Off topic: Një prolog si edhe një epilog për Nënën e Madhe Shqiptare, Gonxhe Bojaxhiun!
Thread poster: Monika Coulson

Monika Coulson  Identity Verified
Local time: 09:30
Member (2001)
English to Albanian
+ ...
Aug 9, 2003

Një prolog si edhe një epilog për Nënën e Madhe Shqiptare, Gonxhe Bojaxhiun!

Shkruar nga: Mërgim Korça

Kudo qĂ« tĂ« shkosh nĂ«pĂ«r botĂ«, e ngado qĂ« tĂ« kthesh sytĂ«, nĂ«pĂ«r shtete e kombe tĂ« vegjĂ«l a tĂ« mĂ«dhenj qofshin, nga secili komb do tĂ« dĂ«gjosh tĂ« flitet me krenari pĂ«r bashkĂ«-kombĂ«sit e tyre “ tĂ« lavdishĂ«m “. E kjo ndjenjĂ« krenarie tĂ« ligjĂ«shme, e trashĂ«guar brez pas brezi, flet shpesh pĂ«r “ heronj ” gjurmĂ«t e tĂ« cilĂ«ve humbasin larg nĂ« mjegullĂ«n e shekujve. E megjithatĂ« njerĂ«zit mburren me ta edhe sot, me qĂ« ndoshta nuk kanĂ« heronj mĂ« tĂ« rinj me tĂ« cilĂ«t tĂ« mburren.
Me ne shqiptarĂ«t, pĂ«r fat tĂ« mirĂ«, ngjet disi ndryshe sepse kemi ç’tĂ« themi edhe pĂ«r tĂ« tashmen. I dhamĂ« lashtĂ«sisĂ« dijetarĂ« e gjithashtu heronj, s’munguan statistĂ«t as edhe artistĂ«t. Por ajo qĂ« na shquan si pĂ«r tĂ« mirĂ« e fatkeqĂ«sisht edhe pĂ«r tĂ« keq, Ă«shtĂ« personaliteti nga mĂ« tĂ« mĂ«dhenjtĂ« e shekullit XX-tĂ«, NĂ«nĂ« Tereza. Se pĂ«rse na shquan pĂ«r tĂ« mirĂ«, do ta trajtoj nĂ« vazhdim duke u munduar tĂ« mos bije nĂ« pĂ«rsĂ«ritje tĂ« mĂ«rzitĂ«shme pĂ«r lexuesin. PĂ«r keq na shquan se sa kohĂ« ishte gjallĂ«, gjatĂ« periudhĂ«s regjimit komunist, atdheu i Saj u mundua t’ia fshehĂ« prejardhjen . Edhe kur mĂ« nĂ« fund u lejua tĂ« vinte pĂ«r herĂ« tĂ« parĂ« nĂ« ShqipĂ«ri mĂ« 1989, tĂ« thoshte njĂ« lutje dhe tĂ« derdhte dy pika loti mbi varret e nĂ«nĂ«s dhe motrĂ«s sĂ« Saj, nĂ« varrezat e TiranĂ«s, u mbajt nĂ« “karantinĂ« “ si fetare e pĂ«rkushtuar qĂ« ishte e qĂ« s’kishte asgjĂ« tĂ« pĂ«rbashkĂ«t me atdheun e Saj ateist !
Ti referohemi tani faktit se përse ne shqiptarëve na shquan për mirë të qënët bashkëkombës me Nënë Terezën.
Agnes Gonxhe Bojaxhiu, alias Nënë Tereza, pati një mision shumë të vështirë gjatë jetës Saj. Madje, po të hedhim një shikim mbrapavështrues, na duket akoma më e pabesueshme se si Ajo ia doli në krye me sukses detyrës së Saj.
E solli Zoti mbi tokĂ« si njĂ« “ gonxhe “ tĂ« brishtĂ« nĂ« dhjetĂ«vjeçarin e parĂ« tĂ« shekullit tĂ« fundit tĂ« mijĂ«vjeçarit tĂ« dytĂ«. NĂ« hapat e para tĂ« jetĂ«s Saj sytĂ« i panĂ« zjarr, shkatĂ«rrime dhe vrasje masive. VeshĂ«t i dĂ«gjuan kudo rĂ«nkime. U ndĂ«rgjegjĂ«sua atĂ«botĂ« dhe e kuptoi se kishte njĂ« mision madhor tĂ« cilit i duhej pĂ«rkushtuar me gjithĂ« shpirt. Veshja murgeshĂ« nĂ« moshĂ«n 18 vjeçare si edhe peripecitĂ« e jetĂ«s nĂ« spitalin e Bengalit e shoqĂ«rojnĂ« murgeshĂ«n tonĂ« tĂ« re nĂ« prag tĂ« luftĂ«s sĂ« dytĂ« botĂ«rore. Prap dhunĂ«, mizori dhe hekatombe, i panĂ« sytĂ« dhe i dĂ«gjuan veshĂ«t murgeshĂ«s fizikisht tĂ« vogĂ«l qĂ« sa vinte rritej, piqej e forcohej ! ShĂ«rbimi si misionare nĂ« Calcutta e ballafaqon me kategorinĂ« mĂ« tĂ« pĂ«rçmuar tĂ« shoqĂ«risĂ« indiane : njerĂ«zit e braktisur tĂ« “plehrave”. Aty e gjen edhe mbarimi i luftĂ«s sĂ« dytĂ« botĂ«rore. Po aty edhe sĂ«muret e kur del nga sĂ«mundja, konvaleshente, bĂ«n tĂ« ditur vizionin qĂ« i ishte paraqitur ku “ Zoti e thĂ«rriste ti shĂ«rbente Atij midis mĂ« tĂ« varfĂ«rve tĂ« tĂ« varfĂ«rve “. Dhe qĂ« nga ai çast ashtu u bĂ« ! Ajo “ Gonxhe “ e brishtĂ« kishte marrĂ« UrdhĂ«rin Madhor dhe kishte filluar tĂ« hapej si njĂ« “luledielli “e cila, me ngrohtĂ«sinĂ« si edhe ndriçimin e saj, tĂ« varfĂ«rve tĂ« tĂ« varfĂ«rve do tu jepte mbĂ«shtetje shpirtrore. Kur e pyesnin “ 
 si do t’ia dalĂ«sh nĂ« krye detyrĂ«s vĂ«shtirĂ« qĂ« po i ve vetes ?”, Ajo pĂ«rgjigjej : “RrugĂ«t e TĂ« Madhit Zot janĂ« sa tĂ« misterĂ«shme po edhe aq tĂ« pafundme.“
NĂ« vitin 1950 NĂ«nĂ« Tereza themeloi UrdhĂ«rin e Misionareve tĂ« MĂ«shirĂ«s. Vitet kalonin dhe Ajo lartĂ«sohej, e sa mĂ« shumĂ« e çmonte bota aq mĂ« fort atdheu i Saj nuk e pĂ«rfillte. Ç’ishte viti 1979 kur NĂ«nĂ« TerezĂ«s i u dha çmimi Nobel pĂ«r paqĂ«n, pĂ«rpara vitit 1967 qĂ« ishte “ viti lapidar kur ShqipĂ«ria u vetĂ«shpall shteti i parĂ« ateist nĂ« botĂ« (?)” E megjithatĂ«, NĂ«na sa vinte lartĂ«sohej. Me personalitetin e saj, kjo shqiptare e brishtĂ«, arriti mĂ« 1982-in ti bindĂ«te si palestinezĂ«t e gjithashtu izraelitĂ«t ti ndĂ«rprisnin luftimet nĂ« Bejrutin e rrethuar qĂ« ajo tĂ« nxirrte nga njeri prej spitaleve dhjetra fĂ«mijĂ« me mangĂ«si mendore dhe ti merrte me vete qĂ« sĂ« bashku me motrat e Saj tu pĂ«rkushtohej. Por Ajo nuk ndalet kĂ«tu, ose e thĂ«nĂ« mĂ« mirĂ«, respekti pĂ«r TĂ« nuk njeh kufij. PresidentĂ«t mĂ« tĂ« shquar tĂ« botĂ«s si J.F.Kennedy, Ch. DeGaulle, etj. bĂ«jnĂ« garĂ« se cili ta vlerĂ«sonte mĂ« lart NĂ«nĂ« TerezĂ«n. Presidenti Regan mĂ« 1985-Ă«n i akordon DekoratĂ«n Amerikane tĂ« LirisĂ«. Por krahas vlerĂ«simeve edhe njĂ« garĂ« tjetĂ«r vazhdon, ajo midis NĂ«nĂ« TerezĂ«s, nga njera anĂ«, si edhe atdheut tĂ« saj, nga ana tjetĂ«r. SĂ« bashku e filluan udhĂ«n e vĂ«shtirĂ« mbi gĂ«rmadhat e luftĂ«s. Nga njera anĂ« “ Gonxhja “ e brishtĂ« por me frymĂ«zimin e Saj Qiellor, inauguron tĂ« parĂ«n shtĂ«pi tĂ« “ZemrĂ«s PastĂ«r“ ku strehon dhe i mbush me shpresĂ« nĂ« Zotin tĂ« pastrehĂ«t qĂ« vetĂ«m njĂ« hap i ndante nga 
 vdekja tokĂ«sore, kurse nga ana tjetĂ«r atdheu i Saj fillonte “ndĂ«rtimin e shtetit tĂ« diktaturĂ«s proletare, qĂ« drejtuesit e tij e quanin si forma mĂ« demokratike e qeverisjes qĂ« do ta transformonte vĂ«ndin nĂ« shĂ«mbull begatie dhe mirĂ«qenjeje pĂ«r tĂ« gjithĂ« botĂ«n “(?). RrugĂ«t e zgjedhura ishin tĂ« ndryshĂ«me po aq sa tĂ« ndryshĂ«me ishin edhe forcat qĂ« ballafaqoheshin, njĂ« shtet me njĂ« murgeshĂ« ! Rruga e zgjedhur nga shteti proletar ishte njĂ« parabolĂ« qĂ« nĂ« gjysmĂ«n e pĂ«rshkimit pati edhe pikĂ«n e infleksjonit qĂ« i paraprin rĂ«njes, atĂ«here kur u vetĂ«shpall shteti i parĂ« ateist nĂ« botĂ«. PikĂ«risht ky qe edhe fillimi “ i fundit “ tĂ« kĂ«tij eksperimenti nĂ« shkallĂ« kombĂ«tare. Kurse rruga e zgjedhur nga NĂ«nĂ« Tereza, ajo rrugĂ« qĂ« dukej mĂ« absurdja, e udhĂ«hoqi atĂ« “ Gonxhe “ tĂ« brishtĂ« tĂ« çelej si luledielli qĂ« sa vinte e mĂ« shumĂ« rrezatonte dashuri kristiane nĂ« botĂ« dhe e udhĂ«hoqi mbi njĂ« krah hiperbole qĂ« sa mĂ« lart e ngrinte 
 aq mĂ« shumĂ« i tregonte botĂ«s se edhe nĂ« shekullin e fundit tĂ« mijĂ«vjeçarit tĂ« dytĂ« ku njeriu rron nĂ« mes paradokseve, ( nga njera anĂ« mundohet tĂ« shkojĂ« nĂ« Mars e nga ana tjetĂ«r ka mizerie marramendĂ«se ), dashuria ndaj njeriut tĂ« panjohur, pa marrĂ« parasysh pĂ«rkatĂ«sinĂ« as kombĂ«tare dhe as fetare, vetĂ«m ajo del fituese nĂ« kĂ«tĂ« garĂ« qĂ« duket sikur Ă«sht’e pabarabartĂ« dhe sikur fitues do tĂ« dalĂ« vetĂ«m i forti. Ky Ă«shtĂ« mĂ«simi i madh qĂ« na jep Shqiptarja e CalcuttĂ«s sĂ« cilĂ«s Presidenti Clinton i jep QytetarinĂ« e Nderit Amerikane duke e cilĂ«suar :
“ Gjiganten e kohĂ«ve tona “.

Kalimi në amshim edhe i Nënë Terezës, simbolit tonë !

Eshtë e qartë se për Nënë Terezën, këtë shqiptare me përmasa botërore, shumë është shkruar dhe ndoshta aq më shumë do të shkruhet. Megjithatë, për vetë ndjenjat që më pati ngjallur të mësuarët e vdekjes së Saj, nuk mund të rrija pa i hedhur në letër edhe unë 
 pak fjalë.
Fati e desh qĂ« Kjo KrijesĂ« e PerĂ«ndisĂ«, pavarĂ«sisht se me pĂ«rkatĂ«si nĂ« seksin e ashtuquajtur “tĂ« dobĂ«t” e njĂ«kohĂ«sisht e huaj nĂ« Indi, jo vetĂ«m qĂ« nĂ« sytĂ« dhe zemrat e indianĂ«ve u bĂ« sĂ« gjalli simbol, si edhe indiani Gandi, por duke mos njohur kufij dashuria e Saj pĂ«r tĂ« varfĂ«rit dhe tĂ« braktisurit, emri i Saj u bĂ« me plot kuptimin e fjalĂ«s sinonim i forcĂ«s sĂ« MĂ«shirĂ«s Hyjnore anĂ« e kĂ«nd botĂ«s ! NĂ«nĂ« Tereza u lind dhe jetoi nĂ« shekullin e 20-tĂ«, shekull i mbushur me kundĂ«rthĂ«nje : Nga njera anĂ« varfĂ«ri dhe sĂ«mundje tĂ« skajĂ«shme dhe nga ana tjetĂ«r arritje shkencore dhe teknologjike marramendĂ«se. Ajo, me vullnetin e Saj tĂ« lirĂ«, nuk zgjodhi rrugĂ«n e rehatisĂ« dhe tĂ« gĂ«zimit kĂ«tyre arritjeve, por ndoqi atĂ« rrugĂ« qĂ« i thoshte ndĂ«rgjegja, rrugĂ«n e MĂ«shirĂ«s Hyjnore ndaj tĂ« varfĂ«rve, tĂ« braktisurve, pra ndaj gjithĂ« nevojtarĂ«ve ! Prandaj do tĂ« thosha se NĂ«nĂ« Tereza Ă«shtĂ« pĂ«rtej pĂ«rmasave dhe kornizĂ«s sĂ« shekullit nĂ« tĂ« cilin jetoi, punoi edhe vuajti. Ajo nuk qe e shekullit tĂ« teknikĂ«s, Ajo i pĂ«rket pĂ«rmasĂ«s gjithĂ«shekullore !
Vijmë tashti edhe tek largimi nga jeta tokësore e kësaj Shënjtoreje.
Edhe me hapin e fundit që bëri në jetë Nënë Tereza, me vdekjen e Saj, i shtoi edhe një vepër bamirësie vargut të pafund të tyre : Sapo zemra e Saj e madhe pushoi së rrahuri, antenat ia dhanë njoftimin e përvajshëm botës se Nënë Tereza, Shqiptarja e Kalkutës, kishte ndërruar jetë. Kishte kohë që emri shqiptar transmetohej po nga ato antena i lakuar me cilësorë nga më të pahijëshmit. U desh pikërisht vdekja e Nënë Terezës që ta ndigjonim emrin shqiptar të lidhur me vlera dhe merita. Për këtë, përveç respektit për të cilin i detyrohemi Nënë Terezës, i përkulemi me nderim duke i thënë :
Të falemi nderës, Nënë Terezë, edhe për këtë shërbim të fundit që na bëre ne, shqiptarëve !


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Një prolog si edhe një epilog për Nënën e Madhe Shqiptare, Gonxhe Bojaxhiun!

Advanced search


memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search