ProZ.com global directory of translation services
 The translation workplace

Subscribe to this topic Track this topic
Nearly 90% of members realize a cash return on their membership investment Join ProZ.com

Pages in topic:   < [1 2 3] >
User
Thread poster: Alexander Onishko
Євгеній Онєгін - українською!

Alexander Kupriyanchuk
Ukraine
Local time: 15:52
Member (Mar 2009)
English to Russian
+ ...
Мова / язик Sep 6

Jarema wrote:

Останнє прохання.

Колеги, вважайте на мову форуму.
Наступного разу буду виставляти офіційні попередження.

Шановний колего, розумію, бо й сам куштував гіркого модераторського хліба...

Проте з Вашим-то досвідом Ви помітили, що один пост російською мовою був у відповідь на один пост російською ж мовою - причому такий, який українською і не напишеш.

Та і я писав, посилаючись тільки на цитати і факти з російської літератури, щоб належно відповісти шановному колезі не лише зрозумілою йому мовою, а й у зрозумілих йому термінах.

Сподіваюсь, усе це й дає мені якщо не алібі, то бодай амністію.

Direct link    Reply with quote

Roman Bulkiewicz  Identity Verified
Ukraine
Member
English to Ukrainian
+ ...
Re приховування справжнього Пушкіна Sep 6

Пане Людвіг, чи не за цим підручником онук вчився?

Підручників зараз багато різних -- тому може бути, що й не за цим.
У доньки, пам'ятаю, був подібний -- з паралельними текстами. Я не знаю, чи це індивідуальні особливості різних підручників, чи в різних класах різний підхід. У хрестоматії для 7 кл. вже оригінальних текстів нема.

Sergei Leshchinsky  Identity Verified
Ukraine
Member (2008)
English to Russian
+ ...
А мої дріжджі добрі! Sep 6

Он, як бухтять!

Alexander Kupriyanchuk
Ukraine
Member (Mar 2009)
English to Russian
+ ...
Вміють же, а досі прикидалися! Sep 6

Sergei Leshchinsky wrote:

Он, як бухтять!

Ну то й заплатіть нам грішми чи, мо', перваком.

Alexander Kupriyanchuk
Ukraine
Member (Mar 2009)
English to Russian
+ ...
бідних російськомовних примушують Пушкіна двома моваРSep 6

Roman Bulkiewicz wrote:

Пане Людвіг, чи не за цим підручником онук вчився?

І в нас є такий підручник. Схоже, він дійсно не єдиний, проте, очевидно, основний і під грифом профільного Міністерства.

Такі да, бідних дво(читопакросійсько)мовних утискають і примушують Пушкіна двома мовами читати - ҐВАЛТ і ЖАХ! Прочому вдома їх, виявляється, до цього жодною мовою не навчили...

Marina Aleyeva  Identity Verified
Ukraine
Member (2006)
English to Russian
+ ...
А чим, власне, насолоджуватись? Sep 6

Переклад абиякий, хоч би й завізований Рильським. "З боргів покійник батько жив", "Щоб хлопчик сил не витрачав" ("Чтоб не измучилось дитя"), "Всього, що знав іще Євгеній,
У повісті не ознаймиш" (Всего, что знал еще Евгений, Пересказать мне недосуг")... Замість ніжного, граційного пушкінського гумору - якесь єхидство. Краще я Пушкіна в оригіналі перечитаю.

А завзятим крикунам про патріотизм хочу сказати: не той патріот, хто лише себе розуміє і на себе ковдру тягне. Поки не навчимося поважати права й культуру один одного, зокрема мовну, не буде в нас ладу.

Ukraine
Member
English to Ukrainian
+ ...
раз уже забухтіло Sep 6

Maksym Kozub wrote:
Ви, звісно, можете сказати: "Ну то україно-російськомовних дітей більше, ніж україно-франкомовних". Так, більше. Але я не бачу достатніх причин штучно підтриувати у шкільних програмах українських шкіл особливий статус саме російської літератури. Це кажу Вам я, — при тому, що мене народила мама, яка в 90% випадків розмовляє російською, я закінчив у Києві російську школу,

Річ не в тім, що більше. Ось лише кілька причин для "особливого статусу", які, imho, не те, що лежать на поверхні, а просто лізуть в очі.

1) Значна частина українців вважають російську мову/культуру рідною (чи то виключно, чи поряд із українською). Я навіть не кажу "жителів України" чи "громадян України" -- я кажу "українців". І навіть для значної (переважної?) частини тих, хто так не вважає, вона об'єктивно, в той чи інший спосіб, є фактором бекграунду, світосприймання, частиною, так би мовити, "культурного я".

2) Українську культуру/літературу/мову як таку неможливо по-справжньому вивчати і зрозуміти поза (насамперед!) російським контекстом. Ні в історичному плані, ні в будь-якому часовому розрізі. Виривати її з цього контексту -- значить дурити і обмежувати самих себе. Гоголь в курсі зарубіжної літератури -- це тільки найнаочніший приклад абсурду.

3) Саме російська мова/культура об'єктивно є, і ще довго буде, частиною середовища, в якому живемо ми всі в Україні -- україномовні, двомовні etc. І, між іншим, не тільки як пасивні споживачі, але і як співтворці (від малограмотних блогерів до російськомовних письменників... і десь посередині -- ми з вами, тихою сапою).

Тому я б не про "штучне підтримування" говорив, а про "штучне нівелювання".

Це кажу я -- при тому, що в перші 16 років свого життя я користувався російською тільки на уроках рос. мови і літератури, і що особисто для себе ні від системи освіти, ні від держави в цілому мені в цьому плані нічого не треба.

А переклади... Переклади я б у шкільних хрестоматіях залишив. Тільки не замість оригіналів, а поряд. Ось Пушкін, ось - Терещенко, ось - Боровиковський. Приблизно як у тому підручнику, скан з якого я помістив вище.

Alexander Onishko  Identity Verified
Ukraine
Member (2007)
Russian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Не подобається переклад Рильського? Sep 7

Marina Aleyeva wrote:

Переклад абиякий, хоч би й завізований Рильським. "З боргів покійник батько жив", "Щоб хлопчик сил не витрачав" ("Чтоб не измучилось дитя"), "Всього, що знав іще Євгеній,
У повісті не ознаймиш" (Всего, что знал еще Евгений, Пересказать мне недосуг")... Замість ніжного, граційного пушкінського гумору - якесь єхидство. Краще я Пушкіна в оригіналі перечитаю.

Зробіть краще!

Sergei Leshchinsky  Identity Verified
Ukraine
Member (2008)
English to Russian
+ ...
Не впевнений, що варто взагалі... Sep 7

Alexander Onishko wrote: Зробіть краще!

Краще не буде. У будь-якому випадку це не буде Пушкін. Це буде Рильський, Шмильський, будь-хто інший...

А давати паралельний текст у підручниках — це розумно. Але текст має бути добре складеним, щоб носії української та російської відчували себе в однакових умовах.

Alexander Kupriyanchuk
Ukraine
Member (Mar 2009)
English to Russian
+ ...
(ракето)носії російської мови Sep 7

щоб носії української та російської відчували себе в однакових умовах.

чув, як російський урядовець у подібній ситуації якось помилився на слові, сказавши "ракетоносители" замість "носители" (русского языка). Дідусь ФРОЙД упав би зо сміху.

А якщо серйозно, то якщо дати двом ріЗним за силою ріВні права, то від прав слабшого НІЧОГО НЕ ЗАЛИШАЄТЬСЯ.

Це ж уповні стосується і мов. Російська мова з огляду на тривалу експансію має таку величезну фору перед українською і в Україні, що рівноправ'я та повага між можливі за деякої нерівноправності на користь слабшої (тут - української) мови, яка хоч якось компенсує її тривалі утиски - причому не за рахунок штучних утисків російської, а за рахунок сприяння розвитку української.

Це Україна бачила недавно - у 20-ті - на самому початку 30-х років (хоча не все було бездоганно, звичайно). Раджу погортати пожовклі сторінки тодішніх українських газет і часописів, наприклад, у Відділі газетних фондів ЦНБ ім. Вернадського. Гай-гай, це ж невідома нам країна! Причому україномовна. Дістанете велиикий імпульс для роздумів.

Так було, поки партія не загальмувала і не почала цю українізацію розстрілювати. Розстріляли або вислали практично всіх "українізаторів".

І поцікавтеся історією створення і виконання, наприклад, французького законодавства на захист мови. Гадаю, багато хто змінить свою думку.

А чували про новий словацький закон, що обмежує вживання угорської у районах проживання угорської МЕНШИНИ?

Ukraine
Member
English to Ukrainian
+ ...
Цебто як? Sep 7

Sergei Leshchinsky wrote:
А давати паралельний текст у підручниках — це розумно. Але текст має бути добре складеним, щоб носії української та російської відчували себе в однакових умовах.

Типу для "носіїв російської" Пушкін, а для "носіїв української" - Терещенко?
Це вже схоже на якусь вишукану форму національного мазохізму.

Я мав на увазі інше: російську поезію вивчати в оригіналі, а переклади давати додатково, саме як самостійні твори і саме ті, які того варті.
Скажімо, як на мій смак, "Зимній вечір" Боровиковського -- дуже цікавий зразок переспіву пушкінського вірша. (До речі, чому це він "дідусь із 1841 р."? Йому на той час було 36 років, якщо я ще не розучився арифметики.) А от без кота, який "на ланцюгу кружляє", цілком можна обійтися.
Або байки Крилова -- замість подавати їх у перекладі... м-м... когось, чи не краще дати поруч одну-дві українські версії Глібова (хоч його й вивчають окремо в курсі укр. літератури)?

Ukraine
Member
English to Ukrainian
+ ...
Ще один кандидат для хрестоматії Sep 7

(хоч і не Пушкін):

Одне лише вітрило мрітне
У мрінні моря мáревен..
Чого блукає кругосвітнє?
Кого лишило там ген-ген?

Нахлине вітер, глиб подасться,
І щоглу з свистом натяга...
Гей-гей, воно й не прагне щастя,
І не від щастя одбіга!

Під ним струміння блакитнясте,
Над ним одсончин золочин.
Воно ж все рветься в поринасте,
Немов у бурях є спочин.

Павло Тичина

Цитую за книжкою Максима Стріхи "Український художній переклад: між літературою і націєтворенням", К., 2006.
Рекомендую, хто цікавиться. (А я скористався рекомендацією Олега Делендика, який згадував цю книжку на одному з київських паувау.)

Там же М.Стріха наводить рядки з перекладу того самого М.Терещенка:

Біліє парус одинокий
В морськім тумані голубім...
По що пливе він в світ широкий?
Що кинув він в краю своїм?

...і резонно зазначає:

"З огляду на близькість двох мов тексти такого штибу могли хіба що додавати аргументів тим, хто взагалі вважав переклади з російської поезії на українську річчю абсолютно зайвою".

Ukraine
Member
English to Ukrainian
+ ...
Навіщо Рильский перекладав Пушкіна українською Sep 7

Ще одна цитата з того самого джерела:

Ukraine