Mobile menu

√ĀPK - azt hiszem, nyomon vagyok!
Thread poster: Ildiko Santana

Ildiko Santana  Identity Verified
United States
Local time: 00:36
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...

Moderator of this forum
Mar 9, 2003

Kedves Csaba, és még akit nem hagyott nyugodni ez a dolog:Azt hiszem, ez az √ĀPK az ENSZ √°llampolg√°rs√°gi k√≥dja, nem magyar dolog (ahogy Csaba is √≠rta), √©s val√≥j√°ban a sz√°rmaz√°si orsz√°g h√°romjegyŇĪ k√≥dja.

Továbbra sem értem, mit keres egy cégkivonaton, és mivel az eredeti forrásszöveget nem volt módomban látni, a tuti biztos fordítást sem tudnám prezentálni. Annyi azonban szinte biztos, hogy ENSZ / ISO szabvány, angol referenciát már találtam is:\"ISO- Alpha-3 code of the state of citizenship (published by the UN Statistics Division in ST/ESA/STAT/SER.M/49/Rev.4)\";Countries or areas, codes and abbreviations:

http://unstats.un.org/unsd/methods/m49/m49alpha.htm(Magyarországé egyébként 348 és HUN.)Egy sz√≥, mint sz√°z: szerintem ez a sz√°rmaz√°si orsz√°g k√≥dja ink√°bb, mintsem √°llampolg√°rok√© (ahogyan azt a C√©gb√≠r√≥s√°gon tan√°csolt√°k). Ha a j√∂vŇĎben esetleg tal√°lkozom ezzel a csod√°val, azt hiszem, √©n √ļgy ford√≠tom majd, hogy \"(Numerical) Code of Country of Origin\", esetleg \"Country of Citizenship\".Üdv és jó munkát,

Ildikó

[ This Message was edited by:on2003-03-09 02:57]


Direct link Reply with quote
 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 09:36
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
√°pk Mar 9, 2003

Kedves Ildikó,

Csod√°lom a t√ľrelmed, hogy √≠gy ut√°naj√°rt√°l ennek a kifejez√©snek. Ha ENSz szabv√°ny, akkor nyilv√°n kell lennie egy bevett angol v√°ltozatnak, nem?Visszat√©rve az √©n esetemre: ez az √Āpk a c√©gkivonaton egy√©rtelmŇĪen term√©szetes (√©s nem jogi) szem√©lyre vonatkozott, in concreto a c√©g alap√≠t√≥ira, tulajdonosaira √©s tiszts√©gviselŇĎire.

A konkr√©t esetben egy√©bk√©nt \"Ctzn\" lett az angol megfelelŇĎ, mivel eg√©szen egyszerŇĪen nem volt t√∂bb hely. L√°bjegyzetben √≠rtam oda a r√∂vid√≠t√©s felold√°s√°t.PS boldog névnapot!


Direct link Reply with quote
 

√Āgnes F√ľl√∂p  Identity Verified
Netherlands
Local time: 09:36
Dutch to Hungarian
+ ...
köszi Mar 9, 2003

Ildikó, köszönet az alapos kutatómunkáért, és köszi a többi hasznos hozzászólásért is!További jó hétvégét és persze, boldog névnapot!

Direct link Reply with quote
 

Ildiko Santana  Identity Verified
United States
Local time: 00:36
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...

Moderator of this forum
TOPIC STARTER
Köszi a jókívánságokat Mar 11, 2003

:^)

Direct link Reply with quote
 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 03:36
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
M√©g t√∂bb √ĀPK Mar 11, 2003

Ahogy Csaba is √≠rta, val√≥ban van egy j√≥ adag kavarod√°s ezzel az APK-√ĀPK dologgal kapcsolatosan. Amikor eredetileg a k√©rd√©s felvetőd√∂tt, k√ľldtem egy emailt egy kedves bar√°tomnak, akinek Budapesten k√∂nyvel√©ssel √©s egyebekkel foglalkoz√≥ c√©ge van, h√°tha ő tudja, mi ez a r√∂vid√≠t√©s. Mivel gyakran olvas t√∂rv√©nyeket, rendeleteket, √©s k√ľl√∂nf√©le c√©gek hivatalos dokumentumait, √≠gy gondoltam, h√°tha tal√°lkozott m√°r vele.

H√°t, a Csaba dokumentum√°hoz sz√ľks√©ges megold√°st nem tal√°lta meg, de az√©rt idem√°solom a v√°lasz√°t (ami ma reggel √©rkezett), csup√°n plusz inform√°ci√≥k√©nt, meg annak illusztr√°l√°s√°ra, hogy mennyire nem egy√©rtelmű, ha csak egy olyen r√∂vid√≠t√©st biggyesztenek oda. A v√°laszb√≥l kider√ľl, hogy az √ĀPK m√°st is jelent (a b√≠r√≥s√°g r√©sze, lehet, hogy ez az, ahova a c√©gek ilyen-olyan jelent√©seket k√ľld√∂zgetnek).

√ćme az id√©zet:

\"Első r√°n√°z√°sre abszol√ļt hom√°ly volt. Pr√≥b√°ltam r√°keresni a neten, de csak Apk-t tal√°ltam. Ezek k√ľl√∂nb√∂ző alap√≠tv√°nyokkal kapcsolatos b√≠r√≥s√°gi hat√°rozatsz√°moknak az eleje volt. Ezut√°n besz√©ltem egy b√ľntető b√≠r√≥ ismerős√∂mmel, aki ismer √Āpk-t. Ez a b√≠r√≥s√°gnak egy

része, melyhez például a helyi önkormányzatok adósságrendezésével

kapcsolatos √ľgyek tartoznak. Ezeket az √ľgyeket az 1996. √©vi XXV-√∂s t√∂rv√©ny alapj√°n ind√≠tott√°k. Ez a t√∂rv√©ny a fenti ad√≥ss√°grendez√©sről sz√≥l.

Saj√°t v√©lem√©nyem a pk polg√°ri koll√©giumot jelenthet, a √Ā pedig √°ltal√°nost, vagy √°llamigazgat√°st. A koll√©giumnak nevezik a b√≠r√≥s√°g r√©szeit.\"Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

√ĀPK - azt hiszem, nyomon vagyok!

Advanced search


WordFinder
The words you want Anywhere, Anytime

WordFinder is the market's fastest and easiest way of finding the right word, term, translation or synonym in one or more dictionaries. In our assortment you can choose among more than 120 dictionaries in 15 languages from leading publishers.

More info »
SDL Trados Studio 2017 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2017 helps translators increase translation productivity whilst ensuring quality. Combining translation memory, terminology management and machine translation in one simple and easy-to-use environment.

More info »All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs