Përdorime të drejta apo të gabuara?
Thread poster: Ledja

Ledja  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 10:42
Member (2008)
English to Albanian
+ ...
Oct 29, 2012

Më kanë vrarë veshin herë pas here disa terma të përdorur dendur nga media shqiptare kohët e fundit dhe desha të ngre diskutimin këtu nëse ju duken apo jo të saktë në aspekte të ndryshme, jo thjesht gramatikore. Nuk më vijnë të tërë në mend për momentin, por do t'i rikthehem temës kur të has të tjerë; për sot, ja dy të tillë:

1.
SHBA-të (dhe me radhë: SHBA-ve etj.)
Mua më duket krejtësisht i pasaktë ky lloj përdorimi i mbaresës me vizë
... See more
Më kanë vrarë veshin herë pas here disa terma të përdorur dendur nga media shqiptare kohët e fundit dhe desha të ngre diskutimin këtu nëse ju duken apo jo të saktë në aspekte të ndryshme, jo thjesht gramatikore. Nuk më vijnë të tërë në mend për momentin, por do t'i rikthehem temës kur të has të tjerë; për sot, ja dy të tillë:

1.
SHBA-të (dhe me radhë: SHBA-ve etj.)
Mua më duket krejtësisht i pasaktë ky lloj përdorimi i mbaresës me vizë lidhëse në këtë rast. Si mund të thuhet "Shtetet e Bashkuara të Amerikave"??? Mbaresa i përket thjesht emërtimit të shkurtuar dhe pikërisht shkronjës A, pra A-ja, A-së etj. Në rast të kundërt, duhet thënë gjithashtu OKB-të, apo jo?

Me sa di unë, rregullat e shkrimit nuk kanë ndryshuar nga ato që janë parashtruar këtu:

http://www.drejtshkrimi.net/ndaras/068
"emërtimet e shkurtuara të institucioneve, të zyrave, të ndërmarrjeve, të organizatave etj.; viza lidhëse në këtë rast vihet midis tyre dhe nyjës së prapme ose mbaresës:

SMT-ja e Lushnjës, punonjësit e NB-ve, Komiteti Qendror i BRPSH-së, sesioni i 28-të i OKB-së, Shtabi i ABD-së, korrespondentët e ATSH-së, nëpunësit e PTT-së, oxhaku i TEC-it, anëtarët e BRASH-it, rregullorja e FIFA-s etj."


2.
Që nga koha e zgjedhjes së presidentit aktual amerikan, standardi i emërtimit të etnisë së tij ka qenë: "me ngjyrë". Nuk e di në e kanë dhe të tjerë shqiptarë në diasporë këtë ndjesi, po mua personalisht më skandalizon ky term. Është përshtatur në shqip nga një burim fjale që në anglisht konsiderohet ofendues dhe demode.

http://oxforddictionaries.com/definition/english/coloured

Për më tepër, ja një artikull paksa i vjetër (2006), por mëse qartësues:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/6132672.stm

Mua më rënë në një numër rastesh të përkthej listën e etnive në formularë të ndryshëm dhe nuk do ta përktheja kurrë "black" në këtë mënyrë.

Ç'ofendim mund të paraqesë fjala e përdorur historikisht në fjalorin tonë (dhe artikujt më poshtë):

ZEZAK m. sh.
Njeri i racës së zezë. Zezakët e Afrikës. Lufta e zezakëve. Të drejtat e zezakëve.
ZEZAK mb.
1. Që është i racës së zezë, që i përket racës së zezë (për njeriun). Popullsia
zezake. Punëtorët zezakë. Udhëheqës zezak.
2. Që u takon zezakëve, që është për zezakët; që bëhet nga zezakët. Getot
zezake. Lëvizja zezake.

http://www.albinfo.ch/jeta-në-zvicër/shkurtch/pse-të-bardhët-vrapojnë-me-ngadalë-ose-pse-zezakët-vrapojnë-më-shpejt-83835
http://albanian.irib.ir/lajme/politike/item/101574-zezaket-amerikane-gjithnje-e-me-te-diskriminuar
Collapse


Dr Luka
 

Dr Luka
Albania
Local time: 11:42
English to Albanian
Re:Përdorime të drejta apo të gabuara? Dec 29, 2019

Ky është një problem që shumë veta e anashkalojnë. Problemi është si në institucione ashtu edhe në media një shpjegim për këtë është një artikull interesant SHBA-të apo SHBA-ja pra nga momenti që përmendet si një trup i vetëm merr prapashtesën ja, së.

 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Përdorime të drejta apo të gabuara?

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search