Mobile menu

Kutya√ľtő ford√≠t√°s lektor√°l√°sa
Thread poster: Eva Ballentine
Eva Ballentine  Identity Verified
Hungarian to English
+ ...
Oct 18, 2005

Elvállaltam egy pár oldal lektorálását egy olyan megbízónak, akinek már többször is dolgoztam.
Az anyag amit k√©zhez kaptam..... szem√©t. T√©nyleg nem tudok m√°st mondani r√°. Egyszer√ľen k√©ptelens√©g, hogy csak lektor√°ljak. Az eg√©szet √ļjra kell ford√≠tani. Megeml√≠tettem ezt a megb√≠z√≥mnak, de az volt a v√°lasz, hogy m√°r t√∂bb anyagot is ford√≠tott sz√°mukra ez a ford√≠t√≥ √©s eddig m√©g senki nem panaszkodott.
-----------------------
Példák:
...a place where we listen to the opinion of... FORD√ćT√ĀS ...ahol tal√°lkozhatunk...


..and its problems... FORD√ćT√ĀS ... √©s ez egy probl√©ma...
-------------------------
√Čn nem l√°ttam az előző ford√≠t√°sait ennek a ford√≠t√≥nak, de h√°t az nem lehet, hogy most hirtelen elfelejtette az angol nyelvtant. Ezt az anyagot a meg√°llapodott lektori d√≠j√©rt nevets√©ges elk√©sz√≠teni. (Ink√°bb ingyen megcsin√°lom. √Ėt oldalr√≥l van csak sz√≥.)

Volt már hasonló esetetek, és ha igen, mit csináltatok?

Előre is k√∂sz√∂n√∂m!


Direct link Reply with quote
 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 17:25
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Utasítsd vissza Oct 18, 2005


Egyszer√ľen k√©ptelens√©g, hogy csak lektor√°ljak. Az eg√©szet √ļjra kell ford√≠tani.

Szerintem itt a válasz a kérdésedre.
Ne fogadd el lektorálásként, ingyen meg pláne ne csináld meg.


Megemlítettem ezt a megbízómnak, de az volt a válasz, hogy már több anyagot is fordított számukra ez a fordító és eddig még senki nem panaszkodott.


Ez lényegtelen, mert lehet, hogy akik eddig "nem panaszkodtak" azok olyan megbízók voltak, akik nem tudtak magyarul, tehát hogyan vennék észre a hibát, de az is lehet, hogy az egyébként jó fordító most nagyon elfoglalt volt, és kiadta bérbe a munkát valaki másnak, aki nem végzett jó munkát.
Ez azonban a Te szempontodb√≥l teljesen l√©nyegtelen, mert Neked azzal kell dolgoznod, amit most adtak, nem az előző munk√°kkal.

Szerintem a k√∂vetkezőt tudod csin√°lni:
Gyűjts ki n√©h√°ny nagyobb hib√°t (3-4 el√©g), √©s √≠rd le, hogy mi a gond vel√ľk.
Pl. t√°bl√°zatos form√°ban, Original English, Translation, Backtranslation, Comments. Ford√≠tsd vissza a ford√≠t√°st angolra, hogy l√°tsz√≥djon a f√©lre√©rt√©s, √©s az utols√≥ oszlopban magyar√°zd meg r√∂viden, hogy milyen fajt√°j√ļ a hiba (nyelvtani, terminol√≥giai, mondatszerkezeti, egyeztet√©si, stb.)
A tényekre koncentrálj, diplomatikusan, de határozottan.
Ne t√∂lts vele sok időt, mert ez√©rt az idő√©rt nem fognak fizetni.

Ezt az elemz√©st csatolva tan√°csold az √ľgyf√©lnek, hogy k√ľldje vissza az anyagot a ford√≠t√≥nak jav√≠t√°sra, √©s azut√°n esetleg majd lektor√°lod (ha a minős√©g elfogadhat√≥ lesz), vagy pedig ennyi √©s ennyi ford√≠t√°si d√≠j√©rt √ļjraford√≠tod az eg√©szet.

A megb√≠z√≥ rem√©lhetőleg k√∂t√∂tt valamif√©le szerződ√©st az eredeti ford√≠t√≥val, amiben a hib√°k kijav√≠t√°s√°t ingyen k√©rheti, ezzel √©lnie kellene ebben az esetben. Ha erre nincs ideje, stb. akkor d√∂nthet √ļgy is, hogy Veled √ļjraford√≠ttatja az eg√©szet.

Szerintem semmiképpen ne vállald el így, csak Magadat értékelnéd le vele.
Kati


Direct link Reply with quote
 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 23:25
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
ha szerencs√©s vagy, ak√°r egy csom√≥ √ļj munk√°t is kaphatsz Oct 18, 2005

Velem is p√°rszor elŇĎfordult m√°r, hogy minŇĎs√≠thetetlen "ford√≠t√°st" kellett lektor√°lnom. Nem akarom r√©szletezni milyen volt, de arra eml√©kszem, hogy t√∂bbsz√∂r fel√ľv√∂lt√∂ttem a sz√°m√≠t√≥g√©p k√©pernyŇĎje m√∂g√ľl, pedig el√©g higgadt term√©szetŇĪ vagyok. Sok esetben az √°ltal√°nos iskolai szintet sem √ľt√∂tte meg a sz√∂veg minŇĎs√©ge.
Nagyj√°b√≥l √ļgy tettem, ahogy Kati fent le√≠rta: az egyik ilyen esetben az √ľgyf√©lnek siker√ľlt meggyŇĎznie a megrendelŇĎ c√©get a "ford√≠t√°s" gyatra minŇĎs√©g√©rŇĎl: egyr√©szt megkaptam az eg√©sz anyagot (kb 6000 sz√≥) √ļjraford√≠t√°sra, m√°sr√©szt a megrendelŇĎ √°tn√©zette az adott "ford√≠t√≥" √°ltal k√©sz√≠tett t√∂bbi anyagot, √©s azokat is teljesen √ļjraford√≠ttatt√°k...

Egy másik esetben messze nem volt ennyire borzasztó a helyzet - csak annyit javasoltam a cégnek, hogy legközelebb ne dolgozzanak ezzel a fordítóval, mivel aránytalanul sok munka van a lektorálással.

C√©lszerŇĪ lehet - b√°r tudom, nem mindig siker√ľl megoldani - a lektor√°l√°s√©rt √≥rad√≠jat meg√°llap√≠tani, nem pedig a szavak sz√°ma alapj√°n meg√°llap√≠tott d√≠jat. Egy √∂toldalas sz√∂veget lehet egy √≥ra alatt is lektor√°lni, de ak√°r 4-5 √≥r√°ig is eltarthat, ha rossz minŇĎs√©gŇĪ volt a ford√≠t√°s.

cs.


Direct link Reply with quote
 
Eva Ballentine  Identity Verified
Hungarian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Jó ötlet Oct 18, 2005

Katalin: A t√°bl√°zatos forma t√©nyleg j√≥ √∂tlet. Erre nem is gondoltam. Tal√°n oda√≠rom, hogy ellenőriztess√©k azt a p√°r mondatot, amit odam√°solok egy m√°sik ford√≠t√≥val is, √©s csin√°ltassanak Ők is egy backtranslations. K√∂szi, nagyon j√≥!!!!!

Csaba: Pontosan az a gond, hogy √≥rab√©rben csin√°lom, de h√°t r√∂videbb idő az eg√©szet √ļjra ford√≠tani, mint mondatonk√©nt jav√≠tgatni. Nagyon k√∂sz√∂n√∂m!


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Kutya√ľtő ford√≠t√°s lektor√°l√°sa

Advanced search


WordFinder
The words you want Anywhere, Anytime

WordFinder is the market's fastest and easiest way of finding the right word, term, translation or synonym in one or more dictionaries. In our assortment you can choose among more than 120 dictionaries in 15 languages from leading publishers.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs