Mongolian spot

Romanian translation: Pată mongoloidă

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
English term or phrase:Mongolian spot
Romanian translation:Pată mongoloidă

For term searches and specialty glossaries, please try the new GBK glossaries
21:54 Apr 28, 2010
English to Romanian translations [PRO]
Medical - Medical (general)
Additional field(s): Medical: Health Care
English term or phrase: Mongolian spot
Definition from Missouri Department of Social Services:
A type of birthmark that can appear anywhere on a child’s body, most frequently on the lower back or buttocks. These dark pigmented areas usually fade by age five, and are seen most often in African-American, Hispanic, Oriental, and Native American babies.

Example sentence(s):
  • There is no treatment or any therapy needed on detection of Mongolian spots among kids as it is of no detrimental consequence and would subside by itself. All Mothers: Pregnancy & Parenting
  • If Mongolian spots remain at puberty, they are likely to be permanent. Fewer than five percent of children with Mongolian spots still have any by the time they reach adulthood. Greene Ink, Inc.
  • Generalized Mongolian spots involving large areas covering the entire posterior or anterior trunk and the extremities have been reported. Medscape
Glossary-building KudoZ




This question was created by:


This question is closed

Pată mongoloidă
Definition:
“Aspect tegumentar considerat ca o varianta de nev, care se prezinta sub forma unei pete albastrui cu diametrul de cativa centimetri, localizata electiv in regiunea sacrata sau sacrococcigiana. P.m. poate fi observata la nastere, de obicei la asiatici, si dispare in decursul primilor ani de viata. Aceasta leziune, intotdeauna benigna, a carei structura histologica este asemanatoare celei a nevului Ota, este rara la europeni.”
Selected response from:

ION CAPATINA
United States
Grading comment
4 KudoZ points were awarded for this answer



Summary of translations provided
5 +2Pată mongoloidă
ION CAPATINA
5pata mongoleza
Irina Irina (X)
4pată mongoliană
alina_cornea


Discussion entries: 2





  

Translations offered


7 hrs   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
pată mongoliană


Definition from Bepanthen - Bayer Healthcare:
Depozit cu pigment violaceu la nivelul feselor, regiunii lombare sau chiar la nivelul spatelui. Se intalneste la nou-nascutii cu cel putin un parinte brunet. Dispare spontan in jurul varstei de un an.

Example sentence(s):
  • Pata mongoliana: are culoare albastruie si aspect asemanator unei vanatai. Este adesea prezenta la nastere si dispare la catva timp. Localizarea ei poate varia (trunchi, membre), insa cel mai adesea a fost descrisa la nivel sacrat sau interfesier. Se pare ca aceasta pata apare mai frecvent la populatia de culoare sau la cei cu hiperpigmentare constitutionala. - SfatulMedicului  
alina_cornea
Local time: 17:00
Native speaker of: Native in RomanianRomanian

Votes in favor of/against selecting this as the best translation of the term asked
Yes  George C.
8 mins

No  Nadia Bucurenci: mai curând pete mongoloide / mongolice (vezi argumente la Discussion entries)
2 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

3 days 7 hrs   confidence: Answerer confidence 5/5
pata mongoleza


Definition from http://utilecopii.ro:
Semnele din nastere
Print Article
In Nasterea
Anunturi google
Renunta la fumat
Spune in final"Nu mai vreau tigari" datorita site-ului Help !
Help-eu.com
Anunturi google

Nou-nascutii adeseori au cosuri sau pete temporare care dispar destul de rapid pe masura ce se adapteaza vietii din afara uterului.

semn nastere copii
Nou-nascutii adeseori au cosuri sau pete temporare care dispar destul de rapid pe masura ce se adapteaza vietii din afara uterului. Este destul de comun sa vedem semne din nastere pe pielea lor la nastere sau imediat dupa aceea. Semnele din nastere variaza de la cele foarte putin sesizabile pana la cele care desfigureaza, care indiferent cat de mari sau mici sunt, pot fi foarte suparatoare.

Semnele pot fi plate sau in relief, pot avea margini regulate sau neregulate, pot avea diferite nuante de culori de la maro, bronz, negru pana la albastru pal sau roz, rosu sau mov. Cele doua tipuri principale de semne din nastere sunt semnele rosii vascularizate (de ex. hemangioame „capsuna”, pete de vin, sau „muscaturi de barza”) si semnele din nastere pigmentate ( cum ar fi alunite, pete maro deschis, pete mongoleze).
De obicei sunt inofensive si multe dintre ele dispar de la sine sau se micsoreaza cu trecerea timpului. Uneori semnele din nastere sunt asociate cu alte probleme de sanatate, totusi, asa ca vorbeste cu doctorul daca acesta ar putea fi si cazul copilului tau.

Ce cauzeaza semnele din nastere

Semnele din nastere nu pot fi prevenite si nu sunt cauzate de nimic ce ai facut sau nu ai facut in timpul sarcinii. Nu este nici un adevar in povestea batranelor despre pete ca fiind cauzate de ceva ce a facut mama sau a mancat. Cauza celor mai multe semne din nastere este necunoscuta. Pot fi mostenite, dar de obicei nu sunt, si de obicei nu au legatura cu traumele asupra pielii in timpul nasterii.

Tipuri de semne din nastere

Cele doua tipuri principale de semne din nastere sunt diferentiate de catre cauzele lor. Semnele vascularizate (cu vase de sange) apar atunci cand vasele de sange nu se formeaza corect – fie sunt prea multe fie sunt mai largi decat este normal. Semnele din nastere pigmentate sunt cauzate de o crestere exagerata de celule care creeaza pigmentul in piele.

Semnele vascularizate

Cele mai comune semne vascularizate sunt petele maculare, hemangioamele, petele de vin:

Petele maculare

Petele maculare sunt denumite de asemenea petice de somon, sarutul ingerilor, muscatura berzei, aceste semne rosu deschis sunt cele mai comune. Apar deseori pe frunte sau pe pleoape, pe spatele gatului, pe nas, pe buza superioara sau pe spatele capului. Se pot observa mai bine atunci cand copilul plange. Cel mai des acestea se sterg de la sine atunci cand copilul implineste un an sau chiar doi, desi unele persista in timp.

copii hemangiom
Hemangioame

Acestea sunt clasificate ca superficiale atunci cand apar pe suprafata pielii („semne in forma de capsuna”) si ca profunde atunci cand sunt descoperite in profunzime sub suprafata pielii. Pot fi putin ridicate si de culoare rosie si cateodata nu sunt vizibile decat dupa cateva zile sau saptamani de la nasterea copilului. Hemangioamele profunde pot avea o culoare albastruie pentru ca ele implica vase de sange in straturile mai adanci ale pielii. Acestea cresc rapid in primele celor 6 luni de viata, dar de obicei se retrag la loc si dispar odata ce copilul atinge varsta de 5 sau 9 ani. Unele, in general cele mai largi, pot lasa o cicatrice pe masura ce se retrag care poate fi corectata cu o operatie estetica minora. Cele mai multe apar pe cap sau gat, desi pot fi oriunde pe corp, si pot cauza complicatii daca locatia lor afecteaza privirea, hranirea, respiratia sau alte functii ale corpului.

Petele de vin

Aceste discolorari care arata ca niste pete de vin aruncate pe o parte a corpului, de obicei pe fata, gat, brate sau picioare. Petele acestea pot avea orice marime, dar cresc pe masura ce creste si copilul. Tind sa se inchida la culoare cu timpul si pot sa se ingroase si sa devina ca niste pietricele daca nu sunt tratate. Acestea nu trec de la sine. Cele care apar langa ochi trebuie verificate pentru complicatii legate de ochi.

semn nastere bebe
Semnele din nastere pigmentate

Cele mai comune semne din nastere pigmentate sunt petele maro deschis, petele mongoleze si alunitele:

Petele maro deschis: Aceste pete foarte comune au culoarea cafelei cu lapte, de aici si numele lor. Pot aparea oriunde pe corp si uneori pot creste la numar in timp. Una singura nu reprezinta o problema, dar este mai bine sa mergi la doctor cu copilul daca acesta are mai multe pete de acest fel pe corp, care poate fi un semn de neurofibromatoza (o afectiune genetica ce cauzeaza cresterea anormala a celulelor din tesuturile nervoase.)

Petele mongoleze: Aceste pete plate, de culoare albastruie – gri, se gasesc deseori pe partea de jos a spatelui sau pe fese. Sunt mult mai comune pe pielea mai inchisa, cum ar fi la copiii asiatici, amerindieni, africani, hispanici si de origine sudeuropeana. Acestea se sterg in timp – de obicei chiar complet – pana la varsta de scoala a copilului.

Example sentence(s):
  • Petele mongoleze: Aceste pete plate, de culoare albastruie – gri, se gasesc deseori pe partea de jos a spatelui sau pe fese. Sunt mult mai comune pe pielea mai inchisa, cum ar fi la copiii asiatici, amerindieni, africani, hispanici si de origine sudeuropeana. Acestea se sterg in timp – de obicei chiar complet – pana la varsta de scoala a copilului. - utilecopii.ro  

Explanation:
cred ca mai bine suna pata mongoleza decat pata mongoliana
Irina Irina (X)
Romania
Local time: 17:00
Native speaker of: Native in RomanianRomanian
Login to enter a peer comment (or grade)

3 days 19 hrs   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): +2
Pată mongoloidă


Definition from Dictionar Medical:
“Aspect tegumentar considerat ca o varianta de nev, care se prezinta sub forma unei pete albastrui cu diametrul de cativa centimetri, localizata electiv in regiunea sacrata sau sacrococcigiana. P.m. poate fi observata la nastere, de obicei la asiatici, si dispare in decursul primilor ani de viata. Aceasta leziune, intotdeauna benigna, a carei structura histologica este asemanatoare celei a nevului Ota, este rara la europeni.”

Example sentence(s):
  • “Buna, fetita ta are un semn din nastere, mai precis o pata mongoloida. Semnele din nastere nu necesita tratament, acestea trec cu timpul. In jurul varstei de 2 ani ar trebui sa dispara complet, asa ca nu te ingrijora. Pentru linistea ta consulta un medic dermatolog. Acesta iti va da mai multe detalii.” - Mihaela Neagu, Medic, Medicina generala  
  • “pata mongoloidă – în regiunea sacrată şi fesieră, la populaţia hiperpigmentată, care dispare în jurul vârstei de 4 ani” - Dr. Virginia Bodescu  
  • “Petele mongoloide care apar pe spate sau in jurul regiunii fesiere si dispar in jur de 7 ani. Aceste semne din nastere trebuie vazute ca niste semne distinctive ale copilului tau care-l pot face unic si nu ca un defect al fizionomiei.” - Delia Negrea, Redactor Copilul.ro  

Explanation:
In traducerea acestui termen am evaluat definitii si bloguri de pe internet, de la medici si redactori de reviste de specialitate. De asemenea comentarii de la "mamici" cu bebelusi avand astfel de semne.
Dictionarul explicativ al limbii romane nu are nici "mongolian" nici "mongolez", ci doar "mongoloid", cu definitia respectiva si intelesul potrivit. Si dictionarul medical de specialitate defineste acest termen tot ca "Mongoloid". Iata citate si linkuri:
Mongoloid(a)
http://dexonline.ro/definitie/mongoloid
“Aspect tegumentar considerat ca o varianta de nev, care se prezinta sub forma unei pete albastrui cu diametrul de cativa centimetri, localizata electiv in regiunea sacrata sau sacrococcigiana. P.m. poate fi observata la nastere, de obicei la asiatici, si dispare in decursul primilor ani de viata. Aceasta leziune, intotdeauna benigna, a carei structura histologica este asemanatoare celei a nevului Ota, este rara la europeni.”
http://www.medical.news20.ro/word/PATA_MONGOLOIDA.html
“bebelusul meu are doua luni si de la nastere a avut o pata albastra pe fundulet, atunci mi s-a zis ca nu ar fi pata mongoloida, dar de cateva zile, am vazut ca se contureaza o pata mult mai mare pe toata fesa stanga, nu la fel de puternic colorata, dar tare mi-e sa nu se coloreze la fel ca cea initiala in timp. Am inteles ca pata asta mongoloida nu ar fi o problema, ca ar diparea cu timpul.”
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TO...

“baietelul meu s-a nascut cu pata mongoloida este deasupra funduletului, acum are 2 ani si 1 luna si inca n-a disparut, desi pediatra imi spuse-se ca pana la 2 ani trece, ce-i drept s-a mai estompat putin”
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopi...

“Petele albăstrui “mongoloide” sunt asemănătoare unei vânătăi şi apar, de regulă, pe fese sau în zona inferioară a corpului bebeluşului. Acest tip de pată apare, în general, în cazul bebeluşilor cu pielea mai închisă la culoare. Petele mongoloide au culori diferite de la albăstrui la gri, ele estompându-se după primii ani de viaţă.”
http://www.sanatateatv.ro/articole/copii/semnificatia-semnel...
ION CAPATINA
United States
Native speaker of: Romanian
PRO pts in category: 128

Votes in favor of/against selecting this as the best translation of the term asked
Yes  George C.
13 hrs
  -> Multumesc, George!

Yes  Monica Contolencu: Categoric!
21 hrs
  -> Multumesc, Monica!
Login to enter a peer comment (or grade)



Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search