Një gabim përkthimi që shkaktoi revoltë të madhe në popull
Thread poster: Monika Coulson

Monika Coulson  Identity Verified
Local time: 04:14
Member (2001)
English to Albanian
+ ...
Jun 18, 2004

Sharra, tërhiqet qeveria: Përkthyem gabim kontratën

Qeveria tĂ«rhiqet nga qĂ«ndrimi zyrtar i pĂ«rcaktuar nĂ« marrĂ«veshjen dypalĂ«she me qeverinĂ« italiane “PĂ«r menaxhimin e mbetjeve tĂ« ngurta urbane tĂ« TiranĂ«s”, ku flitet pĂ«r importim mbetjesh. Me anĂ« tĂ« njĂ« njoftimi zyrtar, Ministria e Rregullimit tĂ« Territorit dhe Turizmit, sqaron pozicionin e saj pĂ«r kĂ«tĂ« çështje duke e konsideruar shprehjen “material i importuar”, si gabim tĂ« pĂ«rkthimit nga italishtja nĂ« shqip, pasi bĂ«het fjalĂ« pĂ«r mbushje tĂ« gropave me dhera tĂ« sjella nga ndonjĂ« vend tjetĂ«r. Sipas ministrisĂ«, marrĂ«veshja nuk bĂ«n fjalĂ« pĂ«r importim tĂ« mirĂ«filltĂ«, duke ngarkuar me pĂ«rgjegjĂ«si pĂ«rkthyesit e materialit, qĂ« mesa duket nuk i kanĂ« shumĂ« tĂ« sakta njohuritĂ« e tyre nĂ« gjuhĂ«n italiane. “Lidhur me artikullin e botuar sot nĂ« gazetĂ«n tuaj me titull "Plehra importi edhe nĂ« SharrĂ«?" ju sqarojmĂ« se marrĂ«veshja “Menaxhimi i mbetjeve urbane tĂ« TiranĂ«s” Ă«shtĂ« njĂ« marrĂ«veshje e cila parashikon qĂ« pika e shkarkimit tĂ« mbetjeve urbane tĂ« kryeqytetit, Sharra, tĂ« transformohet nĂ« njĂ« pikĂ« moderne dhe tĂ« kontrolluar, me impakt pozitiv mjedisor tĂ« drejtpĂ«rdrejtĂ« nĂ« 6 vitet e ardhshme. NĂ« lidhje me kontratĂ«n e nĂ«nshkruar sqarojmĂ« se nuk bĂ«het fjalĂ« pĂ«r importim tĂ« mbetjeve tĂ« ngurta urbane nga Italia apo nga vende tĂ« tjera. Problemi i vetĂ«m qĂ«ndron nĂ« saktĂ«sinĂ« e pĂ«rkthimit tĂ« pĂ«rmbajtjes sĂ« kontratĂ«s dhe saktĂ«sisht tĂ« shprehjes “terreno di riporto”, e cila nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« gabuar Ă«shtĂ« pĂ«rkthyer nĂ« gjuhĂ«n shqipe “material i importuar” thuhet nĂ« njoftimin zyrtar tĂ« MRRTT-sĂ« i dĂ«rguar dje nĂ« redaksinĂ« e gazetĂ«s “Shekulli”. Sipas tyre fjala “import’’ nuk Ă«shtĂ« pĂ«rdorur nĂ« kuptimin e sjelljes sĂ« dheut nga jashtĂ« ShqipĂ«risĂ«, por nĂ« atĂ« tĂ« pĂ«rdorimit tĂ« dheut tĂ« nxjerrĂ« nga hapja e gropave apo dheut tĂ« sjellĂ« nga njĂ« terren tjetĂ«r i pĂ«rshtatshĂ«m, me qĂ«llim eliminimin e shpjegimeve tĂ« gjata. “PĂ«r tĂ« mos krijuar keqkuptime, po ju dĂ«rgojmĂ« tekstin e kĂ«saj pike tĂ« marrĂ«veshjes nĂ« variantin italisht, si dhe tekstin e pĂ«rmirĂ«suar tĂ« pĂ«rkthimit nĂ« gjuhĂ«n shqipe: “Compattazione continua dei rifiuti e la ricopertura delle celle con terreno di riporto”. NdĂ«rsa nĂ« shqip: “KompaktĂ«sim i vazhdueshĂ«m i mbetjeve dhe mbushja e gropave me dhera tĂ« atij terreni apo dhera tĂ« marrĂ« nga njĂ« terren tjetĂ«r i pĂ«rshtatshĂ«m” vijon sqarimi duke pĂ«rcjellĂ« edhe ndryshimin qĂ« i Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« shprehjes qĂ« nĂ« variantin e parĂ« ishte pĂ«rkthyer keq. Sipas ministrisĂ« nĂ« marrĂ«veshje Ă«shtĂ« pĂ«rcaktuar qĂ« pĂ«r tĂ« eliminuar keqkuptimet dhe keqinterpretime tĂ« pĂ«rkthimit tĂ« marrĂ«veshjes, merret nĂ« konsideratĂ« teksti nĂ« gjuhĂ«n italiane.

Marrë nga Shekulli

p.s. E vura këtë artikull këtu për të lexuar rreth anës interesante se sa i rëndësishëm është përkthimi i saktë në punën tonëicon_wink.gificon_wink.gif

I mirëpres komentet e kolegëve, por ju lutem mos bëni asnjë koment për natyrën politike të kësaj ngjarjeje apo këtij shkrimi. Faleminderit për mirëkuptimin tuaj,
Monikaicon_biggrin.gif


 

Fabiana Papastefani-Pezzoni  Identity Verified
Romania
Local time: 13:14
Member (2003)
English to Albanian
+ ...
E vërtetë, dokumenti në gjuhën origjinale mbizotëron Jun 18, 2004

Së pari pëshëndetje të gjithëve.

QĂ« nĂ« fillim doja tĂ« pĂ«rforcoja atĂ« qĂ« deklarata e MinistrisĂ« thot nĂ« fund tĂ« artikullit: Dokumenti nĂ« gjuhĂ«n origjinale mbizotĂ«ron. KĂ«tĂ« e di mirĂ« pasi e mĂ«sova kur, pĂ«r tre vjet me rradhĂ«, pĂ«rktheja dokumenta gare (tenderi) nĂ« sektorin e ndĂ«rtimeve rrugore dhe konsulencĂ«s pĂ«r kĂ«tĂ« qĂ«llim dhe ne fund tĂ« çdo kapitulli thuhej qĂ« nĂ« rast mos marrĂ«veshjeje ose mos pĂ«rputhjeje midis versionit anglisht dhe atij shqip, "the English version of the document will prevale" - pra thuhej qĂ« do tĂ« merrej pĂ«r bazĂ« ai nĂ« anglisht dhe prej aty do tĂ« sqaroheshin tĂ« interesuarit. Kjo lidhet pikĂ«risht me punĂ«n tonĂ«. Vura re se pasi pĂ«rktheja, inxhenierĂ«t e huaj mĂ« tregonin probleme me pĂ«rkthimin tim, pasi kishte mos pĂ«rputhje me pĂ«rkthimin dhe domethĂ«nien e vĂ«rtetĂ« tĂ« termit. PĂ«r kĂ«tĂ« arsye, gjatĂ« pĂ«rkthimit pĂ«r çdo kapitull kĂ«shillohesha me inxhenierĂ«t e drejtorisĂ« sĂ« rrugĂ«ve. Kjo vazhdoi deri sa ua mora dorĂ«n termave, dhe nga ana tjetĂ«r (nga pikĂ«pamja gjuhĂ«sore) pĂ«rmirĂ«soja fjalĂ« qĂ« mund dhe duhej tĂ« thuheshin nĂ« shqip, si pĂ«rshembull (dhe e pashĂ« edhe kĂ«tu nĂ« kĂ«tĂ« artikull): copmacting - kopmaktimin - ngjeshjen, ose carrige way - karrexhatĂ« - trupi i rrugĂ«s. Ana interesante e kĂ«saj pune qĂ«ndronte edhe tek shkuarja nĂ« thellĂ«si tĂ« termit dhe ja pse: trup rruge ata quanin diçka tjetĂ«r, atĂ« qĂ« nĂ« anglisht ishte "the wright of way" (ua them tani se ç'Ă«shtĂ«). UnĂ« u kĂ«rkova inxhenierĂ«ve shqiptarĂ« tĂ« mĂ« tregonin fizikisht "the carriage way" dhe tĂ« njĂ«jtĂ«n gjĂ« u kĂ«rkova inxhenierĂ«ve tĂ« huaj, pĂ«r tĂ« cilĂ«t punoja. Fizikisht ata tregonin dy gjĂ«ra tĂ« paksa ndryshme. Trupi i rrugĂ«s (sipas pĂ«rcaktimit tĂ« inxhenierĂ«ve/konsuletnĂ«ve tĂ« huaj) ishte pjesa e rrugĂ«s mbi tĂ« cilĂ«n kalonin makinat dhe "wright of way" quhet kĂ«shtu pasi Ă«shtĂ« gjithĂ« pjesa e tokĂ«s e shpronĂ«suar pĂ«r tĂ« ndĂ«rtuar rrugĂ«n, qĂ« pĂ«rfshin pastaj rrugĂ«n vetĂ«, shpatullat (bankinat) e rrugĂ«s, dhe ndonjĂ«herĂ« edhe pjesa me gjelbĂ«rim, nĂ«se kjo Ă«shtĂ« pĂ«rcaktuar nĂ« dokumentat e shpronĂ«simit pĂ«r "wright of way". ËshtĂ« nĂ« njĂ« farĂ« mĂ«nyre tapia qĂ« ka enti pĂ«rfitues (drejtoria e rrugĂ«ve apo ministria e transportit) pĂ«r pjesĂ«n e tokĂ«s ku bĂ«hen ndĂ«rtimet civile.

Më falni që e zgjata kaq shumë, por doja të dila edhe tek natyra kërkuese e punës sonë. Prandaj edhe jemi të specializuar në fusha të ndryshme, pasi puna jonë nuk ka të bëj vetëm me gjetjen e një fjalë që nga ana gjuhësore i përshtatet, jo të tërë termat mund të gjenden lehtë dhe të përkthehe kështu fët e fët. Kërkimi, parja më sytë e tu (po qe se kjo është e mundur) të asaj që quhet kështu apo ashtu është kyçi, sipas mendimit tim, i suksesit të një përkthyesi ndaj një tjetri.

Më jep një kontratë ligjore (jo për punime civile/rrugore se ato i qaj) dhe t'a bëj lëmsh, ose më keq akoma në fushën e kimisë (sidomos organike) ose në mjekësinë e specializuar.

Ju uroj suksese në fushën tuaj, Fabiana

[Edited at 2004-06-19 08:54]


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Një gabim përkthimi që shkaktoi revoltë të madhe në popull

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search