Pages in topic:   < [1 2]
Çevrilmeyi bekleyen 100 bin sayfalık AB mevzuatı var
Thread poster: Balaban Cerit
Selçuk Budak
Selçuk Budak  Identity Verified
Local time: 13:10
English to Turkish
+ ...
GILT Dec 28, 2004

Konu biraz işin teknik detaylarına kaçmış gibi.

Tekrar hizaya getirmek için, prozun delisi olarak yine taşımı kuyuya atıp, çekileyim (biraz sıkışığım)

İşin teknik altyapısı, ayrıca tartışılması gereken bir konu.

Benim burada lokalizasyondan kastettiğim, daha çok işin geleceğiyle ilişkili bir ufuk turu denemesiydi, daha doğrusu kuyuya taş atmaktı. Tartışılsın diye.

Lokalizasyona çok önem veriyorum, ama bun
... See more
Konu biraz işin teknik detaylarına kaçmış gibi.

Tekrar hizaya getirmek için, prozun delisi olarak yine taşımı kuyuya atıp, çekileyim (biraz sıkışığım)

İşin teknik altyapısı, ayrıca tartışılması gereken bir konu.

Benim burada lokalizasyondan kastettiğim, daha çok işin geleceğiyle ilişkili bir ufuk turu denemesiydi, daha doğrusu kuyuya taş atmaktı. Tartışılsın diye.

Lokalizasyona çok önem veriyorum, ama bunu da çalakalem yazmak istemiyorum.

Ancak şu kadarını söyleyebilirim. Lokalizasyonun önemi ve ağırlığı, tercüme bürolarından veya tercümanlardan kaynaklanmıyor. Bizzat müşteriden kaynaklanıyor. Yani müşteri tercüme süreci ve buradaki kalite sorunlarının olası sonuçları konusunda bilinçlendikçe, lokalizasyona daha çok ağırlık veriyor. Ya kendi bünyesinde lokalizasyon birimleri kuruyor, ya da işi lokalizasyon konusunda uzmanlaşmış bürolara ihale ediyor.

Burada firma adı veremediğim için, somut örnek de veremiyorum. Şöyle anlatayım. XX Yazılım firması, kendi lokalizasyon birimini kurmuş. YYY Tıp Cihazları üreten şirket, ürün belgelerini ZZZ ülkesindeki bir lokalizasyon grubuna ihale etmiş. Belgeler, A, B, C, ...... M ülkelerinden ana dillere çeviri yapan tercümanlar tarafından tercüme ediliyor.

Eskiden, "one man show"lu bürolar ağırlıklıydı. Büronun bir "baş" veya "has" mütercimi vardı (hoş, çoğu öyle ya!).

Şimdi ise, orta ölçekli diyebileceğimiz işletmelerle çalışıyoruz. öyle ki tek bir firmada tek bir ürün için 4-5 PM ile birden muhatap olabiliyorsunuz. Şu anda bir müşterimden en az 4 PM ile çalışıyorum. Ürün katalogları aynı anda 25-30 dile birden çevriliyor. Çeviri size bir "specifications" ile geliyor.

Arkadaşlara, internetten şu lokalizasyon konusunda biraz araştırma yapmalarını öneririm.

Tekniği konusunda değil, felsefesi konusunda. Bugün literatüre artık yeni bir kavram girmiş bulunuyor: GILT

Yani, Globalization,Internationalization, Localization and Translation. Bunların tamamı tek bir kavram altında düşünülüyor, tanımlanıyor.

Lokalizasyon, salt çeviri değildir. Hedef kültüre uyarlamadır da. Ben şimdiden, hizmetlerim arasında "lokalizasyon, copywriting" gibi şeyleri saymaya başladım.

İnternette, Lokalizasyonun gereğine işaret eden tercüme faciaları dolaşıyor. Size bir iki örnek vereyim:

Electrolux Amerika'da büyük bir kampanya başlatır. Kampanyanın sloganı olarak da, süpürgenin yüksek emiş gücünü anlatan orijinal slogan ingilizceye çevrilir:
"Nothing sucks like an Electrolux" Doğru bir çeviri. Ama espiriyi anlayabildiniz mi?

GM, Nova model otomobilini Orta ve Güney Amerika'da yine "Nova" adıyla pazara sürer, ama tam bir fiyasko olur. İspanyolca'da "no va" "gitmez, yürümez, yürümeyen" anlamına geliyormuş!

Amerikalı bir T-Shirt üreticisi, İspanya pazarı için üzerinde "Papayı gördüm" yazan bir tişört üretir. Tabi Yazıyı İspanyolca'ya çevirterek: Ancak t-shirtün üzerinde "el Papa" (papayı gördüm) yerine, "la papa" (patatesi gördüm) yazıyordur.

Benim, çeviriyle ilgili olmasa da, lokalizasyonun önemine işaret eden okuldan hatırladığım bir örnek: UNESCO Hindistan'da doğum kontrolünü yaygınlaştırmak için kapsamlı bir eğitim programı hazırlar ve uygular. Kadınlara, diğer şeylerin yanı sıra, meşhur "doğal güvenli dönem" denen takvim yöntemi de anlatılır. Programa ilgi büyüktür. Uzmanların keyfi yerindedir. Ama aradan bir süre geçince, doğum oranı azalmak yerine, tam bir patlama yaşanır. Neden diye araştırırlarken, bir de fark ederler ki, kadınlar, takvim yöntemini korunmak için değil, doğurmak için öğrenip kullanıyor!

İnternette bunun gibi yüzlerce "blopper" bulabilirsiniz.

Bunlar işin ekstrem, eğlenceli örnekleri. Bunların bize anlattığı şeyse yukarıda değindiğim nokta: Firmalar küreselleştikçe ve lokalleştikçe (çünkü küreselleşmek aslında çok-lokalleşmektir), lokalleşmenin ne olduğu konusunda daha fazla bilgi ve deneyim kazanıyor, buna bağlı olarak da bu konuya daha fazla önem veriyor.

Eskiden, bir ürünün belgelerini ithalatçı çalakalem hazırlar, piyasaya sürerdi. Şimdi tamamem farklı bir eğilim gelişiyor. Üretici,ya da malın ilk sahibi, işi şansa bırakmak istemiyor. Lokalizasyon işini doğrudan kendisi kontrol ediyor. Bunun en güzel örneği yukarıda sözünü ettiğim YYY firması. Ürettiği ürünlerin kataloglarını bir lokalizasyon şirketine ihale etmiş. İçinde Türkçe'nin de olduğu tam 27 dile çevriliyor, tek merkezden!

Böyle bir işin hacmini, maliyetini düşünebiliyor musunuz? Bunu yapması, lokalizasyona verdiği önemden kaynaklanıyor. Yoksa, ben malımı satarım, gerisini alan kendi düşünsün diyebilir.

Geçenlerde ABD'deki başka bir lokalizasyon firmasıyla bir diyalogum olmuştu. Firma, sadece tıbbi cihaz ve laboratuar malzemelerinin lokalizasyonu konusunda uzmanlaşmış. Uluslararası firmaların lokalizasyon işini yapıyor.

Bu tür örnekler her gün çoğalıyor.

Önümüzdeki yılların tercümanı, "one man show or so"lu tercüme bülolarının baş veya yardımcı tercümanı değil, çok-uluslu, çok-merkezli, çok dilli bir ekibin bir parçası olarak çalışabilme donanımını ve becerisini kazanabilmiş tercüman olacaktır.

Tek seçenek bu değil elbette. Sonuçta pazarda herkes için iş olacaktır. (Benim piyasaya ilk yaptığım iş, Ulus'taki bir kasabın teleks çevirisiydi, bunu daha sonra "eğlence" olsun diye anlatacağım).

Önemli olan, hangi piyasa "segmanında" yer almak istediğiniz ve buna uygun donanımları kazanıp kazanmadığınız.

Bu günlük bu kadar yeter. Sonra yine dönerim.

Bu arada, şu GILT konusunu biraz araştıralım.


[Edited at 2004-12-28 15:05]

[Edited at 2004-12-28 15:14]
Collapse


 
Serkan Doğan
Serkan Doğan  Identity Verified
Türkiye
Local time: 13:10
Turkish to English
+ ...
İhale Apr 5, 2005

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye'de bugüne kadar yapılan en büyük 'çeviri ihalesi'ne çıkıyor. 160 bin sayfalık Avrupa Birliği (AB) müktesebatının Türkçe çevirisi için ihaleye çıkacaklarını açıklayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de bir ilk bu. Bugüne kadar çevirisi yapılmamış olması bizim için büyük bir hata. Baktık ki resmi bir çevirisi yok. Herkes kendisini ilgilendiren kısmını çeviriyor. Düzgün çevirisi olmazsa ... See more
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye'de bugüne kadar yapılan en büyük 'çeviri ihalesi'ne çıkıyor. 160 bin sayfalık Avrupa Birliği (AB) müktesebatının Türkçe çevirisi için ihaleye çıkacaklarını açıklayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de bir ilk bu. Bugüne kadar çevirisi yapılmamış olması bizim için büyük bir hata. Baktık ki resmi bir çevirisi yok. Herkes kendisini ilgilendiren kısmını çeviriyor. Düzgün çevirisi olmazsa çok yanlış yere götürebilir. Bunu biz yapalım dedik" diye konuştu.
Türkiye'de daha önce bu çapta bir çeviri yapılmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"AB Genel Sekreterliğiyle oluşturacağımız bir heyet olacak. İhale yapacağız. Bir de kontrol sistemi kuracağız. Çeviriyi kontrol ihalesine de çıkacağız. Ayrıca TOBB içinde kuracağımız bir kontrol sistemi de olacak. Şu anda bütçe belli değil. Hedefimiz ekimden sonra yapılacak müzakerelere yetiştirmek. Çeviri TOBB'un web sayfasında yayınlanacak. Bu sayede herkes ilgi duyduğu bölüme ulaşabilecek."
Collapse


 
Baybars Araz
Baybars Araz  Identity Verified
Local time: 13:10
English to Turkish
+ ...
... Apr 5, 2005

İlginç cidden. Ancak ihalenin ana hatları (süresi, toplam miktar, vs.) tam belli değil galiba?

 
Serkan Doğan
Serkan Doğan  Identity Verified
Türkiye
Local time: 13:10
Turkish to English
+ ...
Haberler Sep 23, 2006

Aşağıdaki haberler bu konuya ilişkin sanırım;
http://www.milliyet.com.tr/2006/09/01/siyaset/siy05.html
http://yenicaggazetesi.com.tr/yazidetay.asp?AuthorID=79&ArticleID=1766


 
Pages in topic:   < [1 2]


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

Çevrilmeyi bekleyen 100 bin sayfalık AB mevzuatı var


Translation news in Türkiye





Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »