Përdorimi i mbaresës "-im" kundër mbaresës "-acion".
Thread poster: Juliana Cullafiq

Juliana Cullafiq
Albania
Local time: 00:20
Member
English to Albanian
+ ...
Mar 15, 2009

Përshëndetje të gjithëve,

Përkthimi i termit "application" në shqip gjithnjë ka qenë një kokëçarje për mua. Kjo përsa i përket fushës së TI-së. Përdorimi i termit shqip "aplikim", është konsideruar shpesh herë si gabim nga redaktorë të ndryshëm të përkthimeve të mia.

Kështu që duke u nisur nga kjo, po ju drejtoj pyetjet në vijim:

- A ekziston një rregull në shqip për përdorimin e fjalëve të huazuara nga gjuha angleze që përfundojnë me "-tion"?
- Cili term është më i përshtatshëm "aplikim" apo "aplikacion"?
- Mund të konsiderohet gabim përdorimi i njërit apo tjetrit term?

Faleminderit paraprakisht për përgjigjet tuaja.

Me respekt,
Juliana


 

Fabiana Papastefani-Pezzoni  Identity Verified
Romania
Local time: 01:20
Member (2003)
English to Albanian
+ ...
Përkthimni i fjalës aplication Mar 15, 2009

Përshëndetje Juliana,

Kur ju thoni TI e keni fjalën për Teknologjinë Informatike, besoj, apo jo? Nëse unë ju kuptova drejtë, atëherë aplication në fushën e teknologjisë & inxhinierisë nuk përkthehet aplikim.

Kjo ama nuk do të thotë që aplikim apo aplikacion nuk përdoret. Në fusha jo teknike, duke filluar nga ajo procedurale, aplikim për diçka, të mbushësh një formular për të aplikuar për diçka tashmë është rregullisht futur në gjuhën shqipe, edhe pse unë do ta përktheja "kërkesë". Si "aplikacion" më vjen në mendje vetëm modeli i qëndisjes, me aplikacion (që mua më pëlqen shumëicon_smile.gif ). Pra varet vetëm nga kuptimi ku gjendet kjo fjalë.

Nëse do të kthehemi tek ana gjuhësore, tek rregulli, unë këtë nuk e gjeta por do rrëmoj pak më shumë. Meqenëse fjalë formimi për emrat që rrjedhin nga foljet, të llojit: përpunim, zbatim, kërkim, shpim, etj, kthen foljen në emër me anë të "im", kjo logjikë është përdorur edhe për fjalët e huazuara.

Në Shqipëri ama thuhet edhe "implementim" edhe pse unë e quaj gabim dhe nuk e përkthej kurrë kështu.

Këtë e them që të bëhet dallimi aty ku fare mirë gjendet një fjalë shqipe që rri aty, qyqare, e pa përdorur në vend të fjalës së huaj, por nga ana tjetër, ka raste kur është e kotë të bësh shqipërime të panevojshme. Tingëllojnë me keq se vetë fjala e huajicon_smile.gif.

Më vjen keq që hë për hë, Juliana, nuk gjeta gjë zyrtare të shkruar, por do kërkoj.

Përshëndetje, Fabiana


 

Juliana Cullafiq
Albania
Local time: 00:20
Member
English to Albanian
+ ...
TOPIC STARTER
Për sqarim... Mar 15, 2009

Fabiana Papastefani-Pezzoni wrote:

Kur ju thoni TI e keni fjalën për Teknologjinë Informatike, besoj, apo jo? Nëse unë ju kuptova drejtë, atëherë aplication në fushën e teknologjisë & inxhinierisë nuk përkthehet aplikim.

Po Fabiana ke të drejtë (shpresoj të mos kesh kundërshtim që t'i flasim njëra-tjetrës në njëjësicon_smile.gif), bëhet fjalë për Teknologjinë informatike. P.sh. si në togfjalëshin "Internet Applications".

Meqenëse thua që në këtë rast nuk përkthehet "aplikim", atëherë të supozoj që përkthehet "aplikacion", apo jo?

Përshëndetje,
Juliana


 

Fabiana Papastefani-Pezzoni  Identity Verified
Romania
Local time: 01:20
Member (2003)
English to Albanian
+ ...
Falemnderit, Juliana Mar 15, 2009

Falemnderit, Juliana, me kënaqësi bisedojmë në njëjësicon_wink.gif.

Të të them të drejtën, në projektet e robotikës, mekanikës, inxhinierisë së ndërtimit unë nuk e përkthej as aplikim dhe as aplikacion. Kuptohet, çdo gjë shihet në kontekstin e vet, por në rastet klasike kur thuhet..psh: This is aplied in all the joints, by using ....." ose "This aplication is an added value for this machinery".., pra unë këtu parapëlqej përdorimin e zbatim, përdorim, etj.

Edhe në fushën teknike, ama, ka pjesë abstrakte, ka pjesë ku shtjellohet ideja e projektit, apo flitet për punë përgatitore ku konteksti është më pak praktik, ndaj edhe them që çdo gjë duhet parë sipas kontekstiticon_smile.gif.

Përshëndetje, Fabiana


 

Juliana Cullafiq
Albania
Local time: 00:20
Member
English to Albanian
+ ...
TOPIC STARTER
Voice applications - Aplikime zanore Mar 29, 2009

E dashur Fabiana,

Bëra një kërkim në termat e Proz.com dhe vura re se për termin "Voice applications" një nga kolegët kishte sugjeruar përkthimin "aplikime zanore" dhe se ky përkthim ishte pranuar nga pyetësi.

Kjo gjë pak a shumë konfirmon se përdorimi i fjalës "aplikim" në këtë kontekst nuk është gabim. Përderisa nuk kam gjetur akoma rregulla specifike për këtë çështje, më duhet të mjaftohem me kaqicon_smile.gif.

Të falenderoj dhe një herë për gatishmërinë tënde për të më ndihmuar.

Gjithë të mirat,
Juliana


 

Daniela Zhusti
Albania
Local time: 00:20
Member (2009)
English to Albanian
+ ...
Programe Jul 29, 2009

Juliana,
shoh qe tema eshte relativisht e vjeter (disa muajshe), megjithate duke qene se e lexova, po jam edhe une mendimin tim lidhur me perkthimin e termit "application".

Krahas perkthimeve te tjera qe kane te bejne me zbatimin, aplikimin (per nje vend pune), ne rastin e IT une do ta perktheja "programe". Kjo bazuar edhe ne njerin nga shpjegimet qe jep fjalori Ectaco per termin application:

computer software: a computer program or piece of software designed to perform a specific task
Microsoft® Encarta® 2009. © 1993-2008 Microsoft Corporation. All rights reserved.

Sigurisht qe ne perkthimin e cdo termi, konteksti eshte thelbesor. Shpresoj te kem dhene nje kontribut sado te vogel, edhe pse me vonese, ne pergjigjen e pyetjes tendeicon_smile.gif

Perkthim te mbare,
Daniela


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Përdorimi i mbaresës "-im" kundër mbaresës "-acion".

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search