A new ProZ.com translation contests interface is currently in development, and a preview contest is underway. Click here to visit the new interface »

Previous ProZ.com translation contests

German » Hungarian - 3 entries


From "Topless Meetings" at Web Business 2.0 - http://www.webbusiness20.de/2008/06/09/topless-meetings/ 362 words
Seit einiger Zeit kursiert eine neue Idee durch amerikanische Chefetagen und Companys: Arbeitsbesprechungen, Teamsitzungen und Präsentationen seien ab jetzt nur noch in Form von “topless Meetings” erlaubt. Irritiert wird sich so mancher und mehr noch so manche fragen, ob dies im Zuge einer überraschenden Libertinage der amerikanischen Gesellschaft etwa bedeute, man konferiere ab jetzt nur noch oben ohne?…

Dieser Gedanke kann im Wissen um die Prüderie der amerikanischen Gesellschaft gleich wieder verworfen werden. Nein, nicht ohne Oberhemd, sondern ohne ‚Lap-Top’ sollen Meetings zukünftig abgehalten werden. Denn diese und artverwandte Gadgets wie iPhone, Sidekick und Blackberry verderben die ohnehin nicht sonderlich gute Kommunikationskultur, die gemeinhin in Sitzungen dieser Art herrscht. Da werden während der Besprechung eifrig E-Mails gecheckt, wird gechattet, gesimst, gegamed und geblogt. Die Augen auf dem Monitor und auch die Gedanken ganz bestimmt nicht dort, wo sie eigentlich sein sollten – nämlich im Meeting. Daher denkt man in so manchem, vor allem online-nahen Unternehmen daran, Mitarbeitern in Meetings den Gebrauch drahtloser Informationstechnologien gänzlich zu untersagen.

Mit dieser Maßnahme hoffen die Fürstreiter des Topless-Konzepts nicht allein, den Symptomen von geteilter Aufmerksamkeit, mangelnder Konzentration und dadurch bedingter sinkender Produktivität von Meetings erfolgreich entgegenzuwirken. Auch der soziale Faktor, der durch den Einzug der mobilen Online-Services merklich gelitten hat, hofft man durch die verordnete Abstinenz zu stärken. Schließlich handelt es sich auch um eine Frage mangelnder Wertschätzung, wenn einer sich vorbereitet und zu anderen spricht, während die nach Kinoprogramm und den neuesten Börsenkursen googlen.

So in etwa lautet der Tenor einer Diskussion, die im letzten Jahr vor allem durch einen Blogbeitrag mit dem vielsagenden Titel „My personal war against Crackberry“ angestoßen wurde. Der Autor Todd Wilkens, Chef einer Design-Agentur in San Francisco, ist der Ansicht, dass eine effektive Arbeitssitzung kaum noch möglich sei, wenn die Teilnehmenden eben nur teilweise präsent seien. „Unvollständige Aufmerksamkeit führt zu unvollständigen Resultaten“, meint Wilkens und fasst die Inhalte der Topless-Philosophie sogar in einem kleinen Meeting-Knigge zusammen. Regel zwei: Einer muss sich im Namen der Produktivitätssteigerung unbeliebt machen und den anderen ihre mobilen Spielzeuge aus den Rippen ziehen. Aber auch wenn sie zunächst meckern - insgeheim sind die Online-Junkies dankbar dafür, ein paar Stunden von ihrer Sucht befreit worden zu werden.

The winning and finalist entries are displayed below.To view the like/dislike tags the entries received simply click on the "view all tags" link on the right hand corner of each entry.

You can leave your feedback for this pair at the bottom of the page.

Congratulations to the winners and thanks to all the participants!


Entry #1 - Points: 26 - WINNER!
View all tags
Egyre több amerikai vezető és vállalat foglalkozik a gondolattal, hogy a munkamegbeszéléseken, értekezleteken és előadásokon azonnali hatállyal kötelezővé tegye a „topless“ megjelenési formát. Ennek hallatán az uraknál talán csak a hölgyek rökönyödnek meg jobban: e meglepően szabad szellemű amerikai fordulat vajon azt jelenti, hogy a megbeszéléseken ezentúl csak félmeztelenül lehet részt venni?

Az amerikai társadalom álszeméremének ismeretében ez utóbbi gondolatot nyomban el is vethetjük. A résztvevőknek nem a ruházatuktól, hanem a laptopjuktól kellene megválniuk a találkozók idejére. A hordozható számítógép és elektronikus társai, mint az iPhone, a Sidekick és a Blackberry, ugyanis jelentős mértékben rontják a megbeszéléseken uralkodó, egyébként sem éppen kifogástalan kommunikációs kultúrát. A résztvevők buzgón e-maileznek, „csetelnek“, „esemeseznek“, játszanak és „blogolnak“. Szemük a monitorra mered, gondolataik egészen máshol járnak. E jelenséget kívánják leküzdeni azok az elsősorban online területen tevékenykedő vállalatok, amelyek a megbeszélések idejére teljes egészében megtiltanák a vezeték nélküli információs eszközök használatát.

A „topless“ koncepció élharcosai a fenti kezdeményezéssel a figyelem megosztottságából és a koncentráció hiányából eredő hatékonyságcsökkenés ellen folytatnak hadjáratot. Az elrendelt „önmegtartóztatás“ gyakorlatától egyben azt is remélik, hogy a mobil online szolgáltatások bevezetése óta láthatóan hanyatló szociális tényező szintén erősödik. Hiszen az előadó iránti tiszteletlenségről tanúskodik, ha a fáradsággal előkészített beszéd közben a hallgatók a moziprogramot és a legújabb tőzsdei árfolyamokat böngészik.

A fenti gondolatok képezik az uralkodó szólamot abban a vitában, amelyet tavaly egy a „My personal war against Crackberry“ (Személyes harcom a Crackberry ellen) címmel ismertté vált blog bejegyzés indított útjára. Todd Wilkens, egy San Franciscó-i tervezőügynökség főnöke, s egyben a fenti cikk szerzője szerint szinte lehetetlen hatékony munkaülést tartani, ha a résztvevők csak félig-meddig vannak jelen az ülésen. „A figyelem hiánya hiányos eredményekhez vezet“ - véli Wilkens, aminek hangsúlyozására a „topless“ filozófia főbb pontjait egy illemkódexben foglalta össze. Ennek második szabálya kimondja: a hatékonyság növelése érdekében valakinek vállalnia kell a „rossz fiú“ szerepét, és ki kell csalnia a többiektől mobil játékszereiket. Még ha elégedetlenek is, az internetfüggők titokban hálásak, ha valaki néhány órára megszabadítja őket szenvedélyüktől.
Entry #2 - Points: 10
anonymousView all tags
Egy ideje új ötlet kering amerikai vezetők és vállalatok körében:
munkamegbeszélések, team-megbeszélések és prezentáció ezentúl már csak „topless meeting“ formában engedélyezettek. Néhányan bosszankodni fognak, és azt fogják kérdezni, hogy vajon az amerikai társadalom szabadosságának ezen meglepő lépése azt jelenti-e, hogy ezentúl már csak felül semmiben tartanak konferenciákat?...

Ezt a gondolatot azonban, az amerikai társadalom prüdériáját ismerve, azonnal el is vethetjük. Nem, nem felsőruházat nélkül, hanem lap-top nélkül kell a jövőben az értekezleteket tartani. Mivel ezek, és a hozzájuk hasonló kiegészítők, mint az iPhone, Sidekick és a Blackberry csak rontanak a már úgysem kifejezetten jó kommunikációs kultúrán, amely az ilyen üléseket általában jellemzi.
Hiszen a megbeszélések alatt szorgalmasan ellenőrzik az e-maileket, chatelnek, sms-eket küldenek, játszanak és bloggolnak. Bár a szemek a monitorra szegeződnek a gondolatok biztosan nem ott járnak, ahol kellene - vagyis a meetingen. Ezért gondolkoznak néhány, főleg online-közeli vállalatoknál azon, hogy a munkatársaknak az értekezletek alatt a drótmentes információs-technológiákat teljesen megtiltsák.

Ezzel az intézkedéssel a topless koncepció támogatói nem csupán a megosztott figyelem szimptómáival, a hiányzó koncentrációval, és ez által a meetingek csökkenő termelékenységével akarnak sikeresen szembeszállni. Az előírt önmegtartóztatással a szociális faktort is erősíteni kívánják, amely észrevehetően megszenvedte a mobil online szolgáltatások bejövetelét. Végül is itt hiányzó értékbecsülésről is szó van, hiszen valaki felkészül, és másokhoz beszél, amíg azok a moziműsor és a legfrissebb tőzsdei árfolyamok után google-oznak.


Valahogy így hangzik egy vita lényege, amelyet az elmúlt évben mindenek előtt a sokatmondó című - „Személyes háborúm a Crackberry ellen“- blog-bejegyzés indított el. A szerző, Todd Wilkens, egy San Francisco-i design ügynökség főnöke, azon a véleményen van, hogy hatékony munkaülés alig lehetséges, ha a résztvevők csak részben vannak jelen. „A nem teljes figyelem nem teljes eredményhez vezet“, véli Wilkens, aki a topless filozófia tartalmát egy kis meeting-viselkedési kézikönyvben össze is foglalja. A második szabály: Egyvalakinek a termelékenység növelése érdekében népszerűtlenné kell válnia, és be kell gyűjtenie a többiek a mobil játékait. Akkor is, ha eleinte nyafognak - titokban azonban mégis boldogok ezek az online junkie-k, hogy néhány órára megszabadították őket szenvedélyüktől.Entry #3 - Points: 1
View all tags
Egy ideje egy új ötlet kering keresztül amerikai igazgatósági tanácstermektől és cégek: munka találkozók, team-megbeszélések és prezentációk várjuk mostantól csak abban a formában a "Topless Meetings". Irritált lesz olyan sok kérdés és oly sok még inkább, ha ez után különösen meglepő libertinism az amerikai társadalom, mint az azt jelenti, most csak a topless biztosít? ...

Ez az ötlet lehet a tudás a prudishness az amerikai társadalom egyaránt elutasította. Nem, nem egy ing nélkül, de anélkül, lap-top üléseket a jövőben. Ezekre és a kapcsolódó modulokat, mint iPhone, Pajtás és Blackberry elpusztítják a már nem túl jó kommunikációs kultúra uralkodik, hogy általában az ilyen típusú üléseket. Aztán az ülés alatt lesz buzgón ellenőrzik e-mailek lesz chaten, karnis, és gegamed bloged. A szemek a monitoron, és az ötlet egyáltalán nem, amikor azok a szándékok szerint - vagyis az ülésen. Ezért úgy gondoljuk, olyan sok, főleg online-kapcsolt vállalatok tiltja meg teljes egészében a személyzet üléseken, az a vezeték nélküli információs technológiák alkalmazásával.

Ezzel az intézkedéssel a Prince of remény lovas topless megközelítés ellen nem csak a tünetek sikeresen a szétszórt figyelem, koncentráció hiánya és ennek következtében csökken a termelékenység az ülések. A társadalmi tényező, amely hozzájárult a mobil irány az online szolgáltatások elszenvedett jelentős mértékben, a remények szerint az előírt önmegtartóztatás erősíteni. Végül, az is kérdés, nincs mérlegelési, ha van készen, és beszél másoknak, míg googlen után a mozi és a legújabb tőzsdei árfolyamokat.

Valami ilyesmi, hogy a tenor a vita indult, elmúlt évben, főleg egy blogbejegyzést a hangulatos név "Az én személyes CrackBerry elleni háború." A szerző Todd Wilkens vezetőjével, a tervező iroda San Francisco-ban úgy véli, hogy a hatékony munka aligha lehetséges, ha a résztvevők csak részben voltak jelen. "Hiányos a figyelmet vezet hiányos eredmények mondta Wilkens, és összefoglalja a tartalmát a topless filozófia együtt még egy kis tárgyalóterem etikett. Két szabály: legyen valaki a nevében, hogy növekedjen a termelékenység és népszerűtlen lépés a mobil más játékok a bordák. De még ha morog az első - a titkos on-line drogosok hálás néhány óra alatt már megszabadult a függőség.« return to the contest overviewTranslation contests
A fun way to take a break from your normal routine and test - and hone - your skills with colleagues.


All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search