Mobile menu

Milyen m√≥don fizetnek a k√ľlf√∂ldi (nem magyar) kliensek?
Thread poster: Palko Agi
Palko Agi  Identity Verified
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
May 8, 2002

Mivel √©n eddig csak hazai c√©gekkel dolgoztam, k√≠v√°ncsi lenn√©k, milyen m√≥dszerrel lehet megoldani a dolgot a k√ľlf√∂ldi c√©gekkel. Just in case.

Devizasz√°ml√°t kell nyitni? Vagy √°t tudnak utalni a forintsz√°ml√°ra? Kell valami enged√©ly ahhoz, hogy a BT k√ľlf√∂ldi c√©gnek sz√°ml√°zzon?√Āgi


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
√Āltal√°ban csekkel May 8, 2002

Amennyire tudom, √°ltal√°ban csekkel fizetnek, amit vagy a Te nevedre, vagy a c√©ged nev√©re √°llitanak ki (ahogy k√©red). Vigy√°zz, iszonyu dr√°ga a bev√°lt√°s!!! √Čppen ez√©rt kik√∂thetsz egy minimum √∂sszeget a munk√°ra - n√©h√°ny k√ľlf√∂ldi fordit√≥ csin√°lja ezt - de a legjobb, ha banki √°tutal√°ssal k√©red. Itt is vigy√°zz, hogy legal√°bb az √°tutal√°s k√∂lts√©g√©t ŇĎk fizess√©k, el√©g lesz az itthoni k√∂lts√©geket viselned. R√°ad√°sul van olyan fordit√≥iroda, ahol maximum k√©t munk√°t hajland√≥k √∂sszevonni a kifizet√©sn√©l (hogy a fajlagos bev√°lt√°si k√∂lts√©g kisebb legyen).Van egy√©bk√©nt most a ProZ-on egy kezdem√©nyez√©s, hogy a kis √∂sszegŇĪ dijakat lehet nekik fizetni √©s ha √∂sszegyŇĪlt valamennyi, akkor 5% kezel√©si k√∂lts√©ggel √°tutalj√°k Neked. Att√≥l tartok viszont, hogy ez csak a Platinum-tagoknak van (ebben nem vagyok biztos).Enged√©ly nem kell, ha c√©gen kereszt√ľl dolgozol, akkor r√°ad√°sul exportnak sz√°mit, viszont az √°rfolyamv√°ltoz√°sb√≥l ad√≥d√≥ nyeres√©g √©s vesztes√©g is beker√ľl a m√©rlegedbe. (A sz√°mla ki√°llit√°s√°nak napja √©s a teljesit√©s k√∂z√∂tt is v√°ltozhat az √°rfolyam, √©s ha nyersz rajta, akkor ad√≥zol ut√°na.)Persze lehet deviz√°ban denomin√°lt sz√°ml√°t nyitni, de ha t√∂bbf√©le deviz√°ban fizetnek, akkor ugyanannyi alsz√°mla kell (ezt csak akkor √©rdemes, ha deviz√°ban is akarod majd elk√∂lteni). Nem felt√©tlen√ľl sz√ľks√©ges viszont ez, hiszen a csekk bev√°lt√°sakor rendelkezhetsz √ļgy, hogy forintban akarod felvenni (ez m√©g plusz egy kis k√∂lts√©g).Direct link Reply with quote
 
bochkor
Local time: 22:09
English to German
+ ...
Csakis csekkel May 23, 2002

MegerŇĎs√≠tem, hogy a csekk√≠r√°st im√°dj√°k. Minden m√°s m√°r \"t√ļl neh√©z\" nekik. K√ľlf√∂ld eset√©ben viszont rem√©lem, r√° lehet ŇĎket b√≠rni egy√©bre is, b√°r nem tudom. √Čn csak akkor tudtam egy (nekem belf√∂ldi) c√©get m√°sra b√≠rni, cashier\'s check-re, amikor egy hamis csekk ki√≠r√°sa ut√°n azt mondtam, hogy m√°r csak money order-t (p√©nzesutalv√°nyt) fogadok el vagy b√≠r√≥s√°g, stb. S erre megj√∂tt a cashier\'s check. (Sokan biztosan m√°r kital√°lt√°k k√∂z√ľletek, hogy a sz√≥ban forg√≥ c√©g az Ilingua volt.)

Direct link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
Mégis mennyi? Jul 16, 2002

Sziasztok,

Csak annyit szeretnek kerdezni, hogy kb. mennyi a fix koltsege egy csekk bevaltasanak? 70 USDrol van szo. Kb. mennyi marad meg ebbol? Egyaltalan, hol tudom bevaltani? Gondolom bankban.Mas, a kulfoldi ugyfelek ragaszkodnak a szamlaadashoz? Ha nekem egy Bt-m van, minden gond nelkul tudok USDs szlat kiallitani? Export eseten AFA nelkul szamlaznek ugye, de ugy tudom ez szolgaltatasra nem ervenyes.Ha a dij 70 USD, akkor azt a kulfoldi megrendelo AFA-val, vagy anelkul ertelmezi? (gondolom o ennyit akar fizetni, tehat AFAval)Hat roviden ennyit szerettem volna. Varom valaszaitokat.

koszi

Ivan


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
Bev√°lt√°s + sz√°ml√°z√°s Jul 21, 2002

A bev√°lt√°s minden√ľtt el√©g dr√°ga, √©n 30 doll√°rt fizetek a Citibankn√°l, de √°llit√≥lag van olyan bank, aki kevesebbet k√©r. (√Čn csak olyat tudok, amelyik t√∂bbet.) A bev√°lt√°s dija f√ľgg az √∂sszegtŇĎl is, de van egy minim√°lis tarifa.A Bt. a normál bankszámla mellett nyithat devizaszámlát is, de vigyázz, annak a számát is be kell jelenteni az APEH-nek, nehogy elfelejtsd! Ha csekkben kapod a pénzt, akkor a beváltás után jóváirják a devizaszámládon, de át is válthatják rögtön, akkor a forintszámlára teszik, a napi árfolyamon, a költségek levonása után.Az √°tutal√°s eset√©n viszont vedd figyelembe, hogy mindk√©t oldalon minim√°lisan kb. 10 eur√≥ az √°tutal√°s k√∂lts√©ge, amit a k√ľlf√∂ldi megbiz√≥k √°t szoktak h√°ritani, teh√°t a mondott 70-bŇĎl 60 √©rkezik majd meg (erre a sz√°ml√°z√°sn√°l is figyelj, ha nem v√°llalj√°k √°t a k√∂lts√©get) √©s ut√°na fizetsz kb. ugyanennyit az√©rt, hogy a helyi bank be√©rkeztette. Az ŇĎ oldalukon a levon√°s azonban sokkal t√∂bb is lehet (nemr√©g volt k√©t √°tutal√°som, mindkettŇĎn√©l ŇĎk levontak 25-√∂t, plusz 10-et az √©n bankom). Arra is sz√°mits, hogy minden egyes alkalommal, amikor csekket v√°ltasz be, vagy √°tutal√°sod √©rkezik, a bank nyilatkoztatni fog, hogy honnan sz√°rmazik ez a p√©nz.Ami az √ĀF√Ā-t illeti, szerintem nincs √ĀFA (ne ijessz meg!), mert ez export (nem helybeli szolg√°ltat√°s).Direct link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
AFA Aug 22, 2002

Hello,

en alaposan utanajartam a kerdeskornek, de a konkluzio tobb esetben is ugyanaz. APEH AFA osztalyon dolgozo baratom azt mondja, hogy a forditas AFA koteles,ha kulfolre megy akkor is, es hogy mar buntettek ilyen miatt. Hatter, AFA tv. 15 sz. szolgaltatas helye szerint, ez pedig itt Mo, kivetelek nevesitve vannak, de a forditas nincs koztuk (reklam, propaganda, szellemi termekek).(Az export ugye azert is gyanus, mert azt vamolni szoktak, es hat azert itt ez nehezebben megoldhato.)2 kerdes:

Ha felszamolom az AFAt, akkor azt a kulfoldi nem nagyon fogja tudni visszaigenyelni (fokonyvelonk szerint)

Ha nem szamolom fel, akkor a kulfoldi nem fogja befizetni, ez tuti (legalabbis nehezebben ellenorizheto, mint az hogy en felszamitottam e)Marpedig valahol, valakinek az AFAt be kell fizetnie.Megoldas? Trukkozni a reklamtvekenyseggel?

Ti hogyan csinaljatok?Udv

Ivan


Direct link Reply with quote
 

Andras Szivak
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
Csekk Aug 22, 2002

√Čn a csekk √∂sszeg√©t r√° szoktam iratni a valutasz√°ml√°mra. √Āltal√°ban addig nem vehetem fel az √∂sszeget, amig a bank nem ellenŇĎrzi a csekk hiteless√©g√©t. Ez nem j√°r k√ľl√∂n k√∂lts√©ggel.

Direct link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
Csekkes tapasztalat Aug 22, 2002

A multkori kerdesemmel kapcsolatban most mar tapasztalatom is van, 70 USD ert az OTPben 2 fttal jobb arfolyamot adtak USDnkent, mintha valutat vittem volna be, semmi fix ktsg, azonnal dellaztak, de alairattak egy buntetojogi stb. nyilatkozatot, hogy en is dellazok, ha a JPMorgan nem fizet, nos ennek remelem kicsi az eselye.Lehet, sot igen valoszinu, hogy ok vallaltak magukra az osszes ktsget. Mindenesetre, jol jott ki a buli.

ON

Ja, es \"sz@r\" 0,06 USDt fizettek szavankent. Szegyellem magam amikor ezt leirom. (csak vicc)

OFFUdv,

IavnDirect link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
H√°t, igen... Oct 21, 2002

Quote:


On 2002-08-22 10:51, frankovics wrote:

...Ja, es \"sz@r\" 0,06 USDt fizettek szavankent. Szegyellem magam amikor ezt leirom. (csak vicc)

Csak gondolkodom, hogy ha valaki ilyen √≥cs√≥n d√≥gozik, akkor mibŇĎl engedi meg mag√°nak a Platina tags√°got?A témával kapcsolatban:

Az √°tutal√°s az igazi, nem a csekkes kuszas√°g (azon sincs k√∂lts√©g az OTP-n√©l, de 60 napot kell v√°rni); mert az √°tutalt √∂sszegbŇĎl nem vonnak le semmit. (Azt mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎnek tartom, hogy az √°tutal√°s k√∂lts√©g√©t a megrendelŇĎ fizeti). Persze, a valuta-> Ft. √°tv√°lt√°skor m√°r zsonglŇĎrk√∂dhet a bank, de a tapasztalatom az, hogy az OTP j√≥ √°rfolyamon v√°lt valut√°t forintra. √Čn vel√ľk meg vagyok el√©gedve.

Persze sok tapasztalatom nincs, mert keveset dolgozom k√ľlf√∂ldre. Volt k√©t rossz tapasztalatom, egy izraeli √©s egy olasz c√©ggel. Az izraeliek megl√≥gtak a p√©nzecsk√©mmel, az olasz fizetett, de csak miut√°n meg√≠g√©rtem neki, hogy p√©nzbehajt√≥kat k√ľld√∂k a nyak√°ra.A p√©nzbehajt√≥ √©n lettem volna, s√≠maszkkal a fejemen, he-he-he (elv√©gre Isonzo, Doberdo nincs is olyan messze, √©s m√°r nagyap√°ink is harcoltak ott, igaz nekik bet√∂rt√©k a fej√ľketDirect link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
Platina Oct 21, 2002

A platina tagsagot ebbol a 70 USD-bol is ki tudtam volna fizetni. Es meg maradt volna 10 USD-m, mivel a masik 60 helyett brownizzal fizettem. Szerintem 2-3 ora munka ennyiert megeri.

Ja, miota platinum vagyok, nem nyertem melot a Proz-on.


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
Csekkes dolgok Jan 16, 2003

Ahogyan a powwow-n is elmondtam, Iván örök érdemeket szerzett (legalábbis nálam) azzal, hogy felhivta a figyelmet az OTP-re. Van viszont két apróság, amire én is szeretném felhivni a figyelmet, a saját tapasztalataim alapján:

- √ļgy tŇĪnik, az OTP-fi√≥kokban csak a banki (neves bank √°ltal fel√ľlgarant√°lt) csekkeket fogadj√°k be sim√°n, a mag√°ncsekkeket nem (ezek is bankra sz√≥lnak, de k√©zir√°ssal),

- a mag√°ncsekkek eset√©ben vigy√°zni kell a minimum-√∂sszeggel: az OTP belsŇĎ szab√°lyai szerint legkevesebb 100 eur√≥ra kell sz√≥lnia a csekknek (az angol font eset√©ben 50), hogy beszed√©sre elfogadj√°k.J√≥ munk√°t √©s sok beszedendŇĎ csekket mindenkinek!


Direct link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
fogad/nem fogad Feb 2, 2003

Nekem OTP-s számlám van, és olyan még nem volt, hogy nem fogadtak volna el csekket, bármilyen kis összegre is szólt volna az.Igaz, az ut√≥bbi idŇĎben m√°r nem fogadok el csekket, csak banki √°tutal√°st, √©s ha kis √∂sszegrŇĎl van sz√≥, akkor v√°runk, am√≠g el√©ri a 100 eur√≥t. (√Čn eur√≥ban sz√°molok, √©s euronacionalista vagyok).


Direct link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
√ĀFA? Feb 11, 2003

Ha k√ľlf√∂ldre dolgozom, akkor √ĀFA_t szerintme nem lehet felsz√°molni, ugyanis az √ĀFA jellemzŇĎen egy belf√∂ldi kereskedelmi ad√≥.

SŇĎt: ha valaki (k√ľlf√∂ldi) kiskereskedelemben v√°s√°rol √°rucikket Magyarorsz√°gon, akkor a hat√°r √°tl√©p√©sekor (visszafel√©) visszaig√©nyelheti az √°f√°t, mint ahogy teszik is sokan. Itt persze van egy √©rt√©khat√°r, ha j√≥l eml√©kszem 20 ezer Ft.

Ezek v√°mszab√°lyok. az ad√≥szab√°lyok ettŇĎl elt√©rhetnek. A logikus az lenne, hogy ne t√©rjenek el.Direct link Reply with quote
 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
AFA meg 1x Feb 11, 2003

En azt mar egyszer leirtam itt.Egeszen 2002. dec. 31-ig kellett AFAt szamitani a kulfoldre szamlazott forditas utan. Aki ezzel ellentmond az hazudik. (Nem kellett viszont a ingatlanberbeadasra, propagandatevekenysegre stb-re)2003. januar 1-tol nem kell szamlazni kulfoldre szamlazott forditasnal +Afat. (Ugyanis a forditast, tolmacsolast bevettek a fent emlitett propaganda stb. melle)Punk tum, ez igy van es kesz)En sem ertek az AFA hoz altalanosan, de ebben speciel biztos vagyok.Direct link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:09
English to Hungarian
+ ...
Köszönet Feb 11, 2003

Quote:


On 2003-02-11 11:30, frankovics wrote:

En azt mar egyszer leirtam itt.Egeszen 2002. dec. 31-ig kellett AFAt szamitani a kulfoldre szamlazott forditas utan. ...

2003. januar 1-tol nem kell szamlazni kulfoldre szamlazott forditasnal +Afat. (Ugyanis a forditast, tolmacsolast bevettek a fent emlitett propaganda stb. melle)Köszönöm.

Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Milyen m√≥don fizetnek a k√ľlf√∂ldi (nem magyar) kliensek?

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
Across v6.3
Translation Toolkit and Sales Potential under One Roof

Apart from features that enable you to translate more efficiently, the new Across Translator Edition v6.3 comprises your crossMarket membership. The new online network for Across users assists you in exploring new sales potential and generating revenue.

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs