Тематичните раздели при въпросите KudoZ
Thread poster: Boyan Brezinsky

Boyan Brezinsky  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 22:55
English to Bulgarian
+ ...
Jan 8, 2004

Както знаете, когато се задава въпрос, може да се укаже раздел, за който той се отнася. Дори това може да е задължително, не си спомням точно как беше.
Например в последния Pro въпрос за En>Bul
printed on partner's collateral
е зададена област Business/Financial
Е да, само че от известно време са се опитали да направят системата твърде интелигентна.
Отдавна бях забелязал, че не ми идват писма с уведомяване за нови въпроси, но си мислех, че това е поради някакви бъгове на сайта. Едва наскоро се усетих, че причината е съвсем друга. В профила си съм въвел
Expertise:
Tech/Engineering
Science
Marketing
Other

и съответно получавам само въпроси от тези области.
Не че бих могъл да отговоря за специфичен юридически термин, разбира се, така че в това решение има известен резон.
От друга страна, въпросът, който съм дал като пример, всъщност не е свързан с бизнеса, а с фирмената практика като цяло. Имам известни подозрения, че аз например бих се сетил за бланките, или поне за "фирмени материали", защото май съм го виждал тук-таме. Само че не съм разбрал за този въпрос и не съм се опитал да отговоря.
Затова предлагам следното. Ако въпросът не е много, ама много специализиран, да го слагаме в графа "others", за да може по-голям брой хора да го видят.
Това си има и някои недостатъци - разваля статистиката, на някои хора може да не им е приятно да им се пълни пощата (макар че то напоследък няма и по един въпрос на ден), може би по-трудно се търси.
Но пък предимството да се увеличи броят на виделите даден въпрос и съответно количеството мнения може би си заслужава.
Какво мислите?


Direct link Reply with quote
 

Yuliyana Radoulova
Local time: 21:55
Italian to Bulgarian
+ ...
Аз съм съгласна Jan 8, 2004

Освен това, има и място, където можеш спокойно да специфицираш точната област! На мен например така ми е много по-удобно!
А за количеството на posting-ите си прав: никак не са много! Къде сте български преводачи?

Поздрави,
Юли


Direct link Reply with quote
 

Comtrans1  Identity Verified
Local time: 22:55
Member (2011)
English to Bulgarian
+ ...
Не се сещам за идеално решение Jan 9, 2004

bsb_2 wrote:

От друга страна, въпросът, който съм дал като пример, всъщност не е свързан с бизнеса, а с фирмената практика като цяло.


Business като израз обхваща и фирмената практика като цяло, не видях по-подходящ раздел, в който да поставя въпроса си. Това като съвсем дребно уточнение.
Проблемът, който повдигаш, е напълно актуален и съществен. Най-сигурната застраховка би била да се посочат всички предметни области в профила, но това е несериозно в очите на потенциалния клиент. От друга страна, и предложението за поставяне на въпросите в графа Others не е решение според мен, защото много колеги не маркират тази графа в списъка на предметните си области. Ако поставим всички въпроси в Others, също намаляваме шанса си да получим правилен отговор, уви...
Иначе, как сте с поръчките тия дни? Хрумна ми интересна тема по този повод, ще я публикувам отделно.


Direct link Reply with quote
 

Boyan Brezinsky  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 22:55
English to Bulgarian
+ ...
TOPIC STARTER
Наистина няма идеално решение Jan 12, 2004

Comtrans1 wrote:

.....
Най-сигурната застраховка би била да се посочат всички предметни области в профила, но това е несериозно в очите на потенциалния клиент.


И аз се сетих за това, както и за факта, че изглежда несериозно. Но пък като се замислих, аз не очаквам да получа поръчка от този сайт, така че за себе си смятам да направя точно това. Мисля да променя профила си така, че да включва всичко, колкото и непрофесионално да е.


От друга страна, и предложението за поставяне на въпросите в графа Others не е решение според мен, защото много колеги не маркират тази графа в списъка на предметните си области. Ако поставим всички въпроси в Others, също намаляваме шанса си да получим правилен отговор, уви...
.....


Виж, за това не се бях сетил. Това ме разколебава в идеята да поставям бъдещите си въпроси като Others. Е, тъй като засега не се очертава да имам въпроси, ще му мисля, като му дойде времето


Direct link Reply with quote
 

Boyan Brezinsky  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 22:55
English to Bulgarian
+ ...
TOPIC STARTER
Не е зле човек първо да чете Jan 14, 2004

Оказа се, че проектантите на сайта са помислили. В настройките на профила може да се избере за какви KudoZ въпроси да бъдеш известяван по пощата. Току-що ги промених, така че да бъда известяван за всички въпроси.
Тъй като съм се регистрирал доста отдавна, не си спомням дали тогава имаше подобно разграничение - май нямаше. И понеже не съм си гледал профила не знам откога, изобщо не съм забелязал промените.


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

Тематичните раздели при въпросите KudoZ

Advanced search


memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search