Menyra ceremoniale e te drejtuarit apo ajo e shkujdesur?
Thread poster: Edi

Edi  Identity Verified
English to Albanian
+ ...
Jul 17, 2002

Po perkthej disa udhezime nga anglishtja ne shqip. Kam hasur ne nje veshtiresi: Formati eshte i tille qe nuk mund te zgjatem me fjale te teperta dhe nuk di si t\'i shkruaj udhezimet ne njejes apo numrin shumes.


Psh, duhet te them: \"Shko tek\" apo \"Shkoni tek\", \"Kalo\" apo \"kaloni\", \"kthehu\" apo \"kthehuni\", etj, etj.


Çfare me rekomandoni te bej?


 

Monika Coulson  Identity Verified
Local time: 17:15
Member (2001)
English to Albanian
+ ...
Varet se kujt i drejtohet materiali dhe ... Jul 18, 2002

Në rradhë të parë të falënderoj për këtë shkrim në forum. Përsa i përket pyetjes, unë këshilloj t\'i bësh të njëjtën pyetje manaxherit të projektit dhe të ndjekësh këshillën e tij/saj.


Gjithashtu, ka shumë rëndësi fakti se kujt i drejtohet materiali që përkthehet. Nëse i drejtohet fëmijëve apo moshës fare të re, unë do të përdorja numrin njëjës.


Nëse i drejtohet njerëzve më të moshuar, unë do të përdorja numrin shumës. Nëse i drejtohet një auditori shumë të gjerë, ku përfshihen të gjitha moshat, ndoshta do të përdorja numrin shumës.


Gjithashtu ka shumë rëndësi edhe përmbajtja e materialit. Për mendimin tim, nëse dëshiron të tregosh afërsi me auditorin të cilit i drejtohet materiali, duhet përdorur numri njëjës. Nëse dëshiron të mbash njëfarë distance, atëherë përdoret numrin shumës.


Nëse materiali është një letër personale, atëherë duhet mbajtur numrin njëjës. Por nëse është një letër që i drejtohet psh ndonjë autoriteti, apo përgjegjësit të punës, apo ndonjë personaliteti politik, unë do të përdorja numrin shumës.


Shpresoj që kjo përgjigje të ka ndihmuar sadopak.

Monika


Oh, Hi Edi icon_smile.gificon_smile.gif


[ This Message was edited by: monika on 2003-03-29 04:52]


 

Monika Coulson  Identity Verified
Local time: 17:15
Member (2001)
English to Albanian
+ ...
Edhe diçka tjetër Aug 6, 2002

Dua të shtoj se Bibla është shkruar në vetën e dytë njëjës. Psh:

\"Nuk do të kesh Perëndi të tjerë para meje\" (You shall have no other gods before me),


\"Ndero atin dhe nënën tënde\" (Honor your father and your mother), etj.


Gjithashtu në disa prej teksteve me temë fetare që kam përkthyer unë, në udhëzime më është kërkuar që të përdor vetëm numrin njëjës.

icon_smile.gificon_smile.gif
Monika
[ This Message was edited by: on 2002-08-06 17:54 ]


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Menyra ceremoniale e te drejtuarit apo ajo e shkujdesur?

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search