A e dini se ....
Thread poster: Klementina Shahini

Klementina Shahini
United States
Local time: 04:27
Member (2009)
English to Albanian
+ ...
Apr 1, 2010

… Akademia e Shkencave ka botuar "Fjalori i gjuhës shqipe 2006", fjalor, i pari në llojin e vet sipas projektit të mbështetur nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë dhe Programit Kombëtar për Kërkim dhe Zhvillim. Ai është hartuar nga një grup leksikologësh dhe leksikografësh të Departamentit të Leksikologjisë e të Terminologjisë në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë, nga prof. Jani Thomai (drejtues shkencor i projektit dhe redaktor shkencor i fjalorit), prof. Miço Samara, prof.as. Pavli Hazhillazi, prof. Hajri Shehu, prof. Thanas Feka, prof.as. Valter Memisha, Artan Goga. "Fjalori gjuhës shqipe 2006" është më i madhi ndër fjalorët shpjegues të derisotëm të gjuhës shqipe; ka rreth 48 mijë fjalë dhe 5 mijë njësi frazeologjike, që e bëjnë atë shumë të dobishëm. Pas këtij fjalori të suksesshëm, gjuha shqipe do të ketë edhe fjalorin e madh, në 5-6 vëllime me rreth 80 mijë deri 100 mijë fjalë, puna për vëllimin e parë të të cilit sapo ka filluar.


… studiuesi Mehmet Elezi ka botuar : “Fjalor i Gjuhës Shqipe me 41 000 të Përjashtuara” .Në këtë Fjalor është përmbledhur një pasuri gjuhësore, përkah numrit të fjalëve, e barabartë me atë që ka Fjalori i Gjuhës së Sotme Shqipe (FGJSSH, 1980) i akademisë, i cili ishte vlerësuar si më i madhi fjalor shqip-shqip i botuar deri tashti. FGJSSH ka rreth 41.000 fjalë. Në fjalorin e Mehmet Elezit përmblidhen edhe 41.000 fjalë të tjera, të cilat nuk gjinden në fjalorët e akademisë.

Fjalorë të kësaj natyre janë të dobishëm si në Shqipëri ashtu edhe nëpër vende të ndryshme të botës ku jetojnë shqiptarë. Ata gjithashtu ndihmojnë në unifikimin dhe njëjtësimin e gjuhës shqipe kudo nëpër botë duke parandaluar deri në një fare mase përdorimin e fjalëve të huaja si në gjuhën shqipe të përditshme ashtu edhe në atë shkencore. Pjesë e këtyre fjalorëve janë edhe fjalët e huazuara të 15 vjetëve të fundit që kanë hyrë dhe janë aprovuar si fjalë të gjuhës shqipe.


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


A e dini se ....

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
SDL Trados Studio 2017 only €495 / $595
Get the cheapest prices for SDL Trados Studio 2017 on ProZ.com

Join this translator’s group buy brought to you by ProZ.com and buy SDL Trados Studio 2017 Freelance for only €495 / $595 / £425 / ¥70,000 You will also receive FREE access to Studio 2019 when released.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search