| User | Thread poster: Tomasz Swiderski Przywracanie bazy MultiTerm |
Tomasz Swiderski Poland Local time: 23:13
Member (2011) Spanish to Polish + ... |
Kłaniam się wszystkim forumowiczom!
Mam pewien niemiły problem. Niechcący usunąłem jedną z baz w MultiTerm. Na liście baz w oknie MultiTerm kliknąłem DELETE z wszystkimi konsekwencjami tego głupiego czynu...
W dziale pomocy programu wyczytałem, że w takiej sytuacji program usuwa wszystkie wpisy z dysku, więc trudno mieć jeszcze jakieś nadzieje. Faktycznie w koszu nie ma żadnych plików po usunięciu. Wyszukiwanie zguby w komputerze też okazało się bezowocne.
Piszę bez wielkich nadziei, ale może ktoś z Was miał do czynienia z podobnym problemem albo zna skuteczne narzędzia do przywracania plików takich jak MultiTerm.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. | | | |
Jerzy Czopik Germany Local time: 23:13
 Member (2003) Polish to German + ... | | Wersja MultiTermu? | Nov 29, 2011 |
Jeżeli faktycznie całkiem i dokładnie usunąłeś, pobierz sobie jakiegoś undeleta z netu i spróbuj tym.
Ale najpier mi powiedz, co masz za MultiTermusia. | | | |
Member (2011) Spanish to Polish + ... TOPIC STARTER | | MultiTerm 2009 Desktop | Nov 29, 2011 |
MultiTerm 2009 Desktop.
Właśnie szukam jakichś undelete'ów.
Dzięki. | | | |
 Member (2003) Polish to German + ... | | No to faktycznie kicha... | Nov 29, 2011 |
A backupów jakichś nie robiłeś? Inny komputer? Zewnętrzny HDD?
W MT2009 jest info, że usunie z HDD. Jak nie undelety nie znajdą, to raczej kicha... | | | |
Grzegorz Gryc Poland Local time: 23:13 French to Polish + ... | | Inna maszyna... | Nov 29, 2011 |
Tomasz Swiderski wrote:
MultiTerm 2009 Desktop.
Właśnie szukam jakichś undelete'ów. |
|
To użyj do tego innej maszyny.
Każda operacja na komputerze z takim usuniętym plikiem zmniejsza szanse jego odzyskania.
Zdrówkot
GG | | | |
Member (2011) Spanish to Polish + ... TOPIC STARTER |
Niestety nic nie zdziałałem. Sprawa jest tym gorsza, że bazę usunąłem wczoraj wieczorem, a dopiero dzisiaj zdałem sobie z tego sprawę.
Undelete nie pomógł.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. | | | |
 Member (2003) Polish to German + ... | | Nie wysyłałeś pliku do nikogo? | Nov 29, 2011 |
Wtedy byłby w archiwum maili.
A na przyszłość (wcale się nie chcę wymądrzać): spraw sobie zewnętrzny dysk i ustaw codzienny backup. To nie boli | | | |
Member (2011) Spanish to Polish + ... TOPIC STARTER |
Jasne, mam takowy, ale pech chciał, że nie aktualizowałem go od kilku miesięcy, ot nauczka na przyszłość, żeby o nim pamiętać. | | | |
 Member (2003) Polish to German + ... | | No to się wymądrzę... | Nov 29, 2011 |
Backup z natury powinien być regularny. To, co masz, to namiastka backupu.
Najprostsze rozwiązanie: zewnętrzny twardy dysk, raz dziennie po prostu synchronizowany z komputerem. To idzie szybko i zapewnia aktualność danych. Oczywiście profesjonalny backup lepszy, bo chwyta też pliki otwarte i łatwiej skonfigurować co skąd dokąd, ale choćby taka synchronizacja już skórę ratuje... | | | |
Jabberwock Poland Local time: 23:13
Member (2004) English to Polish | | Znane powiedzenie... | Nov 30, 2011 |
Tomasz Swiderski wrote:
Jasne, mam takowy, ale pech chciał, że nie aktualizowałem go od kilku miesięcy, ot nauczka na przyszłość, żeby o nim pamiętać. |
|
Jeśli chodzi o kopie bezpieczeństwa, to dzielimy się pod tym względem na dwie kategorie: ci, którzy to robią, i ci, którzy będą.
Współczuję problemów, ale może chociaż czytający wątek wezmą sobie te kwestie do serca! | | | |
Grzegorz Gryc Poland Local time: 23:13 French to Polish + ... | | Prawdziwi macho... | Nov 30, 2011 |
Jabberwock wrote:
Tomasz Swiderski wrote:
Jasne, mam takowy, ale pech chciał, że nie aktualizowałem go od kilku miesięcy, ot nauczka na przyszłość, żeby o nim pamiętać. |
|
Jeśli chodzi o kopie bezpieczeństwa, to dzielimy się pod tym względem na dwie kategorie: ci, którzy to robią, i ci, którzy będą. |
|
Nie, jest jeszcze trzecia.
Prawdziwi macho nie robią backupów.
Zdrówkot
GG | | | |
Jabberwock Poland Local time: 23:13
Member (2004) English to Polish | | Jeśli tak... | Nov 30, 2011 |
Grzegorz Gryc wrote:
Nie, jest jeszcze trzecia.
Prawdziwi macho nie robią backupów.
|
|
A potem macho mają mało matchów!
P.S. Mam nadzieję, że Szanowny Autor Wątku nie odbierze tego jako naigrywanie się z niewesołej jednak sytuacji... My tu tak ogólnie. | | | |