Off topic: Zašto ne postoji belgijski jezik?
Thread poster: Kemal Mustajbegovic

Kemal Mustajbegovic  Identity Verified
Local time: 06:40
English to Croatian
+ ...
Oct 11, 2011

Zaista, postoji država Belgija ali ne i belgijski jezik...

"Belgium has three official languages: French, Dutch and German. German is only spoken by a small minority of the population, who live along the German border. The form of Dutch spoken in Belgium is known as Flemish, and is the official language in Flanders, to the north of the country. French is the official language in Wallonia in the south. Brussels has both Dutch and French as its official languages, but in practice mor
... See more
Zaista, postoji država Belgija ali ne i belgijski jezik...

"Belgium has three official languages: French, Dutch and German. German is only spoken by a small minority of the population, who live along the German border. The form of Dutch spoken in Belgium is known as Flemish, and is the official language in Flanders, to the north of the country. French is the official language in Wallonia in the south. Brussels has both Dutch and French as its official languages, but in practice more than three quarters of its inhabitants speak French as their main or only language."

Ili švicarski jezik ...
Collapse


 

Dejan Škrebić  Identity Verified
Bosnia and Herzegovina
Local time: 23:40
English to Serbian
+ ...
SITE LOCALIZER
Нема Белга, нема ни белгијског Oct 11, 2011

Па, белгијски је постојао али од како су јадни Белги сви изумрли више им се ни језик не користи. Остадоше само ти Гали и Германи, пођекоји Келт, Сас итд, а они, као и Нијемци, не имадоше милозвучнога језика да слове њиме, као на примјер ми Словени

А што се тиче Швајцараца, они су презаузети бројањем туђих пара у својим банкама да би измишљали свој језик. Уосталом, не каже се узалуд money talks in many languages.


 

Said Kaljanac a.k.a. SARAJ  Identity Verified
Belgium
Local time: 23:40
Bosnian to French
+ ...
Tesko ;) Jul 21, 2018

A da postoji, bi li bio germanski ili latinski. Mozda jednog dana se izrodi mjesavina francuskog i nizozemskog, ali buduci da stanovnici Belgije ne mijesaju ta dva jezika, tesko da se tako nesto ostvari.

Sanjin Grandić
 

Sanjin Grandić  Identity Verified
Croatia
Local time: 23:40
Member (2020)
French to Croatian
+ ...
Belgijski -!) May 8, 2020

Tesko 21 Jul 2018

A da postoji, bi li bio germanski ili latinski. Mozda jednog dana se izrodi mjesavina francuskog i nizozemskog, ali buduci da stanovnici Belgije ne mijesaju ta dva jezika, tesko da se tako nesto ostvari.

Ne samo da ne mjesaju ta dva jezika nego se onako podosta ne podnose medjusobno (sorry za dijakriticke znakove tojest manjak istih jer sam za francuskom tipkovnicom pa da si ne komplicira
... See more
Tesko 21 Jul 2018

A da postoji, bi li bio germanski ili latinski. Mozda jednog dana se izrodi mjesavina francuskog i nizozemskog, ali buduci da stanovnici Belgije ne mijesaju ta dva jezika, tesko da se tako nesto ostvari.

Ne samo da ne mjesaju ta dva jezika nego se onako podosta ne podnose medjusobno (sorry za dijakriticke znakove tojest manjak istih jer sam za francuskom tipkovnicom pa da si ne kompliciram zivot za jedan post)- zivio sam dugo od ranog djetinjstva u Francuskoj i jedan od najboljih prijatelja mi je bio iz Belgije pa mi je pricao da su im (to su bile 1970-e i 1980-e) cak i vojarne/kasarne bile odvojene, bilo je teskih raskola pa cak i vise prijedloga za "prijateljski" razlaz. Bas me podsjeca na neku bivsu drzavu -:)))

Valonci koji su frankofoni smatraju da su flamanci kao svabe, dosadni i cjepidlake a flamancima su valonci nbeozbiljni juznjaci koji sve oklako shvacaju/shvataju, uglavnom, nema neke ljubavi medjusobne, naprotiv. Ipak je to sudar dva mentaliteta i dva jezika germanski/saksonski vs latinskog.
Ti su jezici toliko razliciti da mi je to i razumljivo za razliku od srpskog "vs" hrvatskog ali politika je k...a.
Na kraju krajeva u francuskom jeziku sa razlogom postoji i cesto se relativno koristi glagol "Balkanizirati" - "Balcaniser"- Nikome sa ovih prostora ne treba rijecnik da bi shvatio znacenje tog glagola -:)

Pozdrav i ugodan vikend svima.

Sanjin...

n.b. A kaze se spanjolski/spanski jezik dok ustvari u Españi je glavni jezik el Castellano i to je taj famozni Spanjolski koji se uci u skolama ali tu su i Catalan i Gallego i Baskijski (Euskera). Ugrubo Gallego se govori u Galiciji pokrajni koja granici sa Portugalom i mjesavina je ta dva jezika, pa onda Catalan koji je mjesavina spanjolskog i Francuskoga jezika jer je Katalonija naslonjena na Francusku i na kraju i Baskijski/Euskera ( koji nitko ne razumije osim samih Baskijaca a podrijetlo je i dalje misterij.[Edited at 2020-05-08 23:08 GMT]
Collapse


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Zašto ne postoji belgijski jezik?

Advanced search


SDL Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within SDL Trados Studio

SDL Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search