Emrat e huaj
Thread poster: Sherefedin MUSTAFA

Sherefedin MUSTAFA
Netherlands
Local time: 02:30
Member
English to Macedonian
+ ...
Jul 20, 2003

E neruar,

Ju kisha lutur te shpreheni lidhur me shkrimin e emrave te huaj ne gjuhen shqipe. P.sh. Washington apo Uashington? New York apo Njujork? gjegjesisht: Van den Broek apo Van Den Bruk?

Plot mirenjohje,

Sherefedin Mustafa


Direct link Reply with quote
 

Monika Coulson  Identity Verified
Local time: 18:30
Member (2001)
English to Albanian
+ ...
Përgjigja ime Jul 21, 2003

I nderuar zoti Sherefedin,
Së pari faleminderit për pjesmarrjen tuaj në forumet e ProZ.com si dhe faleminderit për pyetjen e ngritur. Në lidhje me emrat e huaj, unë jam për variantin shqiptar të tyre. P.sh. Nju Jork, Uashington, Uestminster, Kalifornia, Havai etj. Ata që nuk flasin anglisht, do ta kenë të vështirë ta lexojnë New York, Westminster apo Hawaii (edhe pse me thënë të drejtën Nju Jork është shumë i përhapur në ditët tona). Gjithashtu sipas drejtshkrimit të gjuhës shqipe, do të përdorja Van den Bruk, Vincent van Gog, por Den Bruk, Van Gog etj.
Me respekt,
Monika


sherefedin wrote:

E neruar,

Ju kisha lutur te shpreheni lidhur me shkrimin e emrave te huaj ne gjuhen shqipe. P.sh. Washington apo Uashington? New York apo Njujork? gjegjesisht: Van den Broek apo Van Den Bruk?

Plot mirenjohje,

Sherefedin Mustafa[Edited at 2003-07-21 15:45]


Direct link Reply with quote
 

Monika Coulson  Identity Verified
Local time: 18:30
Member (2001)
English to Albanian
+ ...
Drejtshkrimi i gjuhës shqipe... Jul 21, 2003

I nderuar zoti Sherefedin,
Gjithashtu desha të shtoja se sipas "Drejtshkrimit të gjuhës shqipe" (botuar nga Instituti i Gjuhësisë dhe i Letërsisë) ne shkruajmë Traktati i Londrës (dhe jo i London-it), Traktati i Shën Stefanit (dhe jo i Saint Stefen/Stephen), Vaterlo (dhe jo Waterloo) etj.

Megjithatë, lihen në trajtën latine të tyre emërtimet shkencore të tipave, klasave, rendeve, familjeve e gjinive të botës bimore e shtazore: Chordata, Turdus, Mugil, Canis lupus, Locusta viridis, Larix, Abies, Castane sativa etj.

Nëse e keni vënë re, në rubrikat e forumit shqiptar të ProZ.com po mundohem të fus sa më shumë rregulla nga Drejtshkrimi i gjuhës shqipe. Kuptohet që dëshira do të ishte që ta përfundoja këtë punë menjëherë, por koha nuk më lejon ta bëj menjëherë. Megjithatë, pak nga pak, këto rregulla do të pasqyrohen plotësisht në këto rubrika.
Me respekt,
Monika

[Edited at 2003-07-24 16:03]


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Emrat e huaj

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search