Тематичните раздели при въпросите KudoZ
Thread poster: Boyan Brezinsky

Boyan Brezinsky  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 21:47
English to Bulgarian
+ ...
Jan 8, 2004

Както знаете, когато се задава въпрос, може да се укаже раздел, за който той се отнася. Дори това може да е задължително, не си спомням точно как беше.
Например в последния Pro въпрос за En>Bul
printed on partner's collateral
е зададена област Business/Financial
Е да, само че от известно време са се опитали да направят системата твърде интелигентна.
Отдавна бях забелязал, че не ми идват писма с уведомяване за нови въпроси, но си мислех, че това е поради някакви бъгове на сайта. Едва наскоро се усетих, че причината е съвсем друга. В профила си съм въвел
Expertise:
Tech/Engineering
Science
Marketing
Other

и съответно получавам само въпроси от тези области.
Не че бих могъл да отговоря за специфичен юридически термин, разбира се, така че в това решение има известен резон.
От друга страна, въпросът, който съм дал като пример, всъщност не е свързан с бизнеса, а с фирмената практика като цяло. Имам известни подозрения, че аз например бих се сетил за бланките, или поне за "фирмени материали", защото май съм го виждал тук-таме. Само че не съм разбрал за този въпрос и не съм се опитал да отговоря.
Затова предлагам следното. Ако въпросът не е много, ама много специализиран, да го слагаме в графа "others", за да може по-голям брой хора да го видят.
Това си има и някои недостатъци - разваля статистиката, на някои хора може да не им е приятно да им се пълни пощата (макар че то напоследък няма и по един въпрос на ден), може би по-трудно се търси.
Но пък предимството да се увеличи броят на виделите даден въпрос и съответно количеството мнения може би си заслужава.
Какво мислите?


 

Yuliyana Radoulova
Local time: 20:47
Italian to Bulgarian
+ ...
Аз съм съгласна Jan 8, 2004

Освен това, има и място, където можеш спокойно да специфицираш точната област! На мен например така ми е много по-удобно!
А за количеството на posting-ите си прав: никак не са много! Къде сте български преводачи?

Поздрави,
Юли


 

Comtrans1  Identity Verified
Local time: 21:47
Member (2011)
English to Bulgarian
+ ...
Не се сещам за идеално решение Jan 9, 2004

bsb_2 wrote:

От друга страна, въпросът, който съм дал като пример, всъщност не е свързан с бизнеса, а с фирмената практика като цяло.


Business като израз обхваща и фирмената практика като цяло, не видях по-подходящ раздел, в който да поставя въпроса си. Това като съвсем дребно уточнение.
Проблемът, който повдигаш, е напълно актуален и съществен. Най-сигурната застраховка би била да се посочат всички предметни области в профила, но това е несериозно в очите на потенциалния клиент. От друга страна, и предложението за поставяне на въпросите в графа Others не е решение според мен, защото много колеги не маркират тази графа в списъка на предметните си области. Ако поставим всички въпроси в Others, също намаляваме шанса си да получим правилен отговор, уви...
Иначе, как сте с поръчките тия дни? Хрумна ми интересна тема по този повод, ще я публикувам отделно.


 

Boyan Brezinsky  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 21:47
English to Bulgarian
+ ...
TOPIC STARTER
Наистина няма идеално решение Jan 12, 2004

Comtrans1 wrote:

.....
Най-сигурната застраховка би била да се посочат всички предметни области в профила, но това е несериозно в очите на потенциалния клиент.


И аз се сетих за това, както и за факта, че изглежда несериозно. Но пък като се замислих, аз не очаквам да получа поръчка от този сайт, така че за себе си смятам да направя точно това. Мисля да променя профила си така, че да включва всичко, колкото и непрофесионално да е.


От друга страна, и предложението за поставяне на въпросите в графа Others не е решение според мен, защото много колеги не маркират тази графа в списъка на предметните си области. Ако поставим всички въпроси в Others, също намаляваме шанса си да получим правилен отговор, уви...
.....


Виж, за това не се бях сетил. Това ме разколебава в идеята да поставям бъдещите си въпроси като Others. Е, тъй като засега не се очертава да имам въпроси, ще му мисля, като му дойде времетоicon_smile.gif


 

Boyan Brezinsky  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 21:47
English to Bulgarian
+ ...
TOPIC STARTER
Не е зле човек първо да чете Jan 14, 2004

Оказа се, че проектантите на сайта са помислили. В настройките на профила може да се избере за какви KudoZ въпроси да бъдеш известяван по пощата. Току-що ги промених, така че да бъда известяван за всички въпроси.
Тъй като съм се регистрирал доста отдавна, не си спомням дали тогава имаше подобно разграничение - май нямаше. И понеже не съм си гледал профила не знам откога, изобщо не съм забелязал промените.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

Тематичните раздели при въпросите KudoZ

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search