| User | Thread poster: Letra Opłata za członkostwo w ProZ |
Letra Poland Local time: 06:28
 Member (2009) English to Polish |
Chciałbym zapytać bardziej doświadczone Koleżanki i Kolegów, czy można opłacić członkostwo w ProZ w Polsce zwykłym przelewem bankowym na polski rachunek? Czy zostaje tylko wpłata na konto w USA? I jak to jest z VATem? Bardzo proszę o pomoc. | | | |
Lucyna Amadouche Poland Local time: 06:28
Member (2007) Polish to French + ... |
Można było wpłacić w Polsce jeszcze w zeszłym roku, natomiast z tego co wiem, członkostwo w ProZ nie jest kosztem uzyskania przychodu i nie kwalifikuje się ani do pomniejszenia podatku, ani do odpisu VAT. Bardzo chciałabym się mylić.
Co do uregulowania w Polsce to pewnie odezwie się do Ciebie zainteresowana osoba, jako że jest/była jednym z moderatorów ProZ
Ewentualnie zapraszam na prywatny mail, na pewno coś doradzi. Ja płaciłam w tym roku przez Paypal. | | | |
Wolfgang Jörissen Belize
 Member Dutch to German + ... | | Nowa sytuacja | Nov 26, 2009 |
Do poczatku tego roku, Magda Dziadosz sie tym opiekowala i bylo konto w Polsce. Moja tradycja byla: umowic sie z Magda na piwo i placic gotowka. Tej mozliwosci "z pewnych powodow" juz nie ma (choc na piwko nadal mozna sie umowic ), ale jesli chodzi o skladki, to chyba faktycznie jestes zdany na karte kredytowa itp. | | | |
Marcelina Haftka Poland Local time: 06:28
 Member (2006) English to Polish + ... | |
Jabberwock Poland Local time: 06:28
Member (2004) English to Polish |
Lucyna Amadouche wrote:
Można było wpłacić w Polsce jeszcze w zeszłym roku, natomiast z tego co wiem, członkostwo w ProZ nie jest kosztem uzyskania przychodu i nie kwalifikuje się ani do pomniejszenia podatku, ani do odpisu VAT. Bardzo chciałabym się mylić.
|
|
O? A to niby dlaczego? Wpis w Panoramie Firm to koszt, a reklama na ProZ nie? | | | |
IwonaASzymaniak Poland Local time: 06:28
 Member English to Polish + ... | | Ja mam w kosztach | Nov 26, 2009 |
Mój księgowy rozlicza i podaję swój NIP UE i płacę bez VAT | | | |
literary Poland Local time: 06:28 English to Polish + ... |
Podobno w ostatnim czasie zniknęła możliwość kupowania z Polski książek w Amazonie - tak mi sie skojarzyło. | | | |
Wojciech Froelich Poland Local time: 06:28 English to Polish |
literary wrote:
Podobno w ostatnim czasie zniknęła możliwość kupowania z Polski książek w Amazonie - tak mi sie skojarzyło. |
|
Z amerykańskiego?
Jakoś nie widzę takich zastrzeżeń, nadal jest informacja, że książki można kupować. | | | |
Andrzej Lejman Poland Local time: 06:28
 Member (2004) German to Polish + ... |
Lucyna Amadouche wrote:
Co do uregulowania w Polsce to pewnie odezwie się do Ciebie zainteresowana osoba, jako że jest/była jednym z moderatorów ProZ
Ewentualnie zapraszam na prywatny mail, na pewno coś doradzi. Ja płaciłam w tym roku przez Paypal. |
|
Jest to typowy koszt związany z uzyskaniem przychodu. A VAT-u nie ma, jeśli jest się płatnikiem VAT.
A. | | | |
Letra Poland Local time: 06:28
 Member (2009) English to Polish TOPIC STARTER |
Dziękuję za opinie. Na chwilę obecną wiem, że można zapłacić przez Paypala, którego można zasilić przelewem bankowym (jestem na etapie sprawdzania, czy faktycznie tak jest). A jeśli chodzi o zaliczenie do kosztów uzyskania przychodu, to jak mawia mój księgowy, zaliczyć można wszystko, co umożliwia ich uzyskanie. A zatem wystarczy uzasadnić, że członkostwo pozwala uczestniczyć w przetargach i sprawa załatwiona. | | | |
Slawomir Nowodworski Poland
 Member (2009) Polish to English + ... |
Iwona Sz. wrote:
Mój księgowy rozlicza i podaję swój NIP UE i płacę bez VAT |
|
Bardzo proszę Was o radę. Mam działalność gospodarczą i wyrobiłem sobie NIP UE, ale korzystam ze zwolnienia z VAT.
Jeżeli płacę za członkowstwo ProZ jako jednoosobowa firma, to rozumiem, że płacę kwotę bez VAT. Czy muszę wypełnić formularz VAT-7 i odprowadzić teraz VAT do naszego US?
A może członkowstwo jest traktowane jako import usług spoza Unii (ProZ ma siedzibę w USA) i jest zwolnione z VAT? | | | |
Szymon Metkowski Poland Local time: 06:28
 Member (2006) German to Polish + ... |
Członkostwo w portalach społecznościowych (specjalistycznych), konferencje, publikacje, wszystko to jest kosztem uzyskania przychodów, ponieważ służy utrzymaniu źródła przychodów, choćby poprzez podnoszenie kwalifikacji i dostęp do nowych zleceniodawców. | | | |
Slawomir Nowodworski Poland
 Member (2009) Polish to English + ... | | rozliczanie VAT | Oct 27, 2010 |
Slawomir Nowodworski wrote:
Iwona Sz. wrote:
Mój księgowy rozlicza i podaję swój NIP UE i płacę bez VAT |
|
Bardzo proszę Was o radę. Mam działalność gospodarczą i wyrobiłem sobie NIP UE, ale korzystam ze zwolnienia z VAT.
Jeżeli płacę za członkowstwo ProZ jako jednoosobowa firma, to rozumiem, że płacę kwotę bez VAT. Czy muszę wypełnić formularz VAT-7 i odprowadzić teraz VAT do naszego US?
A może członkowstwo jest traktowane jako import usług spoza Unii (ProZ ma siedzibę w USA) i jest zwolnione z VAT? |
|
Wycofuję swoje pytanie, skorzystałem z biura rachunkowego. Dziękuję wszystkim! | | | |