| Pages in topic: < [1 2 3] |
| User | Thread poster: Slawomir Nieciecki Off topic: nie opłaca się chorować |
PAS Poland Local time: 23:04 English to Polish + ... |
Nie płacę chorobowego od dawna. To jest characz [sic!] dobrowolny i nie trzeba go płacić.
Z tym odkładaniem na domek we Włoszech... no nie wiem.
Jednak zdrowotne (52) płacić jakoś trzeba. Nigdy nie wiadomo, kiedy człowiek (tfu) pod autobus wpadnie i do szpitala.
Co do emerytalnego (51) natomiast się absolutnie zgadzam. Gdybym takie pieniądze odkładał na III filar, faktycznie mogłoby być nieźle.
Niektórzy przewidują, że nie dostaniemy tego nawet w proporcji 1:1.
P. | | | |
Michal Berski Poland Local time: 23:04
Partial member (2007) Polish to English + ... | | Ano nie opłaca się | Jul 11, 2011 |
Slawomir Nieciecki wrote:
Za 25 dni mojej niezdolności do pracy ZUS wypłacił mi TADAM! całe 284,95 PLN.
Nie wiem sam - śmiać się, czy płakać?
Jak sądzicie? |
|
Suma oczywiście śmieszna, ale tytuł wątku nie ma większego sensu - system ubezpiczenia zdrowotnego w którym komukolwiek opłaca się chorować dawno by zbankrutował | | | |
Piotr Wargan Poland Local time: 23:04 English to Polish + ... | | "Rząd debatuje nad podwyższeniem składek ZUS płaconych przez przedsiębiorców" | Feb 7 |
Włączam pit.pl, aby się dowiedzieć o ile wzrósł zus, a tu artykulik widzę, że rząd debatuje jakby ten zus jeszcze podnieść.
http://www.pit.pl/
Pytanie do wtajemniczonych: czy umowa o dzieło jeszcze funkcjonuje bez "podatku-zwanego-zusem"? | | | |
Evonymus (Ewa Kazmierczak) Poland Local time: 23:04 English to Polish + ... |
Piotr Wargan wrote:
Włączam pit.pl, aby się dowiedzieć o ile wzrósł zus, a tu artykulik widzę, że rząd debatuje jakby ten zus jeszcze podnieść.
|
|
A ja właśnie w związku z tym optymistycznym newsem, miałam otworzyć wątek - może ktoś z prowadzących DG przeniósł się już z Polski (ze swoją DG zachowując adres zamieszkania w Polsce) do jakiegoś sąsiedniego kraju i mógłby podzielić się jakimiś przydatnymi informacjami? Podobno na Litwie łatwiej i taniej. Prawda?
Ewa
[Edited at 2012-02-07 15:15 GMT] | | | |
Slawomir Nieciecki Poland Local time: 23:04
Member (2009) English to Polish + ... TOPIC STARTER |
przeprowadziłem się do Holandii, DG mam nadal w Polsce zarejestrowaną, a na takie tematy można całą trylogię napisać | | | |
Piotr Wargan Poland Local time: 23:04 English to Polish + ... | |
Evonymus (Ewa Kazmierczak) Poland Local time: 23:04 English to Polish + ... |
Piotr Wargan wrote:
@Ewa - Litwa, no niekoniecznie: wiesz język trudny
|
|
Ale w Wilnie po Polsku mówią i na to liczę bo UoD w moim wypadku nie bardzo jest możliwa.
Piotr Wargan wrote:
Dziwny kraj, który chce żeby wszyscy wyemigrowali.
|
|
niestety | | | |
| Pages in topic: < [1 2 3] |