International Translation Day 2017

Join ProZ.com/TV for a FREE event on September 26-27th celebrating International Translation Day! 50+ hours of content, Chat, Live Q&A & more. Join 1,000's of linguists from around the globe as ProZ.com/TV celebrates International Translation Day.

Click for Full Participation

Off topic: Bekimi i bukës dhe ushqimit nuk ndeshet në asnjë vend të Evropës
Thread poster: aneta_xh
aneta_xh  Identity Verified
English to Albanian
+ ...
Apr 13, 2004

Kur pĂ«r herĂ« tĂ« parĂ« iu desh tĂ« celebronte javĂ«n e madhe tĂ« PashkĂ«ve nĂ« TiranĂ«, Padre Xhek u gjend krejt i papĂ«rgatitur. Nuk arrinte tĂ« kuptonte se pĂ«rse katolikĂ«t shqiptarĂ« vinin nĂ« kishĂ« me shporta me ushqime dhe kĂ«rkonin qĂ« ai t’i bekonte. NjĂ« rit i tillĂ« nuk ekzistonte nĂ« Itali. “Ky Ă«shtĂ« njĂ« rit qĂ« e kam ndeshur vetĂ«m nĂ« ShqipĂ«ri dhe nĂ« asnjĂ« vend tjetĂ«r tĂ« EvropĂ«s”,- thotĂ« Padre Xhek qĂ« shĂ«rben nĂ« kishĂ«n Katolike nĂ« rrugĂ«n e KavajĂ«s. Sipas tij, bekimi i bukĂ«s e ushqimeve ndoshta lidhet me ndonjĂ« festĂ« pagane, e cila i ka rezistuar kohĂ«rave dhe Ă«shtĂ« futur mes riteve tĂ« krishtera. “NĂ« fillim jam gjendur i papĂ«rgatitur, por mĂ« vonĂ«, u mĂ«sova e pĂ«r mua edhe ky rit Ă«shtĂ« njĂ« shenjĂ« besimi e kĂ«tyre njerĂ«zve qĂ« kanĂ« vuajtur shumĂ«â€,- shton ai. MĂ« tej tregon se kĂ«tij riti i Ă«shtĂ« dhĂ«nĂ« karakter fetar, duke
u kujtuar besimtarëve që këto të mira janë dhuratë e Zotit dhe njëkohësisht ata duhet të kujtohen edhe për të varfrit që nuk kanë. Madje tradicioni i vezës së kuqe, sipas tij në Shqipëri është shumë i shenjtë, ndërsa në vendin e tij, nuk ka shumë rëndësi nëse ato janë edhe prej çokollate. Shekulli, 11/04/2004


Direct link Reply with quote
 

Fabiana Papastefani-Pezzoni  Identity Verified
Romania
Local time: 13:16
Member (2003)
English to Albanian
+ ...
Interesante...... Apr 13, 2004

Këtë e kisha dëgjuar edhe unë dhe ajo që më çuditi mua ishte që vërtetë katolikët në Itali dhe gjetkë këtë zakon nuk e njihnin. Nuk e di nëse keni lexuar Biblën (unë një pjesë të saj) dhe as nuk e di nëse kujtoj mirë që aty gjenden plotë pasazhe të njerëzve që çojnë prodhimin e parë për flijim ose bekim.

Përveç kësaj, kam dëgjuar nga priftërinj katolikë në veri (në të vërtetë nga të afërm të mi që kanë jetuar në veri, të cilët kanë patur miqësi me priftërinj katolikë italianë dhe shqiptarë) të cilët mendonin se edhe pagëzimi i fëmijëve kishte elementë që ata vetë nuk i njihnin dhe që mëndonin që ato ishin shumë të lashta. Një prift katolik që jetonte në Pukë (sa gjynah që nuk i mbaj mënd emrin) mendonte se shumë zakone sociale & religjoze midis katolikëve shqiptarë nuk njiheshin si të mirfillta katolike dhe se kishte shumë të ngjarë që të kishin origjinë shumë ta lashtë pagane dhe sjella deri në ditët tona.

Ajo që më bën përshtypje, ama, është aftësia që kanë popujt, një nga më të dalluarit ai i yni, për të sjellë me vehte me fanatizëm traditat dhe zakonet e tyre.

Aneta, shumë interesant ky fakt.

Qofshi mirë, Fabiana


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Bekimi i bukës dhe ushqimit nuk ndeshet në asnjë vend të Evropës

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search