Marcelina Haftka Poland Local time: 23:21 Member (2006) English to Polish + ...
Bez biletu...
Dec 18, 2011
... są dwie opcje: albo zamykasz się w toalecie, albo "zakumplowujesz się" z kierownikiem pociągu.
Jedno brzydko pachnie, a i drugie specjalnie szczytne nie jest (no chyba że jesteś singlem na polowaniu, a kierownik jest płci zdecydowanie przeciwnej ).
Subject:
Comment:
The contents of this post will automatically be included in the ticket generated. Please add any additional comments or explanation (optional)
Arrakis Poland Local time: 23:21 English to Polish + ...
PKP
Dec 18, 2011
Marcelina Haftka wrote:
... są dwie opcje: albo zamykasz się w toalecie
Czytałem kiedyś, że właśnie nie należy. Można się schować, ale drzwi pozostawić niedomknięte. Konduktorzy reagowali na zamknięte drzwi wyciągnięciem specjalnego klucza i sprawdzeniem zawartości przybytku dumania.
Arrakis
[Zmieniono 2011-12-18 20:35 GMT]
Subject:
Comment:
The contents of this post will automatically be included in the ticket generated. Please add any additional comments or explanation (optional)
PAS Poland Local time: 23:21 English to Polish + ...
Fejsbuk - P!^&*%lę to
Dec 19, 2011
Andrzej Lejman wrote:
Dzisiaj mamy przede wszystkim wszechobecnego FB (którym ja na szczęście się nie zaraziłem) oraz inne portale społecznościowe
To jest nas dwóch.
Nie zostałem zaproszony na zlot kadry ze szkoły, w której uczyłem bo nie mam profilu. Powiadomienie mailem (nie mówiąc już o SMS) is, like, sooooooo old-school.
Andrzej ma rację, ale, jak już chyba kiedyś tu pisałem - zmieniły się też czasy. Dostępność informacji w internecie dziś - w porównaniu ze szczenięcymi latami Proza (przełom wieków) - jest nieporównywalnie większa.
Ci, co chcą i potrafią znajdują źródła sami. Zostają ci z drugiej strony, charakteryzujący się właśnie proporcją 1800/0.
Ja nie przestałem (w zasadzie) korzystać z Proza z powodu panującej tu atmosfery, czy niektórych użytkowników. Akurat mnie osobiście nie dotknęły te nieprzyjemności, z którymi spotykali się inni. Po prostu okrzepłem w dziedzinach, w których siedzę już od wielu lat i generalnie nie muszę już zadawać pytań (jakby to chełpliwie nie brzmiało)...
A dyskusji było więcej - bo bywały tu osoby, które zapewne wyniosły nawyk dyskutowania z dawnych, przedsieciowych czasów. Tych osób, poza drobnymi wyjątkami już nie ma - niekiedy niestety nie tylko na Prozie, ale także na tym ziemskim padole. Dziś się już nie dyskutuje tylko jednym okiem sprawdza wiadomości na fejsie, a drugim pisze SMSy.
P.
[Edited at 2011-12-19 09:59 GMT]
Subject:
Comment:
Ja często daję taką radę. Niewykluczone, że ta rada skutkuje. Jeżeli tak, to byłby to kolejny czynnik zmniejszający liczbę pytań w rodzaju "wytłumaczcie mi, o co chodzi, bo nie rozumiem".
Akurat tłumacz nie musi przed autorem wstydzić się tego, że nie rozumie. Tłumacz nie musi wiedzieć, w czym tkwi błąd, dlatego powinien zapytać autora. W wielu przypadkach wina leży po stronie autora: skróty zrozumiałe tylko dla pracowników firmy, z której wyszedł tekst; różne błędy (np. interpunkcyjne, które potrafią zmienić sens tekstu; gramatyka; zgubienie fragmentu tekstu). Tylko pytając autora można mieć pewność, że tłumaczenie będzie zgodne z rzeczywistością.
AM
Subject:
Comment:
Stanislaw Czech United Kingdom Local time: 22:21 Member (2006) English to Polish + ...
TOPIC STARTER
Święta racja
Dec 19, 2011
Andrzej Mierzejewski wrote:
Ja często daję taką radę. Niewykluczone, że ta rada skutkuje. Jeżeli tak, to byłby to kolejny czynnik zmniejszający liczbę pytań w rodzaju "wytłumaczcie mi, o co chodzi, bo nie rozumiem".
Akurat tłumacz nie musi przed autorem wstydzić się tego, że nie rozumie. Tłumacz nie musi wiedzieć, w czym tkwi błąd, dlatego powinien zapytać autora. W wielu przypadkach wina leży po stronie autora: skróty zrozumiałe tylko dla pracowników firmy, z której wyszedł tekst; różne błędy (np. interpunkcyjne, które potrafią zmienić sens tekstu; gramatyka; zgubienie fragmentu tekstu). Tylko pytając autora można mieć pewność, że tłumaczenie będzie zgodne z rzeczywistością.
AM
Mam wrażenie, że wiele pytań wynika z tego jak często zorganizowany jest proces tłumaczenia - długi łańcuszek firm przekazujących zlecenie za coraz niższą stawkę. Na końcu takiego łańcuszka jest tłumacz, który często ani nie ma zbytniego doświadczenia a i przesłać pytanie przez taki łańcuszek też jest dość trudno. To zupełnie inna sytuacja niż praca z bezpośrednim klientem czy powiedzmy w sytuacji gdy między tłumaczem a klientem jest jeden pośrednik.
Pozdrawiam
S
Subject:
Comment:
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro 3.0 through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.