Gépészeti szószedet
Thread poster: Bondi
Bondi
Hungarian to English
+ ...
Jun 8, 2004

Üdv! Magyar-angol gépészeti szótárra volna szükségem. Gondoltam, itt a legcélszerűbb elindulnom, de a proZ/KudoZ keresés csak néhány szót ad ki. Tudna vki a neten ajánlani vmi kiindulási pontot? Az egynyelvű angol nyelvű szójegyzékekkel sajnos nemigen boldogulok, mert kevéssé vagyok járatos a gépészetben, csupán gépkezelői tanfolyamra járok és úgy véltem, több haszna lenne, ha angolul is bővíteném ismereteimet. Előre is köszi.

Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 14:58
English to Hungarian
+ ...
Ez igazán nem off-topic Jun 8, 2004

Elindulásnak ezt az oldalt javasolnám (persze itt mindenféle szakszótár van):
http://www.szakkonyv.hu/lista.php?k=173

De szerintem alaposan meg kell nézni a szótárt vásárlás előtt, esetleg kollégával/ jóbaráttal együtt, mert a közgazdasági/ üzleti szótáraknál elég sok a színvonaltalan.


Direct link Reply with quote
 
Bondi
Hungarian to English
+ ...
TOPIC STARTER
végül is... :) Jun 12, 2004

Köszi az infót! Végül is egy háromnyelvű szótár mellett döntöttem, de előbb tényleg megnéztem személyesen.

(Mondjuk, eredetileg úgy értettem a kérdést, hogy a neten van-e ilyen szószedet, de mindegy, ez a 7e Ft szerintem még épp megfelelő ár. Mindig csak ezek a piszkos anyagiak, ugye.


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 14:58
English to Hungarian
+ ...
Jól döntöttél! Jun 13, 2004

Ez egy kifejezetten jó ár és az elinduláshoz szerintem sokkal hasznosabb a papír-alapú szótár, legfőképpen azért, mert a weben található ilyen-olyan szószedeteknél biztosan megbízhatóbb (azért az már volt szerkesztő meg korrektor kezében, a neten viszont gyakoriak a durva elírások). Szóval, amikor az ember már benne van a szaknyelvben, akkor érdemes az árnyalatok meg az új kifejezések, divatszavak miatt a weben keresni - aztán gyorsan le is ellenőrizni -, de elinduláshoz azért nem az igazi.

Igen, én is rájöttem, hogy tulajdonképpen a neten kellett volna, esetleg érdemes körülnézni valamelyik metakeresővel, de nem hinném, hogy van. (Magyar-angol viszonylatban kohászati szótár már van a neten! A címét persze nem tudom, mert én akkor éppen bányászatit kerestem, de van egy csomó link, ami rámutat, folyton belebotlottam.)

Még egy dolog eszembe jutott egyébként: a nagy cégek katalógusai a világhálón - ha van magyar nyelvű honlapjuk is, akkor a termék, alkatrész típusa, azonosítószáma nagy segítség lehet. Nagyon macerás, sok időt igényel, de párszor rákényszerültem, mert az üzleti szövegbe csak becsúszik egy-két számomra érthetetlen terméknév. Na ja, ha abból élnek...

Jó tanulást!


Direct link Reply with quote
 
Bondi
Hungarian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Köszi! Jun 14, 2004

Az ár tényleg olcsónak mondható, így elég hamar félre is tettem az anyagi megfontolásokat. A szakfordítástól még távol vagyok (és valószínűleg leszek is), egyelőre csak a saját ködös elképzeléseim miatt szükséges a nyelvkincs bővítése. Ha (remélhetőleg) meglesz a nehézgépkezelői szakvizsgám/jogosítványom, akkor azt szükség esetén külföldön is tudjam hasznosítani. Nem akarok közhelyes lenni, de "a mai világban" száz lábon is nehéz a talpon maradás, ne utólag legyek majd okos, ha a helyzet úgy adja.

Direct link Reply with quote
 
Tardonplo  Identity Verified
Local time: 14:58
English to Hungarian
+ ...
további online lehetőségek Aug 5, 2004

Javaslom továbbá a kereskedelmi/vámtarifákat, valamint a szabadalmi/szabványügyi hivatalok honlapját, a különféle tezauruszokat, melyek gyakran online elérhetők.

Üdv,

Molnár Simon


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Gépészeti szószedet

Advanced search


LSP.expert
You’re a freelance translator? LSP.expert helps you manage your daily translation jobs. It’s easy, fast and secure.

How about you start tracking translation jobs and sending invoices in minutes? You can also manage your clients and generate reports about your business activities. So you always keep a clear view on your planning, AND you get a free 30 day trial period!

More info »
SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums