Данъчна декларация
Thread poster: 4leavedClover

4leavedClover  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:28
English to Bulgarian
+ ...
Jan 13, 2010

Здравейте, колеги!

Дойде време за деклариране на доходите за миналата година и аз съм в паника. За първи път трябва да декларирам доход от източници в чужбина и все още не мога да разбера как точно да го направя. Моля за помощ!
Малко повече информация: Аз съм на постоянна работа (учител). Сега обаче трябва да декларирам допълнителни доходи, получени от фирми в чужбина, за които (доходи) дори нямам съответен документ.
Нямам намерение да укривам доходи, така че такива предложения не ми помагат.
Какво трябва да направя?

Благодаря предварително на всички!
Желая спорна и плодотворна година!


 

Kalinka Hristova  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:28
Member (2007)
English to Bulgarian
+ ...

Moderator of this forum
Не се паникьосвайте Jan 13, 2010

Ако сте им издавала фактури, приложете копия от тях - все пак това също са официални документи. Сканирате ги, прилагате ги към останалите служебни бележки и готово. (Ако подавате декларацията лично, а не онлайн, може би ще трябва да занесете освен фотокопия на фактурите и оригиналите за сверка, но не съм сигурна.)
Най-добре е все пак да се посъветвате със счетоводител.

Успех!


 

4leavedClover  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:28
English to Bulgarian
+ ...
TOPIC STARTER
Благодаря, Калинка! Jan 13, 2010

Благодаря за успокоението, Калинка!
Надявам се, че всичко ще бъде наредicon_smile.gif


 

Elena Aleksandrova  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:28
Member (2009)
English to Bulgarian
+ ...
да, ама не Jan 14, 2010

Ако извършвате преводи без да сте регистриран по булстат като упражняващ свободна професия, без да имате договор (граждански или трудов) с фирма или без да имате собствена такава, нямате право да упражнявате тази дейност. Нямате право да издавате фактури, като всяка издадена от вас фактура е невалидна. Ако декларирате, че имате доходи без да имате право да извършвате тази дейност, ви грози глоба. Няма да обобщавам казаното до тук, посъветвайте се със счетоводител, ако има параграф, по който може да декларирате доходите си, но аз не знам за такъв.

П.П. Само да добавя, че копия на фактури не се носят в НАП, те се съхраняват и се представят при провека на данъчните.

[Edited at 2010-01-14 10:37 GMT]


 

Elenka Ganeva  Identity Verified
Local time: 08:28
Member (2007)
English to Bulgarian
+ ...
Разписка Jan 14, 2010

Зная, че напоследък се компрометирах в ProZ.com и може би няма да изпитвате доверие към това, което споделям тук.
Истина е, че, след като нямате регистрирана фирма, нямате право да издавате фактури. Но... (след консултация с доверен адвокат) се оказва, че МОЖЕТЕ да издавате РАЗПИСКА за получени суми.
ПРЕДЛОЖЕНИЕ:
1. Възложените поръчки да бъдат третирани като ДОГОВОР. Евентуално, това би могло да се уреди и сега с Вашите възложители. Вярвам, че, след като са доволни от работата Ви, биха проявили разбиране и биха реагирали съобразно Вашите нужди.
2. Фактурите не са фактури, а разписки, с които декларирате сумите за получаване/получени.
ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ: съвет от КАЧЕСТВЕН счетоводител и адвокат. Инвестициите в тази насока СЕ оправдават.
Успех!!!


 

4leavedClover  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:28
English to Bulgarian
+ ...
TOPIC STARTER
Благодаря, Elena Aleksandrova и Elenka Ganeva! Jan 14, 2010

Изключително съм ви благодарна,
Elena Aleksandrova и Elenka Ganeva!

Извинявайте, че реагирам със закъснение, но не съм получила уведомление от сайта за нови съобщения във форума!

И аз стигнах до извода, че ми трябва много добър счетоводител.

Колкото до фактури / разписки / договори - нямам такива. Хората искат да им се свърши някаква работа, получават си превода и ми превеждат уговорената сума по банков път. Аз не виждам нищо странно в това, защото докато живях в Англия научих (на практика), че там устната уговорка има юридически силата на писмен договор. Единствените документи, с които разполагам, са доста неофициални имейли и евентуално извлечение от банковата ми сметка, където има информация за основанието на всеки конкретен банков превод.

Благодаря и за съвета да разбера имам ли право да извършвам такава дейност или не. Дано да не ми е много голяма глобата!icon_smile.gif


 

Fidexim (X)
Bulgaria
Local time: 08:28
English to Bulgarian
+ ...
Глобата няма да е голяма Jan 18, 2010

но имате наистина сериозен проблем.
По две направления:
Пред нашите данъчни. Наистина издаваните фактури са фалшиви, тоест това е престъпление по НК. НЕ ПРЕДСТАВЯЙТЕ никакви фактури пред никого, просто приложете извлечения от банковата си сметка. Ако там обаче са цитирани фактури (което е силно вероятно), ще имате проблем.
Не е разумно да хвърляте излишни пари за адвокати и счетоводители. Няма да Ви помогнат. По-добре отидете за консултация в НАП. Ще Ви предложат приемливи варианти за решаване на проблема.
Моят съвет е да закриете незабавно сметката, която използвате и да си регистрирате незабавно едно ооде от новите, евтините. Ще Ви излезе не повече от 300 лева.

Пред чуждите ви партньори/клиенти.
Щом са Ви превеждали пари, те са убедени, че им издавате напълно редовни фактури. В някои страни няма значение дали имате регистрирана фирма, просто оправдателният документ трябва да съдържа достатъчно данни за неоспорима идентификация (за Вас това е посочено ЕГН). Не Ви съветвам да им обяснявате, че сте им издавали невалидни фактури по незнание. Няма да се отрази добре на отношенията Ви с тях.

Аз самият наскоро установих с огромна изненада, че доста колеги не декларират никакви приходи и не плащат никакви данъци. И същевременно сами са записали в профилите си огромни доходи (под формата на превеждани на месец страници/обеми, капацитет и дори цитирани конкретни преводи). Всички тия колеги сигурно не са наясно с различните варианти на системата Интерстат и с това, че сметките им отдавна са вътре. Чакат ги сериозни неприятности. Затова по-добре преглътнете някаква глоба сега, за да нямате проблеми в бъдеще.
Успех!


 

4leavedClover  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:28
English to Bulgarian
+ ...
TOPIC STARTER
Благодаря, Fidexim! Jan 18, 2010

Много благодаря за предложенията и съветите!
Май наистина ще отида първо в НАП.

Нека уточня още веднъж - аз не съм издавала никакви фактури, а и не са ми искали да издавам такива. Днес попитах моя директор в училище дали имам право да правя преводи и според него няма никакъв проблем, стига да декларирам доходите си, което и смятам да направя тези дни (преди 10 февруари, за да използвам отстъпката). Ако трябва, ще си платя и глобатаicon_smile.gif Поне ще науча какво трябва да се прави в такива случаи и ще го споделя с колегите тук, защото ми се струва, че в този сайт има регистрирани много учители и това ще бъде полезно и за тях.


 

Elena Aleksandrova  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:28
Member (2009)
English to Bulgarian
+ ...
препоръка Jan 19, 2010

Препоръчвам ви преди да се впуснете да регистрирате каквото и да е, да разгледате всички варианти и кой ще ви бъде най-изгоден. Аз предпочетох свободна професия от гледна точка на това, че няма нужда да плащам на счетоводител за приключване (преди това бях собственик на ЕООД). Въпреки че плащам повече като данъци, сметките показват, че в джоба ми остават повече пари, защото плащах минимална заплата ежемесечно за счетоводство, и това е най-евтиното, което намерих. Това е при условие, че не бях регистрирана по ДДС.

А закриването на сметката няма да ви помогне, информацията се пази доволно много времеicon_smile.gif. Освен това, трябва да регистрирате ЕООД, ООД ако имате съдружници. Все пак поддържам мнението си да се консултирате със счетоводител (адвокат не ви трябва). Ако ще комуникирате с НАП, правете го само писмено, препоръчано с обратна разписка. Личната комуникация със служители на НАП ми е носила само главоболия и еднодневно обикаляне от стая в стая за ОКД111. Да не говорим, че всяка година си вадя този документ, и всяка година се опитват да повторят еднодневното обикаляне пред първата година, когато подавах заявление за него.


 

Alexandra Staneva  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:28
Bulgarian to English
+ ...
Данъчната декларация ...... Feb 8, 2010

Подтикната от обсъжданията тук, реших и аз да се поинтересувам как се декларират тези пусти доходи от чужди фирми, за да бъда изрядна за следващата данъчна декларация...

След като попитах две-три счетоводителки, се оказа, че тези доходи просто си се декларират в графа - доходи от други стопански дейности и се облагат с 10 % данък. Нищо повече. Не се прилагат фактури или разписки, а се декларират само като доход.

Освен това, след като работите на постоянен трудов договор, не сте задължена да се регистрирате като свободна професия. Работите си на граждански договор с бг фирмите, както и с тези от чужбина, на фактурите - ако изискват такива, си пишете Разписка-фактура, и си пишете Вашето ЕГН, защото, според Закона за доходите на физическите лица, можете да издавате разписка с всички реквизити на фактура, но вместо Булстат или ЕИК пишете ЕГН.

Нямам нищо против да си декларирам всичките доходи, но с какво тази държава ми помага да си намирам работа? С нищо! Няма да продължа да коментирам, защото се досещате какво ще напиша...icon_evil.gif

Надявам се все пак, че съм била полезна и аз с нещо...

[Edited at 2010-02-08 13:08 GMT]


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

Данъчна декларация

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search