Stepje lidhur me diskutime të hapura. Ndihmon ky qëndrim ?
Thread poster: mergim

mergim  Identity Verified
United States
Local time: 06:07
English to Italian
+ ...
Aug 21, 2002

Të nderuar kolegë,

Një ngjarje e ndodhur sot ma tërhoqi vëmëndjen për t\'a trajtuar këtë problem. Kërkohej përkthimi në italisht i foljes \"screening\". Ishin dhënë mbi pesë s gjashtë përgjigje shabllone : Ishin dakord që edhe në italisht të përdorej folja angleze \"screening\". Unë hodha variantin (vagliare), që në shqip do t\'i përgjigjej foljes \"vlerësim\", ku flitej se si sondimi i DNA jepte rezultatin e caktuar.

Por nga ana tjetër shtova edhe shënimin me të cilin i ftoja përkthyesit që të mundoheshin t\'a pastronin italishten, me aq sa u vinte dore, nga barbarizmat, ku statistikisht rreth 8000 barbarizma në vit i shtohen leksikut italisht. Mos t\'ishte thënë : mbi dymbëdhjetë pro edhe kundra e diskutonin menjëherë vrejtjen time. Megjithatë pata kënaqësinë që folja e propozuar nga unë të hynte në glosar.

E ngushtoj tashti rrethin. Unë dhashë një variant përkthimi edhe sa e preka një çështje, kolegët italianë pa vonesë u hodhën në diskutim. Kurse tek me ka ditë që janë dhënë vetëm dy mendime rreth përdorimit të fjalëve të huaja në gjuhën shqipe dhe vazhdojnë e mbesin po ata dy. Mendoj se rrahjs e mendimeve rreth problemit jo vetëm që do t\'i shërbente çështjes, por edhe do të na lidhte në bashkëpunim edhe shkëmbim mendimesh më qënësor.

Përshëndetje të gjithëve,

Mërgimi


 

Landa Prifti
Local time: 06:07
English to Albanian
+ ...
Pajtohem plotesisht me ju Aug 21, 2002

Prandaj dhe po e filloj prezantimin tim te pare ne kete diskutim, si perkthyese e re, me deshiren e madhe per te ndjekur gjurmet e perkthyesve te tjere me me shume pervoje.

Edhe une si gjithe te tjeret e kam vene re qe gjuha jone po huazon per dite e me shume fjale te huaja dhe kjo me ben te ndihem e pafuqishme dhe e pa afte te ndihmoj sadopak ne kete drejtim. Por me t\'u regjistruar ne ProZ.com papritur pata nje ndjenje lehtesimi. Po perfitoj nga rasti te kujtoj te gjithe bashkepunetoret qe jetojne ne USA te mos harrojne cdo mundesi dhe perfitim qe gezojne dhe te bejne te pamunduren t\'i perdorin edhe per perkthyesit tane qe jetojne ne Shqiperi dhe nuk i kane keto te mira.Une e shikoj kete qendrim si njefare detyrimi qe kemi kundrejt vendit dhe gjuhes sone, pavaresisht ku jetojme. Eshte me e pakta qe mund te bejme per te.

Jam shume e gezuar qe mund te diskutoj lirshem dhe te lexoj mendimet e shqipetareve te tjere ne kete fushe.

Faleminderit te gjithe pjesetareve dhe vecanerisht themeluesve te kesaj shoqate qe afron gjithe keto mundesi te reja per ne.

Pershendetje

Landa Prifti


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Stepje lidhur me diskutime të hapura. Ndihmon ky qëndrim ?

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search