Czy istnieje jakiś sposób, aby uzyskać zwrot kosztów dojazdu do prokuratury oraz KP Policji w związku z wezwaniem tłumacza przysiegłego? I w jednym i drugim miejscu tłumaczenie trwało zaledwie godzinę, więc wynagrodzenie z tego tytułu mizerne, za to koszty dojazdu - po 70 km w jedną stronę w obu przypadkach znacząco wykraczają poza kwotę wynagrodzenia (jechałam własnym samochodem). Zazwyczaj wzywają mnie sądy/ prokuratury i komendy policji z "sąsiedztwa", gdzie dojazd nie jest dla mnie wielkim wydatkiem, tym razem jednak wyszło jak wyszło - sprawa przeciągnęła się po kilku miejscowościach znacząco oddalonych od mojego miejsca zamieszkania. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie? Pytam, bo pewnie na policji i prokuraturze się nie skończy, będzie jeszcze sprawa w sądzie, więc czeka mnie kolejna wycieczka.
Subject:
Comment:
The contents of this post will automatically be included in the ticket generated. Please add any additional comments or explanation (optional)
rjz Poland Local time: 23:34 German to Polish + ...
zwrot kosztów.
Feb 9
Zwrot kosztów należy Ci się bez jakichkolwiek problemów.
Należy wystawić na to rachunek, podając ustawowe aktualnie obowiązujące ceny wg poj. silnika x ilość km. (+ stosownie nr sprawy itp. - niektóre #organa# mają na to swoje formularze.)
Nie stanowi ta kwota zresztą Twojego przychodu.
Powodzenia
rjz
Subject:
Comment:
The contents of this post will automatically be included in the ticket generated. Please add any additional comments or explanation (optional)
To report site rules violations or get help, contact a site moderator:
SDL Trados Studio 2011 Starter Edition is the new low cost entry-level version of the leading translation memory software. This version is ideal for part-time translators and is a subscription based product. Follow the link to buy or learn more.
SDL Trados Studio 2011 is the latest market-leading translation memory software from SDL. Now with Track Changes, Bilingual Word Files support, new Display Filter, AutoSuggest and more great details.