Mobile menu

Fordítói szabadság
Thread poster: Palko Agi
Palko Agi  Identity Verified
Local time: 20:31
English to Hungarian
+ ...
Jan 22, 2003

A tegnap feltett \'light\'-tal kapcsolatos k√©rd√©seim √ľr√ľgy√©n mer√ľlt fel ez a k√©rd√©s, Erika k√©rdezte:\"Nem igaz√°n tudom mennyire lehet itt a ford√≠t√≥nak r√∂gt√∂n√∂zni...verbatim ford√≠t√°s nagyon lapos lenne. MegengedhetŇĎ-e ebben az esetben ford√≠t√≥i tal√°l√©konys√°g? √Čs ha igen, mi hat√°r? Egy p√©lda:

\"Twelfth Night,....or what you will\" = \"Vízkereszt , vagy amit akartok\" Hm...\"Engem is foglalkoztat ez a kérdés, leggyakrabban akkor kérdezek a KudoZ-on is, ha valamit nem lehet szó szerint fordítani, s ki kell találnom helyette valami mást.Szerintem sz√©pirodalmi mŇĪvekn√©l el√©g nagy a szabads√°g, hiszen ez a legut√≥bbi p√©lda semmilyen hat√°ssal nincs a fŇĎ cselekm√©nysz√°lra, viszaont a szereplŇĎk jellemz√©s√©ben szerepe van, s ha √©n m√°s p√©ld√°kkal tudom megmutatni, hogy megny√≠lnak, egy pillanatra k√∂zelebb ker√ľlnek egym√°shoz, a humor seg√≠ts√©g√©vel, akkor az elfogadhat√≥.Mi a véleményetek?Direct link Reply with quote
 

Endre Both  Identity Verified
Germany
Local time: 20:31
Member (2002)
English to German
A szöveg értelme a lényeg... Jan 22, 2003

...nem a szavak√©, s√īt, m√©g csak nem is a sz√≥fordulatok√© vagy a mondatok√©.Ha a fordító megragad a szavak, szófordulatok vagy mondatok szintjén, elhibázza a feladatát.Eddig az elm√©let. A neh√©zs√©g persze a sz√∂veg √©rtelmez√©se. A te esetedet kb. √≠gy √≠rn√°m k√∂r√ľl: f√©nnyel √©s elektromoss√°ggal kapcsolatos sz√≥fordulatok ill. dalc√≠mek versenyszerŇĪ felsorol√°sa.A te √©rtelmez√©sed (a szerepl√īk \"megny√≠lnak, egy pillanatra k√∂zelebb ker√ľlnek egym√°shoz, a humor seg√≠ts√©g√©vel\") m√©g nagyobb szabads√°got ad.Ilyenkor lenne j√≥, ha maga a szerz√≥ seg√≠tene be egy parafr√°zissal. An√©lk√ľl ellenben vigy√°zni kell a √∂tletess√©ggel: az olvas√≥ a szerz√ī kreativit√°s√°ra k√≠v√°ncsi, nem a ford√≠t√≥√©ra, √©s a t√ļlzott szabads√°g (illusztris kiv√©telek - Karinthy Micimack√≥ja, T√≠m√°r Asterixe, stb. - er√īs√≠tik a szab√°lyt) gyakran rosszul v√©gz√īdik.Olykor pedig (nem ebben az esetben) a teljes kihagy√°s is jobb, mint egy f√°raszt√≥ anal√≥giaszerŇĪs√©g, ami l√°tt√°n a szerz√ī a fej√©t fogn√°.Sz√≥val nem egyszerŇĪ .Endre

EB Communications


Direct link Reply with quote
 
Palko Agi  Identity Verified
Local time: 20:31
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
szituatív fordítás Feb 8, 2003

\"Ha a fordító megragad a szavak, szófordulatok vagy mondatok szintjén, elhibázza a feladatát.\" - írta Endre.Ezzel teljesen egyet√©rtek. Amikor ford√≠t√°st tan√≠tok, azt szoktam mondani, hogy \"szituat√≠v ford√≠t√°sra\" t√∂rekedj√ľnk, vagyis sok esetben azt a kifejez√©st, mondatot stb. kell le√≠rnunk, mondanunk, amit a c√©lnyel az adott szitu√°ci√≥ban haszn√°l. (Erre legjobb p√©lda a \"How do you do?\", vagy a \"How are you?\" k√∂sz√∂n√©sk√©nt)

Direct link Reply with quote
 

Ildiko Santana  Identity Verified
United States
Local time: 11:31
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
forditoi szabadsag ~ forditas Feb 8, 2003

\"leggyakrabban akkor kérdezek a KudoZ-on is, ha valamit nem lehet szó szerint fordítani, s ki kell találnom helyette valami mást\" .. \"ti mit gondoltok?\"En azt gondolom, hogy a legritkabb esetben lehet valamit szo szerint forditani, es szinte mindig \"ki kell talalni helyette valami mast\". Szamomra ettol szep es izgalmas ez a szakma.


Direct link Reply with quote
 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 20:31
English to Hungarian
+ ...
szerintem Feb 11, 2003

√Čn az adapt√°l√°s h√≠ve vagyok, de vigy√°zok arra, hogy az illetŇĎ nyelv, orsz√°g saj√°toss√°gai ne vesszenek el.

Ez p√©ld√°ul egy jogi sz√∂vegben lehet √©rdekes, ahol fontosnak tartom (sz√≥szerint) leford√≠tani azt, hogy: \"Felek jelen szerzŇĎd√©st √°tolvast√°k, √©s mint akaratukkal mindenben megegyezŇĎt, ezennel al√°√≠r√°sukkal ell√°ttt√°k.\"Ez a fordulat nincs √≠gy benne az angol-amerikai jogi nyelvben, de j√≥ ha sz√∂veghŇĪen leford√≠tjuk, mert √≠gy √©rz√©keltetj√ľk az adott orsz√°gban d√≠v√≥ szok√°sokat is.


Direct link Reply with quote
 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 20:31
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
hogyne volna? Feb 12, 2003

Igaz, nem sz√≥ szerint, de funkci√≥j√°t √©s elhelyezked√©s√©t (√©s nagyr√©szt a tartalm√°t) illetŇĎen igenis l√©tezik ennek megfelelŇĎ angol nyelvŇĪ jogi formula:

\"IN WITNESS WHEREOF, the parties hereto, by their duly authorized officers and representatives, have executed this agreement this ddth day of mmm, yyyy\"

\"In witness whereof, the parties have caused this document to be executed by their duly authorized officer this ddth day of mmm, yyyy\"

stb.


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 20:31
English to Hungarian
+ ...
Vanni van, de ez nem egészen az! Feb 12, 2003

Igaz√°n nem akarok k√∂t√∂zk√∂dni, de a Csaba √°ltal javasolt k√©t v√°ltozat az angolsz√°sz szokv√°ny szerinti megfelelŇĎje a magyar szokv√°ny szerinti, val√≥ban el√©g bizarr, de a magyar jogrendszerbe szervesen illeszkedŇĎ megfogalmaz√°snak. (Nem vagyok jog√°sz, de √©n azt hiszem, hogy a magyar jogrend k√©t sarkalatos pill√©re a SZ√ĀND√ČK/AKARAT - mit is akartak el√©rni ezzel a jogi √ľgylettel - √©s a TAN√ö - m√©gpedig a k√ľlsŇĎ, lehetŇĎleg teljesen f√ľggetlen tan√ļ.) √Čppen tegnap forditottam egy anyagban ezt - vagy egy ehhez nagyon hasonl√≥ - formul√°t, √©s bizony n√©mi megfontol√°s ut√°n √©n is a \"lefordit√°s\" mellett d√∂nt√∂ttem, nem a szok√°sos angol z√°r√≥mondat mellett.A fordit√≥i szabads√°g √ľgy√©ben egy√©bk√©nt √©n azt tartom vez√©relvnek, hogy ne l√°tsz√≥djon a sz√∂vegen, hogy ezt leforditott√°k, vagyis a nyelvezet legyen magyaros / angolos / n√©metes stb., de a gondolatfŇĪz√©snek a forr√°snyelvhez kell igazodnia. Persze, mindj√°rt mondok egy kiv√©telt: \"Dans l\'espoir d\'une r√©ponse favorable, je vous prie, cher Monsieur, de bien vouloir agr√©er mes salutations les plus distingu√©es\" - ennek a magyarra fordit√°sa tiszta r√°fizet√©s, ha a c√©lnyelv szerint sz√°molunk


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Fordítói szabadság

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
LSP.expert
You’re a freelance translator? LSP.expert helps you manage your daily translation jobs. It’s easy, fast and secure.

How about you start tracking translation jobs and sending invoices in minutes? You can also manage your clients and generate reports about your business activities. So you always keep a clear view on your planning, AND you get a free 30 day trial period!

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs