Mobile menu

Milyen m√≥don fizetnek a k√ľlf√∂ldi (nem magyar) kliensek?
Thread poster: Palko Agi
Palko Agi  Identity Verified
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
May 8, 2002

Mivel √©n eddig csak hazai c√©gekkel dolgoztam, k√≠v√°ncsi lenn√©k, milyen m√≥dszerrel lehet megoldani a dolgot a k√ľlf√∂ldi c√©gekkel. Just in case.

Devizasz√°ml√°t kell nyitni? Vagy √°t tudnak utalni a forintsz√°ml√°ra? Kell valami enged√©ly ahhoz, hogy a BT k√ľlf√∂ldi c√©gnek sz√°ml√°zzon?√Āgi


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
√Āltal√°ban csekkel May 8, 2002

Amennyire tudom, √°ltal√°ban csekkel fizetnek, amit vagy a Te nevedre, vagy a c√©ged nev√©re √°llitanak ki (ahogy k√©red). Vigy√°zz, iszonyu dr√°ga a bev√°lt√°s!!! √Čppen ez√©rt kik√∂thetsz egy minimum √∂sszeget a munk√°ra - n√©h√°ny k√ľlf√∂ldi fordit√≥ csin√°lja ezt - de a legjobb, ha banki √°tutal√°ssal k√©red. Itt is vigy√°zz, hogy legal√°bb az √°tutal√°s k√∂lts√©g√©t ŇĎk fizess√©k, el√©g lesz az itthoni k√∂lts√©geket viselned. R√°ad√°sul van olyan fordit√≥iroda, ahol maximum k√©t munk√°t hajland√≥k √∂sszevonni a kifizet√©sn√©l (hogy a fajlagos bev√°lt√°si k√∂lts√©g kisebb legyen).Van egy√©bk√©nt most a ProZ-on egy kezdem√©nyez√©s, hogy a kis √∂sszegŇĪ dijakat lehet nekik fizetni √©s ha √∂sszegyŇĪlt valamennyi, akkor 5% kezel√©si k√∂lts√©ggel √°tutalj√°k Neked. Att√≥l tartok viszont, hogy ez csak a Platinum-tagoknak van (ebben nem vagyok biztos).Enged√©ly nem kell, ha c√©gen kereszt√ľl dolgozol, akkor r√°ad√°sul exportnak sz√°mit, viszont az √°rfolyamv√°ltoz√°sb√≥l ad√≥d√≥ nyeres√©g √©s vesztes√©g is beker√ľl a m√©rlegedbe. (A sz√°mla ki√°llit√°s√°nak napja √©s a teljesit√©s k√∂z√∂tt is v√°ltozhat az √°rfolyam, √©s ha nyersz rajta, akkor ad√≥zol ut√°na.)Persze lehet deviz√°ban denomin√°lt sz√°ml√°t nyitni, de ha t√∂bbf√©le deviz√°ban fizetnek, akkor ugyanannyi alsz√°mla kell (ezt csak akkor √©rdemes, ha deviz√°ban is akarod majd elk√∂lteni). Nem felt√©tlen√ľl sz√ľks√©ges viszont ez, hiszen a csekk bev√°lt√°sakor rendelkezhetsz √ļgy, hogy forintban akarod felvenni (ez m√©g plusz egy kis k√∂lts√©g).Direct link Reply with quote
 
bochkor
Local time: 03:12
English to German
+ ...
Csakis csekkel May 23, 2002

MegerŇĎs√≠tem, hogy a csekk√≠r√°st im√°dj√°k. Minden m√°s m√°r \"t√ļl neh√©z\" nekik. K√ľlf√∂ld eset√©ben viszont rem√©lem, r√° lehet ŇĎket b√≠rni egy√©bre is, b√°r nem tudom. √Čn csak akkor tudtam egy (nekem belf√∂ldi) c√©get m√°sra b√≠rni, cashier\'s check-re, amikor egy hamis csekk ki√≠r√°sa ut√°n azt mondtam, hogy m√°r csak money order-t (p√©nzesutalv√°nyt) fogadok el vagy b√≠r√≥s√°g, stb. S erre megj√∂tt a cashier\'s check. (Sokan biztosan m√°r kital√°lt√°k k√∂z√ľletek, hogy a sz√≥ban forg√≥ c√©g az Ilingua volt.)

Direct link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
Mégis mennyi? Jul 16, 2002

Sziasztok,

Csak annyit szeretnek kerdezni, hogy kb. mennyi a fix koltsege egy csekk bevaltasanak? 70 USDrol van szo. Kb. mennyi marad meg ebbol? Egyaltalan, hol tudom bevaltani? Gondolom bankban.Mas, a kulfoldi ugyfelek ragaszkodnak a szamlaadashoz? Ha nekem egy Bt-m van, minden gond nelkul tudok USDs szlat kiallitani? Export eseten AFA nelkul szamlaznek ugye, de ugy tudom ez szolgaltatasra nem ervenyes.Ha a dij 70 USD, akkor azt a kulfoldi megrendelo AFA-val, vagy anelkul ertelmezi? (gondolom o ennyit akar fizetni, tehat AFAval)Hat roviden ennyit szerettem volna. Varom valaszaitokat.

koszi

Ivan


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
Bev√°lt√°s + sz√°ml√°z√°s Jul 21, 2002

A bev√°lt√°s minden√ľtt el√©g dr√°ga, √©n 30 doll√°rt fizetek a Citibankn√°l, de √°llit√≥lag van olyan bank, aki kevesebbet k√©r. (√Čn csak olyat tudok, amelyik t√∂bbet.) A bev√°lt√°s dija f√ľgg az √∂sszegtŇĎl is, de van egy minim√°lis tarifa.A Bt. a normál bankszámla mellett nyithat devizaszámlát is, de vigyázz, annak a számát is be kell jelenteni az APEH-nek, nehogy elfelejtsd! Ha csekkben kapod a pénzt, akkor a beváltás után jóváirják a devizaszámládon, de át is válthatják rögtön, akkor a forintszámlára teszik, a napi árfolyamon, a költségek levonása után.Az √°tutal√°s eset√©n viszont vedd figyelembe, hogy mindk√©t oldalon minim√°lisan kb. 10 eur√≥ az √°tutal√°s k√∂lts√©ge, amit a k√ľlf√∂ldi megbiz√≥k √°t szoktak h√°ritani, teh√°t a mondott 70-bŇĎl 60 √©rkezik majd meg (erre a sz√°ml√°z√°sn√°l is figyelj, ha nem v√°llalj√°k √°t a k√∂lts√©get) √©s ut√°na fizetsz kb. ugyanennyit az√©rt, hogy a helyi bank be√©rkeztette. Az ŇĎ oldalukon a levon√°s azonban sokkal t√∂bb is lehet (nemr√©g volt k√©t √°tutal√°som, mindkettŇĎn√©l ŇĎk levontak 25-√∂t, plusz 10-et az √©n bankom). Arra is sz√°mits, hogy minden egyes alkalommal, amikor csekket v√°ltasz be, vagy √°tutal√°sod √©rkezik, a bank nyilatkoztatni fog, hogy honnan sz√°rmazik ez a p√©nz.Ami az √ĀF√Ā-t illeti, szerintem nincs √ĀFA (ne ijessz meg!), mert ez export (nem helybeli szolg√°ltat√°s).Direct link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
AFA Aug 22, 2002

Hello,

en alaposan utanajartam a kerdeskornek, de a konkluzio tobb esetben is ugyanaz. APEH AFA osztalyon dolgozo baratom azt mondja, hogy a forditas AFA koteles,ha kulfolre megy akkor is, es hogy mar buntettek ilyen miatt. Hatter, AFA tv. 15 sz. szolgaltatas helye szerint, ez pedig itt Mo, kivetelek nevesitve vannak, de a forditas nincs koztuk (reklam, propaganda, szellemi termekek).(Az export ugye azert is gyanus, mert azt vamolni szoktak, es hat azert itt ez nehezebben megoldhato.)2 kerdes:

Ha felszamolom az AFAt, akkor azt a kulfoldi nem nagyon fogja tudni visszaigenyelni (fokonyvelonk szerint)

Ha nem szamolom fel, akkor a kulfoldi nem fogja befizetni, ez tuti (legalabbis nehezebben ellenorizheto, mint az hogy en felszamitottam e)Marpedig valahol, valakinek az AFAt be kell fizetnie.Megoldas? Trukkozni a reklamtvekenyseggel?

Ti hogyan csinaljatok?Udv

Ivan


Direct link Reply with quote
 

Andras Szivak
Local time: 09:12
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Csekk Aug 22, 2002

√Čn a csekk √∂sszeg√©t r√° szoktam iratni a valutasz√°ml√°mra. √Āltal√°ban addig nem vehetem fel az √∂sszeget, amig a bank nem ellenŇĎrzi a csekk hiteless√©g√©t. Ez nem j√°r k√ľl√∂n k√∂lts√©ggel.

Direct link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
Csekkes tapasztalat Aug 22, 2002

A multkori kerdesemmel kapcsolatban most mar tapasztalatom is van, 70 USD ert az OTPben 2 fttal jobb arfolyamot adtak USDnkent, mintha valutat vittem volna be, semmi fix ktsg, azonnal dellaztak, de alairattak egy buntetojogi stb. nyilatkozatot, hogy en is dellazok, ha a JPMorgan nem fizet, nos ennek remelem kicsi az eselye.Lehet, sot igen valoszinu, hogy ok vallaltak magukra az osszes ktsget. Mindenesetre, jol jott ki a buli.

ON

Ja, es \"sz@r\" 0,06 USDt fizettek szavankent. Szegyellem magam amikor ezt leirom. (csak vicc)

OFFUdv,

IavnDirect link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
H√°t, igen... Oct 21, 2002

Quote:


On 2002-08-22 10:51, frankovics wrote:

...Ja, es \"sz@r\" 0,06 USDt fizettek szavankent. Szegyellem magam amikor ezt leirom. (csak vicc)

Csak gondolkodom, hogy ha valaki ilyen √≥cs√≥n d√≥gozik, akkor mibŇĎl engedi meg mag√°nak a Platina tags√°got?A témával kapcsolatban:

Az √°tutal√°s az igazi, nem a csekkes kuszas√°g (azon sincs k√∂lts√©g az OTP-n√©l, de 60 napot kell v√°rni); mert az √°tutalt √∂sszegbŇĎl nem vonnak le semmit. (Azt mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎnek tartom, hogy az √°tutal√°s k√∂lts√©g√©t a megrendelŇĎ fizeti). Persze, a valuta-> Ft. √°tv√°lt√°skor m√°r zsonglŇĎrk√∂dhet a bank, de a tapasztalatom az, hogy az OTP j√≥ √°rfolyamon v√°lt valut√°t forintra. √Čn vel√ľk meg vagyok el√©gedve.

Persze sok tapasztalatom nincs, mert keveset dolgozom k√ľlf√∂ldre. Volt k√©t rossz tapasztalatom, egy izraeli √©s egy olasz c√©ggel. Az izraeliek megl√≥gtak a p√©nzecsk√©mmel, az olasz fizetett, de csak miut√°n meg√≠g√©rtem neki, hogy p√©nzbehajt√≥kat k√ľld√∂k a nyak√°ra.A p√©nzbehajt√≥ √©n lettem volna, s√≠maszkkal a fejemen, he-he-he (elv√©gre Isonzo, Doberdo nincs is olyan messze, √©s m√°r nagyap√°ink is harcoltak ott, igaz nekik bet√∂rt√©k a fej√ľketDirect link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
Platina Oct 21, 2002

A platina tagsagot ebbol a 70 USD-bol is ki tudtam volna fizetni. Es meg maradt volna 10 USD-m, mivel a masik 60 helyett brownizzal fizettem. Szerintem 2-3 ora munka ennyiert megeri.

Ja, miota platinum vagyok, nem nyertem melot a Proz-on.


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
Csekkes dolgok Jan 16, 2003

Ahogyan a powwow-n is elmondtam, Iván örök érdemeket szerzett (legalábbis nálam) azzal, hogy felhivta a figyelmet az OTP-re. Van viszont két apróság, amire én is szeretném felhivni a figyelmet, a saját tapasztalataim alapján:

- √ļgy tŇĪnik, az OTP-fi√≥kokban csak a banki (neves bank √°ltal fel√ľlgarant√°lt) csekkeket fogadj√°k be sim√°n, a mag√°ncsekkeket nem (ezek is bankra sz√≥lnak, de k√©zir√°ssal),

- a mag√°ncsekkek eset√©ben vigy√°zni kell a minimum-√∂sszeggel: az OTP belsŇĎ szab√°lyai szerint legkevesebb 100 eur√≥ra kell sz√≥lnia a csekknek (az angol font eset√©ben 50), hogy beszed√©sre elfogadj√°k.J√≥ munk√°t √©s sok beszedendŇĎ csekket mindenkinek!


Direct link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
fogad/nem fogad Feb 2, 2003

Nekem OTP-s számlám van, és olyan még nem volt, hogy nem fogadtak volna el csekket, bármilyen kis összegre is szólt volna az.Igaz, az ut√≥bbi idŇĎben m√°r nem fogadok el csekket, csak banki √°tutal√°st, √©s ha kis √∂sszegrŇĎl van sz√≥, akkor v√°runk, am√≠g el√©ri a 100 eur√≥t. (√Čn eur√≥ban sz√°molok, √©s euronacionalista vagyok).


Direct link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
√ĀFA? Feb 11, 2003

Ha k√ľlf√∂ldre dolgozom, akkor √ĀFA_t szerintme nem lehet felsz√°molni, ugyanis az √ĀFA jellemzŇĎen egy belf√∂ldi kereskedelmi ad√≥.

SŇĎt: ha valaki (k√ľlf√∂ldi) kiskereskedelemben v√°s√°rol √°rucikket Magyarorsz√°gon, akkor a hat√°r √°tl√©p√©sekor (visszafel√©) visszaig√©nyelheti az √°f√°t, mint ahogy teszik is sokan. Itt persze van egy √©rt√©khat√°r, ha j√≥l eml√©kszem 20 ezer Ft.

Ezek v√°mszab√°lyok. az ad√≥szab√°lyok ettŇĎl elt√©rhetnek. A logikus az lenne, hogy ne t√©rjenek el.Direct link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
AFA meg 1x Feb 11, 2003

En azt mar egyszer leirtam itt.Egeszen 2002. dec. 31-ig kellett AFAt szamitani a kulfoldre szamlazott forditas utan. Aki ezzel ellentmond az hazudik. (Nem kellett viszont a ingatlanberbeadasra, propagandatevekenysegre stb-re)2003. januar 1-tol nem kell szamlazni kulfoldre szamlazott forditasnal +Afat. (Ugyanis a forditast, tolmacsolast bevettek a fent emlitett propaganda stb. melle)Punk tum, ez igy van es kesz)En sem ertek az AFA hoz altalanosan, de ebben speciel biztos vagyok.Direct link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:12
English to Hungarian
+ ...
Köszönet Feb 11, 2003

Quote:


On 2003-02-11 11:30, frankovics wrote:

En azt mar egyszer leirtam itt.Egeszen 2002. dec. 31-ig kellett AFAt szamitani a kulfoldre szamlazott forditas utan. ...

2003. januar 1-tol nem kell szamlazni kulfoldre szamlazott forditasnal +Afat. (Ugyanis a forditast, tolmacsolast bevettek a fent emlitett propaganda stb. melle)Köszönöm.

Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Milyen m√≥don fizetnek a k√ľlf√∂ldi (nem magyar) kliensek?

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs