heen te vragen bij bevriende ondernemers of collega's bij wie zij de zaak ondergebracht hebben.

Veel inkomsten, weinig uitgaven: daar gaan we voor! Succes!


Direct link Reply with quote
 

Percy Balemans  Identity Verified
Netherlands
Local time: 19:11
English to Dutch
+ ...
Kijk wat je zelf wilt en kunt doen Jan 29, 2008

Hoi Ingeborg,

Ik hou alles zelf bij, maar laat aan het einde van het jaar alles door een boekhouder controleren en die maakt ook de jaarrekening op, waarna ik zelf mijn aangifte doe. Toen ik begon, heb ik wel alles even met een boekhouder doorgelopen, om te controleren of ik wel de juiste dingen bijhield en de juiste regeltjes toepaste, maar sindsdien doe ik het zelf.

Ik denk dat het heel erg verschilt per persoon: het moet je ook een beetje liggen om alles netjes te kunnen en willen bijhouden en je een beetje in de belastingregels te verdiepen. Als je daar geen zin in hebt of geen tijd, dan kun je dat beter uitbesteden.

Wat de kosten betreft: dat verschilt enorm en hangt er dus ook vanaf hoeveel je zelf doet.

Ik heb zelf mijn boekhouder via via gevonden, dat vind ik persoonlijk toch altijd de beste manier, want dan weet je tenminste dat andere mensen tevreden zijn. Ik heb eerst een afspraak met hem gemaakt om te kijken hoe we alles konden regelen en wat het zou gaan kosten.

Als ik jou was zou ik eerst eens vragen aan mensen die je kent of die iemand weten en zo een paar adressen verzamelen en dan met een paar mensen een afspraak maken.


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Belastingen: hulp of zelf doen?

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs