Pages in topic:   [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14] >
Off topic: Fir cu pisici
Thread poster: Suzana Brailescu
Suzana Brailescu
Suzana Brailescu
Local time: 10:44
English to Romanian
+ ...
Feb 22, 2005

Intrebarea domnului Alexandrescu (pisica este şi animalul de casă preferat al traducătorului, nu numai al calculatoristului?)mi se pare foarte nimerita si m-am gandit sa raspund, asa cum s-a cerut, pe alt fir (nici eu nu am gasit firul cu pisici). Cercetand si forumuri mai vechi, am ajuns la concluzia ca multi dintre noi au pisici, dar fireste ca nu pot face statistici . Pot numai sa va spun ca am un motan (adorabil, desigur) ... See more
Intrebarea domnului Alexandrescu (pisica este şi animalul de casă preferat al traducătorului, nu numai al calculatoristului?)mi se pare foarte nimerita si m-am gandit sa raspund, asa cum s-a cerut, pe alt fir (nici eu nu am gasit firul cu pisici). Cercetand si forumuri mai vechi, am ajuns la concluzia ca multi dintre noi au pisici, dar fireste ca nu pot face statistici . Pot numai sa va spun ca am un motan (adorabil, desigur) si mai cunosc o traducatoare, fosta colega cu mine, care are o pisica.
Altcineva?
Collapse


 
Mihai Badea (X)
Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
English to Romanian
+ ...
Eu prefer peruşii Feb 22, 2005

De câţiva ani eu nu mai am nici o pisică. În schimb, am acum doi peruşi care sunt foarte simpatici. Sunt mult mai guralivi decât o pisică, dar şi mai cu bun simţ. De exemplu, nu fură din farfurie şi nu scot nici un sunet până când nu te trezeşti tu.

Precizez că prin mesajul meu nu am intenţionat în nici un fel să-i ofensez pe iubitorii de pisici


[Edited at 2005-02-22 12:00]


 
Ruxi
Ruxi
German to Romanian
+ ...
Traducatorii si animalele Feb 22, 2005

Of, de ce neaparat fir cu pisici, nu stiu. Ma rog,nu asta e important.
Eu ma intreb daca intr-adevar exista o explicatie stiintifica pentru preferinta pentru un animal,inclusiv in cazul unei grupari profesionale (de ex. traducatorii). Poate ne lamureste Lucian.
Oare de ce multi (am vazut si in alte forumuri)traducatori prefera pisicile?
Incerc niste explicatii: nu necesita plimbare, sunt tacute si in general linistite, te relaxeaza.
Unele insa deranjeaza prin nazbatii: se
... See more
Of, de ce neaparat fir cu pisici, nu stiu. Ma rog,nu asta e important.
Eu ma intreb daca intr-adevar exista o explicatie stiintifica pentru preferinta pentru un animal,inclusiv in cazul unei grupari profesionale (de ex. traducatorii). Poate ne lamureste Lucian.
Oare de ce multi (am vazut si in alte forumuri)traducatori prefera pisicile?
Incerc niste explicatii: nu necesita plimbare, sunt tacute si in general linistite, te relaxeaza.
Unele insa deranjeaza prin nazbatii: se urca pe computer sau pe tastatura etc.
Ele nu sunt insa asa comunicative.
Citeam in alte forumuri aici pe ProZ, despre experimente care denota faptul ca unele animale inteleg cuvinte si limbi straine. Acolo nu era vorba de pisici, dar poate ca au si ele asa o capacitate.Greu de depistat, fiindca nu raspund.
Un caine care in general raspunde la niste comenzi, sesizeaza automat cand ele sunt date intr-o limba pe care n-o cunoaste.
Mi se pare foarte interesanta si situtaia lui Mihai: papagalii si perusii au si capacitati de invatare, asa ca poti sa-i inveti o limba straina.Imita orice, fara probleme. Am vazut/auzit la TV aici, un papagal care locuind impreuna cu un caine in familie, invatase sa latre, deci era capabil sa comunice cu acesta.
Mi imi plac toate animalele.
Am avut un catel pe care a trebuit cu parere de rau sa-l dau. Intelegea f.multe si am putut observa si la el problema cu limbile straine. Am fost intr-un concediu in Ardeal si am stat in gazda la o doamna unguroaica. Il m ai lasam in curte cu dansa cand trebuia sa plec putin. Mi-a spus doamna ca al meu cutulica nu intelegea comenzile ei, fiindca erau in ...maghiara.Dansa nu stia romaneste, asa ca nu s-au prea inteles.
Eu prefer cainii pentru ca:poti comunica cu ei activ, te obliga sa iesi la aer sa faci miscare, te inveselesc si te relaxeaza si la o adica te si apara.
Mai imi plac si caii foarte mult.
Din pacate aici nu pot sa-mi permit sa tin un animal si nu ne lasa nici proprietarul casei.
Stiati ca animalele sunt bune pentru sanatatea omului: pentru cei singuri, sau cu probleme psihice, pentru copii,pentru batrani, pentru cei care sufera de anumite boli (de ex. hipertensiune),etc.
Dar cel mai mult mi-as fi dorit...un copil.
Mihai: nu stiu sa pun si eu un smiley din ala cu limba scoasa (Hihihi!), dar sa stii ca in acest forum nimeni nu doreste sa ofenseze pe nimeni (cred si sper).Eu una in orice caz nu.

Ruxi
P.S Am vazut undeva si alti smiley f.simpatici. Unul de ex. nu numai ca-si scoate limba, dar o si flutura (strambatura aia obraznica - degetele la tample si limba scoasa).
Collapse


 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 10:44
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
animale Feb 22, 2005

Am avut pisici, au ieşit prin gard şi duse au fost, bănuiesc că nu au ştiut să se mai întoarcă, fiind în mijlocul oraşului, oricine le-ar fi putut lua, fiind doua, erau mereu puse pe şotii. Oricum erau draguţe, problema a fost că erau învăţate în casă şi nu afară.

Momentan am un porcuşor de Guinea (de aproximativ 3 ani), un papagal Nimfă (de patru ani şi mai bine), un câine ( 8 luni dar nu ai zice!) şi cinci peşti (mezinii familiei). Se pare că următoarel
... See more
Am avut pisici, au ieşit prin gard şi duse au fost, bănuiesc că nu au ştiut să se mai întoarcă, fiind în mijlocul oraşului, oricine le-ar fi putut lua, fiind doua, erau mereu puse pe şotii. Oricum erau draguţe, problema a fost că erau învăţate în casă şi nu afară.

Momentan am un porcuşor de Guinea (de aproximativ 3 ani), un papagal Nimfă (de patru ani şi mai bine), un câine ( 8 luni dar nu ai zice!) şi cinci peşti (mezinii familiei). Se pare că următoarele pe listă sunt un câine mai mic, care să nu ne dărăme numai când dă din coadă şi cu care să se poată juca Andrei şi o broscuţă ţestoasă (se aştepta să se poată juca cu peştii şi e destul de dezamagit că nu prea au haz şi sunt producători de bule)
Collapse


 
Cristina Anghel
Cristina Anghel  Identity Verified
Romania
Local time: 10:44
English to Romanian
+ ...
Pro catei Feb 22, 2005

Îmi plac pisicile, dar iubesc câinii. Am un cuţu' (dalmaţian), care este tare jucăuş şi nu prea mă lasă să lucrez ("chiţăie" dacă nu-l bag în seamă). Dacă vede însa că nu ţine figura, se culcă la picioarele mele.
Ştie că sunt o traducătoare foarte bună. De aceea mă pupă de câte ori are ocazia.


 
Ioana Costache
Ioana Costache  Identity Verified
Romania
Member (2007)
English to Romanian
+ ...
ai mei Feb 22, 2005

In poza ii puteti vedea pe Ciorapel si Mutulica (scuze, n-am diacritice), amandoi motanei. Culesi dintre garaje (mama + 5 pui) de o prietena traducatoare. Eu m-am pricopsit cu 2 ca prea erau dragalasi (si oricum ea mai avea 3 catzelushe...); un al treilea frate a fost adoptat de o alta amica de-a mea, tot traducatoare, si botezat Blue fiindca are blana albastra. Recordul pisicesc il detine prietena mea Dana, traducatoare excelenta, care se lauda cu doua pisici si un motan... de ghena... See more
In poza ii puteti vedea pe Ciorapel si Mutulica (scuze, n-am diacritice), amandoi motanei. Culesi dintre garaje (mama + 5 pui) de o prietena traducatoare. Eu m-am pricopsit cu 2 ca prea erau dragalasi (si oricum ea mai avea 3 catzelushe...); un al treilea frate a fost adoptat de o alta amica de-a mea, tot traducatoare, si botezat Blue fiindca are blana albastra. Recordul pisicesc il detine prietena mea Dana, traducatoare excelenta, care se lauda cu doua pisici si un motan... de ghena
In cazul meu nu e vorba de o alegere - pur si simplu asa s-a nimerit. Si-mi pare bine, mai ales ca stiu ca de un caine nu m-as fi putut ocupa cum trebuie. Dar fiind doi, pisoii isi gasesc ei de lucru impreuna
Collapse


 
Veronica Durbaca
Veronica Durbaca  Identity Verified

English to Romanian
+ ...
Raportez si eu Feb 23, 2005

Doua cateluse maidaneze si un motan. Imi doresc in secret o capra rosie si ma intreb daca pun custi de pasari in copaci, pot sa ma laud si cu ele? Sunt pe aici niste mierle foarte dragute, poate o sa le fac o poza...
A, si vreun milion de melci si broscute in curte, care imi halesc toate capsunile primavara.


[Edited at 2006-02-11 14:06]


 
Oana Popescu
Oana Popescu  Identity Verified
Romania
Local time: 10:44
English to Romanian
+ ...
Yummmieeeee.... fir cu pisici Feb 23, 2005

Sunt prinsa pana peste cap, dar n-am rezistat tentatiei sa ma laud si eu cu Cosette a mea. E de rasa... tomberoneza (pardon, europeana, ca asa scrie in carnetul ei de sanatate).De ce o cheama asa? Pentru ca atunci cand am adus-o acasa era mica, delicata,pricajita,puricoasa... si prima imagine care mi-a venit in minte a fost una din ilustratiile vechi din Mizerabilii, cu biata Cosette care duce doua galeti cu apa, mai mari ca ea...... See more
Sunt prinsa pana peste cap, dar n-am rezistat tentatiei sa ma laud si eu cu Cosette a mea. E de rasa... tomberoneza (pardon, europeana, ca asa scrie in carnetul ei de sanatate).De ce o cheama asa? Pentru ca atunci cand am adus-o acasa era mica, delicata,pricajita,puricoasa... si prima imagine care mi-a venit in minte a fost una din ilustratiile vechi din Mizerabilii, cu biata Cosette care duce doua galeti cu apa, mai mari ca ea...

Acum e o frumusete de pisica, din imaginea cu Cosette a ramas doar delicatetea.

Si mie mi se pare animalul perfect pentru oameni ocupati. Imi plac tare mult cainii, dar nu vad cum as putea avea grija de unul. Poate daca nu as avea si servici si as lucra doar acasa...

Cosette e prima mea pisica si e o experienta minunata. E foarte atasata, jucausa dar nu face stricaciuni. Nu cere mult, doar sa ma joc cu ea din cand in cand si sa o mangai. Se tine dupa mine ca scaiul, prin toata casa, iar cand lucrez sta langa mine (uneori pe birou, foarte atenta la ce traduc). Uneori, se aseaza pe umarul meu si toarce. Aaa... si ma cearta cand lucrez prea tarziu noaptea. Vine la mine cu ochii carpiti de somn si face Mau (traducerea: e tarziu, du-te la culcare).

And now.... back to work)

Oana
Collapse


 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 10:44
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
căpriţă :D Feb 23, 2005

Îmi amintesc că pe vremea când încă trăia bunicul meu am avut o căpriţă pe care o adoram. Nu era chiar roşie, era mai mult arămie şi era mică. O băgam în casă pe ascuns şi sărea peste tot

Am întrebat şi eu la pet shop de cuştile acelea pentru copaci (eu mă gândeam că sunt mai rustice şi ar arată bine, dar se pa
... See more
Îmi amintesc că pe vremea când încă trăia bunicul meu am avut o căpriţă pe care o adoram. Nu era chiar roşie, era mai mult arămie şi era mică. O băgam în casă pe ascuns şi sărea peste tot

Am întrebat şi eu la pet shop de cuştile acelea pentru copaci (eu mă gândeam că sunt mai rustice şi ar arată bine, dar se pare că e o întreagă ştiinţă care mă depăşeşte) şi mi s-a spus că se pun pentru anumite păsări, în funcţie de regiune probabil sunt alte păsări, şi trebuie să existe o distană între ele. Uitându-mă mai atent am observat că într-adevăr sunt prin parcul din apropiere la mari dintanţe între ele şi la mare înălţime. Tipul de la pet shop (care la vremea respectivă era prin vecini, acum s-a mutat) mi-a zis că dacă aş pune la mine nu ar veni nici o pasăre tocmai pentru că puseseră ei adăpostul respectiv la câteva case distanţă. Se pare că e o chestie de teritoriu. Totuşi, de exemplu, la cabane am observat că se poartă câte un drive-in pentru păsări şi păsările le folosesc, mai ales dacă e în apropierea unei pădurici şi dacă e plin cu hrană.

[Edited at 2005-02-23 12:16]
Collapse


 
Veronica Durbaca
Veronica Durbaca  Identity Verified

English to Romanian
+ ...
Buna idee Feb 23, 2005

Cred ca se va rezolva cu acel drive-in.
Multumesc pentru sfat, Cristina


 
Carmela Moldovan
Carmela Moldovan  Identity Verified
Romania
Local time: 10:44
German to English
+ ...
sunt ingrijorata pt pisicutza mea Feb 24, 2005

M-am mutat de cateva luni la casa la tara - 3 km de Cluj - si mi-am luat pisicutza neagra si afurisita, care are un nume pt care totzi ma condamna, desi i se potriveste asa de bine - Poarca. Are 4 luni. Din pacate, in zona au fost f multi caini cu turbare in ultima luna, si chiar si catzelul vecinului, cu care se juca acum 2 luni, a fost eutanasiat si confirmat cu rabie. Ii facem antirabic la pisica, ne-am facut si noi, dar tot vo... See more
M-am mutat de cateva luni la casa la tara - 3 km de Cluj - si mi-am luat pisicutza neagra si afurisita, care are un nume pt care totzi ma condamna, desi i se potriveste asa de bine - Poarca. Are 4 luni. Din pacate, in zona au fost f multi caini cu turbare in ultima luna, si chiar si catzelul vecinului, cu care se juca acum 2 luni, a fost eutanasiat si confirmat cu rabie. Ii facem antirabic la pisica, ne-am facut si noi, dar tot vor sa ne-o omoare pe Porcutza. Sunt disperata !
Cica asa is legile in Romania. Desi ea nu se manifesta ca atare si nu a mai avut contact de o luna - doua cu catzelul respectiv...
Collapse


 
lucca
lucca
Romania
Local time: 10:44
English to Romanian
Pisicuţa suspectă Feb 24, 2005

Carmela, caută urgent un veterinar real sau pe Internet şi cere-i avizul (eventual, consultă situri străine despre rabies - durata de incubaţie etc). În caz de dubii, poate fuge de acasă.

Dacă există risc real, cu toată părerea de rău, put her to sleep (aş face la fel cu animăluţele mele, deşi nici nu vreau să mă gândesc la asta). Nu e glumă, rabia este 100% letală la om. Ştiu despr
... See more
Carmela, caută urgent un veterinar real sau pe Internet şi cere-i avizul (eventual, consultă situri străine despre rabies - durata de incubaţie etc). În caz de dubii, poate fuge de acasă.

Dacă există risc real, cu toată părerea de rău, put her to sleep (aş face la fel cu animăluţele mele, deşi nici nu vreau să mă gândesc la asta). Nu e glumă, rabia este 100% letală la om. Ştiu despre adolescenta care a supravieţuit în SUA; ea a avut (şi) mult noroc, iar noi nu suntem în SUA.
Collapse


 
Irene S.
Irene S.  Identity Verified
Local time: 08:44
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
Feline Feb 25, 2005

După cum se poate şi vedea şi în poza mea, am o drăcoaică neagră şi zbârlită, pe numele de botez Chelsea, dar strigată "Cioară" când e obraznică. Această obrăznicie a ei se manifestă prin cocoţarea pe cele mai înalte chestii din casă (dacă s-ar putea să se suie pe lustră, ar fi cea mai fericită), "capsarea" tuturor hârtiilor, cutiilor şi cartoanelor care-i cad în gheare - nu conteaz... See more
După cum se poate şi vedea şi în poza mea, am o drăcoaică neagră şi zbârlită, pe numele de botez Chelsea, dar strigată "Cioară" când e obraznică. Această obrăznicie a ei se manifestă prin cocoţarea pe cele mai înalte chestii din casă (dacă s-ar putea să se suie pe lustră, ar fi cea mai fericită), "capsarea" tuturor hârtiilor, cutiilor şi cartoanelor care-i cad în gheare - nu contează că pot fi şi acte de tradus - şi jumulirea temeinică a tot ce înseamnă scaune, fotolii, canapea, covor etc.
Este extrem de vorbăreaţă, toată ziulica mă miorlăie pe un ton rugător să mă joc cu ea sau măcar s-o bag în seamă. Când eram mai liberă, aveam program regulat de joacă, dar acum, când nu prea mai am timp, se cam plictiseşte. I-am cumpărat tot soiul de jucărioare, i-am făcut "motocei", se joacă ce se joacă cu ele (preferatul este un ciucure de blană de la o poşetă veche de-a mea), dar parcă tot mai plăcut e să îşi înfigă colţii în cărniţă de om. În consecinţă, trebuie musai să fac câte-o pauză şi s-o smotocesc şi eu puţin, ca să am parte după aceea de câteva ore de linişte. Cea care are de suferit sunt eu, fireşte, ies din "bătălie" cu mâinile harcea-parcea, pentru că întotdeauna ea este mai rapidă decât mine.
Are o plăcere extraordinară de a dormi pe şifonier, unde i-am amenajat un "dormitor" din cutia imprimantei, şi, mai nou, a descoperit că încape foarte bine în sertarul biroului. În afară de faptul că sunt o groază de hârtii şi hârtiuţe pe-acolo (adoră să stea pe hârtii), e destul de înghesuită, cocoţată şi lângă mine.
În afară de Chelsea (care stă cu mine şi cu prietenul meu), mai am 3 pisici şi la părinţii mei, culese de mine şi lăsate pe capul mamei : o birmaneză, Nancy, un motan european, Maxine, şi o pisicuţă adoptată de pe-afară iniţial doar pe timp de iarnă, Piţirica. Pe ele le văd mai rar, dar le iubesc la fel de mult şi aş face orice pentru ele.
Pisicile sunt "soluţia" cea mai convenabilă pentru iubitorii de animale cu puţin timp liber. Nu cer decât mâncare, tăviţe curate şi multă, multă dragoste. Sunt extrem de relaxante (ce poate fi mai plăcut decât să-ţi toarcă în braţe?), iubitoare (Chelsea, de exemplu, mă mângăie cu lăbuţele şi mă pupă în stilul ei - a se citi muşcă - pe bărbie) şi curate. Nu-mi pot imagina viaţa fără aceste minunate fiinţe!
Collapse


 
Ioana Costache
Ioana Costache  Identity Verified
Romania
Member (2007)
English to Romanian
+ ...
despre rabie Feb 25, 2005

Draga Carmela,

uite cateva fragmente (care te-ar putea interesa/ajuta) dintr-o publicatie de specialitate. Am cautat si in jurnalele de medicina veterinara, dar n-am gasit nimic despre turbare si perioada ei de incubatie la pisici - majoritatea articolelor tratau despre vaccinuri antirabice si administrarea lor la vulpi sau lilieci. Publicatiile de medicina umana spun doar ca perioada de incubatie la om este lunga, pana la 6 ani, dar nu cred ca este relevant pentru problema ta... See more
Draga Carmela,

uite cateva fragmente (care te-ar putea interesa/ajuta) dintr-o publicatie de specialitate. Am cautat si in jurnalele de medicina veterinara, dar n-am gasit nimic despre turbare si perioada ei de incubatie la pisici - majoritatea articolelor tratau despre vaccinuri antirabice si administrarea lor la vulpi sau lilieci. Publicatiile de medicina umana spun doar ca perioada de incubatie la om este lunga, pana la 6 ani, dar nu cred ca este relevant pentru problema ta

The Lancet Infectious Diseases, Volume 2, Issue 6, 1 June 2002, Pages 327-343
Charles E Rupprecht, Cathleen A Hanlon and Thiravat Hemachudha
Rabies re-examined

Hosts and transmission
Rabies is distributed on all continents except Antarctica (figure 5). Lyssaviruses are fairly fragile and do not persist in the environment. Various mammals serve as major hosts in different parts of the world, primarily in the orders Carnivora and Chiroptera.[24] Rabies virus has been isolated from nearly all mammalian orders. The dog is the major reservoir and vector; dogs cause the majority of the roughly 35000 human deaths each year ( figure 6).[25] Cats are very effective vectors of transmission, but neither domestic nor wild cats seem to serve as reservoir hosts. Foxes of various species maintain the disease from Arctic areas to temperate and tropical latitudes.

Irrespective of first isolation, all lyssaviruses have shown capacity as human or animal pathogens, and for practical purposes should be treated as equivalent. Basic pathogenesis, clinical signs, diagnostic techniques, prevention strategies, and control methods are the same, irrespective of lyssavirus terminology. [30] The bite route is still regarded as the most important means of transmission ( figure 7). Non-bite exposures, either transdermal or across mucous membranes, rarely result in disease. Virus may be shed in the saliva concomitantly with, before, or after the development of clinical signs. Adequate laboratory and epidemiological studies of virus shedding relevant to clinical onset have been limited to a few domestic carnivores. Definitive periods of viral excretion are not known for other domestic species or wildlife. Incubation periods in rabies can be long, but the idea of true latency is best reserved for viruses with the ability to integrate with host genome, such as retroviruses and herpesviruses. Similarly, the concept of a carrier state, in which animals remain healthy but actively shed virus over long periods, seems of limited epidemiological significance, and is in need of further study.


Rabid animals will not only transmit virus among the same species but also can infect dissimilar taxa. Despite such "spill-over" occurrences, compartmentalisation is a concept whereby specific virus variants within a genotype tend to perpetuate among particular hosts in different geographic areas (figure 8). Such associations may last for decades or longer.[33]


5. Diagnosis
The widespread availability of specific laboratory tests, coupled with compatible history and signs, aids the diagnosis of rabies for the astute clinician. Any country in which the disease is endemic should have at least one national reference centre to support diagnosis, with analysis before or after death. Suspicion should begin with presentation of any encephalopathy that takes a rapid downward course, in which other more common infectious and non-infectious disorders have been ruled out (figure 11).[1, 55, 56 and 57] The diagnostic process is similar in both human and veterinary medicine, with the objective identification of sudden neurological illness in a patient with a known or likely exposure to a rabid animal, in the previous few weeks to months. Certainly, the lack of this critical bit of information does complicate the process, particularly during the non-specific prodrome, before the acute neurological phase. Rabies is an unpredictable disease—the only characteristic feature is that it is uncharacteristic in its presentation. For practical purposes, whatever the species, major cardinal signs are similar and may include: low-grade fever, lack of appetite, paraesthesias, ataxia, anxiety, altered mentation, and, inevitably, paralysis, coma, and death. Specific symptoms such as hydrophobia and aerophobia are thought to be limited to human beings. However, this belief may reflect subjective interpretation permitted by same-species communication. Furthermore, during the terminal course of a disease, euthanasia (rather than outright murder as was occasionally practiced before the 20th century) is rarely posited as a serious option (versus the humane and ethical tactic in veterinary medicine).

Despite the ability to prevent rabies if the exposure is recognised and appropriate postexposure prophylaxis is administered, no effective treatment has been successful once clinical signs occur.

Decisions about treatment of an individual start with a basic understanding of transmission cycles among animals and the definition of an exposure. The most important route of exposure is a bite from a rabid animal. Contamination of an open wound or mucous membranes with infectious material constitutes a non-bite exposure. In general, non-bite routes of exposure present a lower risk than an overt bite. For example, if the rare circumstances of corneal transplantation or laboratory accidents are excluded, the last documented death after non-bite exposure in the USA occurred well before World War II. In addition, as discussed by current review boards, such the Advisory Committee on Immunization Practices in the USA, mere touching or petting of a rabid animal is not considered an exposure. [52] Similarly, beyond an infected carcass, the normal environment is not a source of concern. Rabies virus is subject to rapid inactivation once outside a host. Hence, potential fomites, such as bodies of water and inanimate objects, do not have a role in rabies. No cases have ever been attributed to indirect, non-bite exposure.

An appreciation of basic viral pathogenesis, local rabies epidemiology, and access to diagnostic facilities simplifies human treatment decisions. For example, in the USA, a cat, dog, or ferret that bites a human being should be confined and observed for 10 days, irrespective of vaccination status. Typically, postexposure prophylaxis is not initiated in the interim because of the rarity of rabies in domestic animals. If the biting animal dies or develops signs compatible with rabies during the 10-day observation period, it is submitted for prompt rabies diagnosis. The test result determines whether human postexposure prophylaxis is necessary. In many developing countries, by contrast, because of the frequency of dog rabies, animal observation may not be relevant. The WHO guidelines defer treatment pending the outcome of laboratory diagnosis only if the species is unlikely to be infected with rabies, and when the laboratory diagnosis can be made effectively within 48 h, or if an exposure involves a dog more than a year old with a current vaccination. In such cases, the healthy dog may be observed for 10 days. If the dog shows any sign of illness during the observation period, the patient immediately begins full postexposure prophylaxis rather than awaiting test results. Provocation by itself may not influence a treatment decision, because of subjective human interpretation of what defines an unprovoked situation from the perspective of the animal (eg, territoriality, fear).

Tourists from more developed countries may not be aware that canine rabies still flourishes in many parts of the world. Cats are also effective vectors, which may be forgotten. Pre-exposure vaccination does simplify postexposure management, although it does not abrogate the need for booster doses of vaccine.

Si inca un rezumat:
Rabies and rabies research: past, present and future
Vaccine, Volume 15, Supplement 1, Spring 1997, Pages S20-S24
Zhen Fang Fu

Abstract
Rabies is probably the oldest recorded infection of mankind. The development of the first rabies vaccine by Pasteur surely had been hoped to eliminate or at least drastically reduce its incidence. However, this goal has not been achieved because rabies is maintained in many animal reservoirs, including both domestic and wild. There are still many aspects of the pathogenicity of rabies that are unknown. For example, we have no explanation for the long incubation period (up to 6 years). Furthermore, new patterns of rabies infection present a problem for epidemiologists and virologists alike. There are several cases of human rabies in which there was no history of a bite. Despite these continuing problems, there has been tremendous progress in the control of rabies.
Collapse


 
Maria Diaconu
Maria Diaconu  Identity Verified
Romania
Local time: 10:44
English to Romanian
Bine v-am găsit! Feb 28, 2005

Să mă prezint. Eu sunt Pufi, poreclită şi Albă-ca-Zăpada.
Profit de ocazie, Maria s-a dus să-şi facă o cafea şi m-am aşezat la calculator ca să mai scriu şi eu prietenilor mei. Îi salut pe Ciorăpel, Mutulică, pe Chelsea (prieteni vechi!) şi pe toţi cei care s-au prezentat aici.

Deşi m-am născut surdo-mută, eu ştiu la perfecţie cinci limbi străine (mai multe decât Maria!) şi ştiu să traduc foarte bine. Nimeni nu găseşte un cuvânt în dicţionar ma
... See more
Să mă prezint. Eu sunt Pufi, poreclită şi Albă-ca-Zăpada.
Profit de ocazie, Maria s-a dus să-şi facă o cafea şi m-am aşezat la calculator ca să mai scriu şi eu prietenilor mei. Îi salut pe Ciorăpel, Mutulică, pe Chelsea (prieteni vechi!) şi pe toţi cei care s-au prezentat aici.

Deşi m-am născut surdo-mută, eu ştiu la perfecţie cinci limbi străine (mai multe decât Maria!) şi ştiu să traduc foarte bine. Nimeni nu găseşte un cuvânt în dicţionar mai repede ca mine! Dar de cele mai multe ori prefer să dorm cu capul pe dicţionar şi mă supăr când Maria mă dă la o parte. Ce, nu poate să aştepte să îmi termin eu somnul şi apoi să deschidă dicţionarul? Este locul meu preferat, mie îmi place mirosul de cerneală tipografică, de librărie şi de anticariat. Aşa cum există expresia "şoarece de bibliotecă", ar trebui să există şi "pisică de birou". Sunt mândră să mă numesc aşa. De ce?
Pentru că ştiu să tastez cu 20 de degete (metodă proprie, n-am învăţat de la Mavis!) şi pot să scriu şi cu diacritice. Şi mai ştiu să folosesc şi mausul, deşi, de când am ros firul, Maria nu mă mai lasă să lucrez cu el...
Maria mai are o pisică, dar ea este foarte timidă şi nu vrea să se prezinte în faţa voastră. O cheamă Miţi, este foarte grasă (faţă de mine, care sunt cea mai suplă, pentru că beau numai apă plată cu lămâie!) şi este colorată, arată de parcă s-ar fi murdărit.
Eu sunt cea mai curată şi cea mai albă, toată lumea îmi spune că am o blăniţă aşa de frumoasă! Numai eu ştiu ce mult timp îmi ia să o spăl. Şi nu folosesc nici un înălbitor!

Îmi pare aşa de bine că printre noi sunt atât de mulţi care au prieteni traducători! Ce s-ar face ei fără noi, cine le-ar mai ţine lor de urât în nopţile lungi de iarnă, cine i-ar mai încălzi, cine i-ar mai mângâia, cine i-ar mai chema la joacă atunci când stau în faţa calculatorului până înţepenesc? Numai noi ştim cât de greu le este şi mai ştim că ei muncesc nu numai pentru ei, dar şi pentru noi, să ne asigure nouă un culcuş cald şi o mâncărică bună. Aşa că merită tot respectul şi iubirea noastră!
Acum trebuie să mă culc, că trebuie să îmi fac somnul de frumuseţe. Cred că pentru astăzi voi alege dicţionarul tehnic englez-român, pentru că este negru şi face contrast cu blăniţa mea complet albă. Vă pup pe toţi, pisicuţe, căţeluşi şi peruşi şi căpriţe şi ce-oţi mai fi.
Cu drag, Pufi
Collapse


 
Pages in topic:   [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14] >


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Fir cu pisici






Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »