ProZ.com global directory of translation services
 The translation workplace
Ideas

 
User
Thread poster: Cristiana Coblis
Codurile IBAN de la 1 septembrie

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 01:27
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Aug 22, 2004

Nu putea sa nu vina luna septembrie fara o schimbare.

Se pare ca stimatele noastre banci intra in rand cu lumea si s-au gandit sa inceapa primavara cu o schimbare substantiala.

Nu uitati sa mergeti la bancile voastre sa solicitati noile coduri IBAN. Eu am mers la banca si am solicitat noul cod IBAN, o uratenie de trei kilometri pe care nu cred ca o voi tine vreodata minte, cu atat mai mult cu cat nici vechiul cont, mult mai mic, nu eram in stare sa-l retin .

Se pare ca cele doua nu vor merge in paralel, sper ca am inteles eu gresit. Stie cineva mai multe?


Direct link Reply with quote
 

Elvira Stoianov  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 00:27
German to Romanian
+ ...
IBAN si nr. cont Aug 22, 2004

IBAN este un numar de identificare international, folosit mai ales in Europa.
Este posibil ca acest cod IBAN sa contina numarul de cont (vezi ultimele cifre), dar nu stiu daca este valabil pentru toate bancile. Probabil daca te uiti pe net, vei gasi o descriere despre componentele bancii (probabil codul tarii, codul bancii si contul clientului)


Direct link Reply with quote
 

Cristina Anghel  Identity Verified
Romania
Local time: 01:27
English to Romanian
+ ...
ultimele cifre sunt vechiul nr. de cont Aug 22, 2004

De la 1 septembrie este valabil numai IBAN.

Direct link Reply with quote
 

Mihai Badea  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
IBAN (International Bank Account Number) Aug 22, 2004

Citat de pe http://www.piraeusbank.ro/iban.html

Incepand de la 1 septembrie 2004, potrivit Regulamentului BNR Nr. 2/2004, in scopul efectuarii de plati in lei sau valuta se vor utiliza numai numere de cont in format IBAN.

Ce este IBAN ?

International Bank Account Number sau ÉÂÁÍ reprezinta un sir de caractere alfanumerice, care identifica in mod unic codul unui client detinut la o banca, oriunde in lume. El este definit in EBS204, in concordanta cu directivele dezvolatate de Comitetul European pentru standarde Bancare (ECBS) si este in concordanta cu standardele ISO 13616 .

Care sunt obiectivele codificarii IBAN?

Obiectivele codificarii IBAN sunt acelea de a facilita procesare automata a platilor. Utilizarea IBAN reduce considerabil riscul de eroare in efectuarea transferurilor intre conturi si permite o procesare automata a acestora.

Care este structura IBAN?

IBAN are un numar fix de maxim 34 de caractere alfanumerice in fiecare tara.

In Romania IBAN-ul are o lungime fixa de 24 de caractere alfanumerice, astfel :

- primele 2 caractere alfabetice identifica tara in care este detinut contul (RO pentru Romania )

- urmatoarele 2 caractere numerice sunt cifre de control. Ele asigura validarea intregului cod IBAN

- urmatoarele 4 caractere alfabetice reprezinta codul de identificare a bancii (PIRB pentru Piraeus Bank Romania SA) si

- ultima parte a IBAN-ului (16 caractere alfanumerice) identifica unitatea teritoriala si numarul de cont al clientului.

Cum se reprezinta IBAN-ul?

Codul IBAN poate fi reprezentat in format electronic sau in format afisabil (pe suport hartie). Formatul IBAN pe suport hartie este acelasi ca in format electronic, cu exceptia faptului ca se desparte sirul de 24 de caractere in grupe de cate 4, separate intre ele prin spatii .

Exemplu de IBAN

RO30 PIRB 4201 0055 4800 2000

RO codul de tara

30 cifre de control
PIRB Identificatorul de banca
4201 codul unitatii teritoriale
005548002 numarul de cont in format actual, care trebuie convertit la iBAN (incluzand terminatia )


Direct link Reply with quote
 

Dan Marasescu  Identity Verified
Romania
Local time: 00:27
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
Avantaj Aug 22, 2004

Clientii nostri vor fi fericiti sa afle ca avem IBAN. Pentru multi e mai ieftin la plati. Mie mi l-au cerut cel putin 3 pana acum.

Direct link Reply with quote
 
lucca
Romania
Local time: 01:27
English to Romanian
Incetul cu incetul se face otetul Aug 22, 2004

Ajungem in randul lumii si noi. Si mie mi s-a cerut IBAN si a trebuit sa ma informez cu ce se mananca!

Sincer, nu ma asteptam sa se introduca si la noi, sau nu asa de repede.

Tare imi vine sa fac niste comentarii despre ..... financiar-bancara, dar nu vreau sa politizez.


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 01:27
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
O fi IBAN-ul mai ieftin Aug 23, 2004

Mie in schimb clientii imi cer deja cod BIC, alta creatie bancara, care se pare ca ii scuteste cumva de anumite speze si comisioane si de care stimabilii inca nu au auzit si s-au aratat chiar consternati ca exista asa ceva...

Asa incat pe cand sa ne aliniem si noi cu lumea, dansa s-a gandit sa mai faca un pas inainte.

O saptamana rodnica.


Direct link Reply with quote
 

Andrei Albu  Identity Verified
Romania
Local time: 01:27
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
IBAN - privire de ansamblu Aug 23, 2004

Tuturor celor interesati:

EurMonitor Business: Codurile bancare europene bulverseaza piata
23 August 2004


La inceputul lui septembrie se introduc codurile obligatorii IBAN


Firmele romanesti privesc ingrijorate debutul lunii septembrie, cind vor fi nevoite sa foloseasca un cod bancar denumit IBAN, adaptat cerintelor europene. Ele vor trebui sa-si schimbe toate formularele fiscale, sa-si modifice programele contabile, sa afle rapid conturile partenerilor de afaceri si sa-i informeze pe acestia de propriul cont bancar schimbat. Analistii si oamenii de afaceri prevad un haos general in primele zile ale lunii septembrie deoarece considera ca multe firme nu au avut la dispozitie timpul necesar pentru a se adapta noilor coduri.

Noul sistem de codificare a conturilor bancare va intra in vigoare pe 1 septembrie 2004 si are caracter obligatoriu. Firme si persoane fizice vor trebui sa afle din timp care le sint conturile, astfel incit sa-si informeze partenerii sau familia, mai cu seama daca asteapta bani din strainatate, precizeaza Corneliu Cojocaru, oficial al Bancii Comerciale Romane (BCR).

In urma cu sase luni, la finalul lunii februarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a impus, prin publicarea in Monitorul Oficial a regulamentului 2/2004, obligativitatea modificarii simbolurilor conturilor deschise la banci, prin atribuirea unui cont unic, numit IBAN. Este vorba de trecerea tuturor conturilor bancare din Romania la formula standard internationala, IBAN fiind initialele Numarului de Cont Bancar International (International Bank Account Number). Noul cod este o insiruire de 24 de caractere, cifre si litere, fiecare cu semnificatia sa. IBAN contine in structura sa si parte din vechiul cod bancar, ceea ce permite clientilor sa-l afle, de la bancile care au acest serviciu, prin pagini de Internet. Reprezentantii oamenilor de afaceri reproseaza BNR graba cu care se introduce schimbarea contului bancar, ce va avea ca rezultat, spun acestia, intirzieri frecvente ale platilor. Ei ar fi dorit ca BNR sa impuna o perioada in care cele doua conturi sa circule simultan, pentru a da timp firmelor sa se adapteze.

Vor fi bani blocati in banci

"Pagubiti vor fi oamenii de afaceri din graba asta. Ca de obicei, BNR a luat o masura pripita, fara a se consulta cu reprezentantii asociatiilor oamenilor de afaceri si, mai ales, fara a acorda o perioada de acomodare. Astfel, ne asteptam la greseli de scriere a noului cod, de aici la blocaje, la bani care stau prin banci pentru ca nu stiu ce partener ori n-a stiut, ori a scris eronat noul tau cont bancar", explica Mihai Ionescu, directorul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

"E o sfidare. Trebuia sa discutam cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu BNR modalitatile practice de aplicare. Noi n-vem nimic impotriva acestei schimbari, mai ales ca este o adaptare la normele internationale. Foarte frumos, dar sa fim tratati cu respect, sa fim consultati, cum au facut-o in cazul regulamentului valutar, pe care l-am discutat doi ani si, iata, acum se aplica fara nici o problema. BNR a tratat cu aroganta comunitatea oamenilor de afaceri, clientela bancara, asa cum ne-au privit si in chestiunea cosului valutar", a adaugat Ionescu. O asemenea schimbare de anvergura ar fi trebuit pregatita din timp, sustine analistul financiar Ovidiu Chiorean.

Era necesara o perioada de citeva luni in care cele doua conturi, IBAN si cel vechi, sa functioneze in paralel. "Probabil, firmele vor face eforturi uriase de adaptare rapida pentru ca altfel pierd bani si afaceri. In ecuatia asta sint implicati si cetatenii obisnuiti care primesc bani din strainatate. Ei trebuie sa-si afle noul cont bancar si sa-l comunice rapid celor de la care asteapta bani. Ramine de vazut ce vor face oamenii care primesc bani de la rude, fara sa fie anuntati din vreme. Cum isi vor recupera ei banii daca nu se folosesc simultan cele doua conturi? Sint chestiuni care in viata particulara devin dramatice si era bine ca oamenii sa fie protejati", a mentionat Chiorean. Analistul mai spune ca ar fi trebuit ca BNR sa lanseze o campanie sustinuta de informare a publicului in legatura cu aceste modificari. "Marea Britanie, de exemplu, a creat cadrul legal in anul 2000, a dat voie bancilor sa se pregateasca, in ritmul convenabil fiecareia, a fixat un termen, la inceputul trimestrului doi din 2001, pina la care bancile sa-si adapteze sistemele si a anuntat ca de la 1 ianuarie 2002 vor trebui sa introduca si codul IBAN. Banca centrala a Marii Britanii a permis functionarea paralela a celor doua conturi pentru a nu crea probleme firmelor si cetatenilor din tara", sustine Chiorean.

BNR: "Totul este rapid acum"

Adrian Vasilescu, oficial BNR, explica insa ca graba este justificata de ratiuni care tin de adaptarea la normele europene.
"In acest moment, toate schimbarile par rapide. Schimbarea contului bancar este o cerinta a Uniunii Europene si trebuie introdusa cit mai repede", spune Vasilescu. In plus, Romania trebuie sa inchida, pina la finalul acestui an, capitolul integrare bancara, iar acesta include si chestiunea contului IBAN.

Implicatiile schimbarii contului bancar

1. Nu se vor putea plati facturile la termenul stabilit daca o firma nu stie numarul de cont IBAN al furnizorilor
2. Cind clientii unei firme nu cunosc contul IBAN al acesteia, societatea nu va putea primi plati din partea clientilor
3. Daca o firma nu stie contul IBAN al conturilor salariatilor, nu va putea plati salariile la timp
4. Trebuie modificate conturile clientilor si furnizorilor in programul de contabilitate
5. Acolo unde este necesar, trebuie modificate conturile clientilor
6. Trebuie modificat contul IBAN pe facturi proforma si pe facturi
7. Facturile pretiparite trebuie schimbate
8. Firmele trebuie sa ceara bancii cu care lucreaza un fisier cu toate conturile de salarii modificate dupa structura IBAN
9. Firmele trebuie sa comunice salariatilor noul lor cont IBAN

Bancile dau informatii

Bancile mari sustin ca sint pregatite pentru a-si servi si lamuri clientii in chestiunea codului. "Banca Romana de Dezvoltare (BRD) are un program pe pagina sa de Internet, cu ajutorul caruia clientii pot afla noile coduri ale lor si ale partenerilor. Noi ne-am informat clientii despre modificarea propriului cod, urmind sa dam informatii referitoare la noile coduri ale partenerilor de afaceri", precizeaza Traian Traicu, oficial al BRD. Liderul pietei, Banca Comerciala Romana (BCR), a inceput sa trimita din primele zile ale lunii august instiintari scrise tuturor clientilor, firme sau persoane fizice, cu privire la noul cod, a spus Cojocaru. Multe banci au pe pagina de Internet un program care permite aflarea unui cont IBAN. Toate sustin ca vor da informatii cu privire la conturile IBAN ale partenerilor de afaceri, ca urmare a solicitarilor clientilor.

Sursa: Evenimentul Zilei


Direct link Reply with quote
 

Maria Diaconu  Identity Verified
Romania
Local time: 01:27
English to Romanian
Codul IBAN la BRD Aug 25, 2004

Daca aveti cont la BRD, puteti afla noul cod IBAN de pe site-ul bancii (www.brd.ro), unde introduceti actualul nr. de cont in simulator, si vi-l afiseaza pe cel nou. De fapt, eu l-am primit pe extrasul de cont pentru luna iulie, BRD-ul a fost foarte prompt. Numai bine.

Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Codurile IBAN de la 1 septembrie


Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »