Mobile menu

szerzői jogdíj
Thread poster: KrisztinaK
KrisztinaK
Local time: 00:03
English to Hungarian
+ ...
Feb 5, 2006

Tisztelt FordĂ­tĂłk!
Érdeklődnék, hogy valaki tudna-e felvilágosítást adni a tiszteletdíjjal illetve a szerzői jogdíjjal kapcsolatban. Ugyanis láttam egy szerződéstervezetet, amelyben ez a két fogalom eléggé egybemosódik. Esetleg hol találnék erre vonatkozó információkat?
Köszönettel
K. Krisztina


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 00:03
English to Hungarian
+ ...
A szerzői jogdíj szűkebb kategória Feb 5, 2006

Azt hiszem, a tiszteletdíj (honorárium) ugyanaz, mint a megbízási díj, előadói díj, csak éppen a műfajhoz igazodik, ellenben nem minden tiszteletdíj jelent szerzői jogdíjat. (A szerzői jog egyébként az egyik legerősebb jog Magyarországon, csak nehéz jó szerződést is kötni, amelynek alapján érvényesíthető.)

A fordítás esetében pl. a tiszteletdíj lehet azonos a szerzői jogdíjjal (például könyvek fordítása esetén), de általában a megrendelt fordítás nem minősíthető annak, sőt, tulajdonképpen önálló szellemi tevékenységnek se. Úgyhogy ha az adott anyag összemossa a kettőt, akkor lehet, hogy az a kellemes helyzet áll fenn, hogy a kettő valóban azonos.


Direct link Reply with quote
 

Johanna K
Germany
Local time: 00:03
Hungarian to German
+ ...
Fontos különbség - szerintem Feb 6, 2006

A szerzői jogdĂ­jből keletkezik egyfajta szerzői jog. Ez azt jelenti, hogy nem változtathatják meg a művet a szerző nĂ©lkĂĽl.
Ez nehány szakmában fontos is lehet következő megbĂ­zások megszerszĂ©see cĂ©ljábĂłl.
TiszteletdĂ­j fizetĂ©sĂ©ből tudomásom szerint az ilyen jog nem keletkezik, illetve gyakran lemondatják valakit a szerzői jogrĂłl Ă©s fizetnek tiszteletdĂ­jat. ĂŤgy elkerĂĽlik a szerzői jog következmĂ©nyeit.

PS: Katalin jobban elmagyarázta, szerintem így igaz ahogy írja.[Edited at 2006-02-06 17:17]


Direct link Reply with quote
 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
Local time: 18:03
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Szerintem nem ugyanaz Feb 6, 2006

Én Ăşgy Ă©rtelmezem, hogy a tiszteletdĂ­j, honorárium egyszeri fizetĂ©s, valamilyen olyan munkáért, aminek elvĂ©gzĂ©sevel nem keletkezett szerzői jogvĂ©delem alá eső eredeti (szellemi) termĂ©k.

A szerzői jogvĂ©delem alá eső termĂ©kek kĂ©szĂ­tĂ©sekor, pl. szĂ­ndarab, regĂ©ny Ă­rása, zeneszerzĂ©s, festmĂ©ny, szobor, valamilyen tudományos előadás (szĂłban vagy Ă­rásban), folyĂłiratban cikk, stb. esetĂ©n szerzői jogdĂ­jat kell fizetni. Ez lehet egyszeri összeg is, de a legtöbb esetben a felhasználás szerint (eladott pĂ©ldányok, rádiĂłban valĂł lejátszások, stb. száma szerint) rĂ©szesedik a szerző a bevĂ©telből (royalties).

Nem tudom, hogy a kĂ©rdĂ©s alapvetően egy szerződĂ©s fordĂ­tására vonatkozik-e, vagy pedig fordĂ­tási szerződĂ©sre - ettől fĂĽggően más-mĂ©s irányba lehet folytatni a tĂ©mát, illetve attĂłl fĂĽggően, hogy melyik ország jogi hatáskörĂ©be esik a tĂ©ma, más-más lehet a megoldás.


Direct link Reply with quote
 
KrisztinaK
Local time: 00:03
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
köszönöm a válaszokat Feb 6, 2006

A kérdés fordítási szerződésre vonatkozott. Én eddig úgy tudtam, hogy szerzői jogdíj az eladott példányok után jár. De konkrét esetben egyszeri összegben, XFt/ívben meghatározva szerepel.

Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 00:03
English to Hungarian
+ ...
Nem feltétlenül egyösszegű, lehet azt cifrázni Feb 6, 2006

Ha egy fordítási szerződés minősíti szerzői jogdíjasnak a munkát, annak a közvetlen haszna Magyarországon annyi, hogy a személyi jövedelemadóbevallásban az "önálló szellemi tevékenység" soron kell kimutatni, és 50 E Ft/ év adómentes belőle. Ez a keretösszeg lehet, hogy már több, de az is lehet, hogy beragadt, mint a 31 Ft-os kiküldetési napidíj. Ez annyiból érdekes, hogy az adóelőleg levonásánál lehet kérni ennek figyelembevételét.

Az adott esetben tehát tiszteletdíj = szerzői jogdíj, de valóban, ragaszkodhatsz ahhoz, hogy a szerkesztő után még látni akarod, és ha ezt elutasítják, az egyrészt elgondolkoztató, másrészt akkor kikötheted, hogy művésznéven akarsz szerepelni fordítóként. (Ettől a jogdíjat ugyanúgy megkapod, csak megspórolod Magadnak, hogy jótollú újságírók elménckedjenek azon, hogy vajon miért így fordította XY. Jó, ha megjelenik az ember neve fordítóként, de nem mindegy a kontextus. Én még nem jártam így, de néhány sikerkönyvnél láttam kellemetlen megjegyzéseket.)

Ellenben nem olyan egyszerű a dolog: ha a könyvből sikertörténet lesz, és még hat kiadást megér, akkor érdemes a fordítónak a lehetőséget rögzíteni a szerződésben, hogy abból is részesedjen. (Ez a royalty is tiszteletdíj persze, azt hiszem, így is mondják magyarul.) Ez lehet az eredeti díj valamilyen százaléka, lehet fix összeg, ez megállapodás függvénye.

Amint hallom, a magyar kiadók szeretik "egyben" megvenni a fordítást, vagy olyan szabályt bevenni, hogy amennyiben x éven belül ismét kiadják, akkor jár a plusz pénz - na ja, kiadják x év és 1 nap után: és akkor mi van? A részleteket egyébként nem igazán ismerem, mert már vagy két éve nem fordítok könyvet (pedig jó az), de azt tudom, hogy érdemes nagyon odafigyelni a szerződésre.

Megtaláltam viszont a hálón a szerzői jogról szóló törvényt: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/Szjt
Mivel egyetlen egyszer sem használja a tiszteletdíj kifejezést (bár csak a gyorskeresővel néztem), a pontos megnevezés a "díjazás" inkább, vagy a "jogdíj". Ez persze nem a fordítók szerzői jogáról szól, lehet, hogy arról külön jogszabály nincs is. Azért érdemes elolvasni talán.

[Edited at 2006-02-07 09:45]


Direct link Reply with quote
 
T. Czibulyás
Local time: 00:03
German to Hungarian
+ ...
Évával ... Feb 7, 2006

...itt kezdek egyetérteni.

Szerintem minden szellemi munka (így a fordítás is) jogdíjas.
De ha a szerződésben ez másként nem szerepel, akkor egyszeri honorárium fejében eladtuk a jogosultságunkat is. Ez sima fordítások esetében természetes is. Más a helyzet szakkönyv/regény esetében, ahol erre a szerződésben ki kell térni. Egyszeri honorárium, alapdíj+példányszám, újrakiadás, stb.
Ebben az esetben talán a zenei művek készítőire vonatkozó szabályozási- és szerzői-jogvédelmi rendszer lehet a mérvadó.

Tamás


Direct link Reply with quote
 
xxxgunex
Local time: 00:03
szerzöi jogdij Feb 23, 2009

Üdvözlöm

Engem az nagyon érdekelne, mert még kezdőnek számitok, hogy pontosan a szerzői jogdijak milyen összegben történek vagy ez függ mű és szerző között?

Teremy Alex


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

szerzői jogdíj

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
DĂ©jĂ  Vu X3
Try it, Love it

Find out why DĂ©jĂ  Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs