„Групировка” или „Група”?
Thread poster: Pavel Tsvetkov

Pavel Tsvetkov  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 02:44
Member (2008)
English to Bulgarian
+ ...

Moderator of this forum
Dec 4, 2011

Уважаеми колеги,

по ваше мнение думата „Групировка” използва ли се извън значението й на „организирана престъпна група” в текстове от общ икономически характер т.е. на български тази дума е ли е или не е синоним на „Група” в такива текстове?

Поздрави,


 

Viktoria Volkova  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 02:44
English to Russian
+ ...
Да Dec 4, 2011

От статии, които съм чела, изглежда, че този термин се употребява под форма на финансова групировка, да кажем, като не е задължително да се подразбира престъпна финансова групировка. Ако желаете, проверете в следните статии http://www.tbileasing.com/tbi-leasing.html, www.fcg.bg/default.asp

 

invguy  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 02:44
English to Bulgarian
Не точно синоним Dec 4, 2011

"Групировка" го разбирам като "група от групи", т.е. нещо по-сложно, в което по подразбиране има някаква структурна и/или функционална организация – докато просто "група" може да означава и спонтанно/неорганизирано събрани (или събрали се) обекти или субекти. Не мисля, че сама... See more
"Групировка" го разбирам като "група от групи", т.е. нещо по-сложно, в което по подразбиране има някаква структурна и/или функционална организация – докато просто "група" може да означава и спонтанно/неорганизирано събрани (или събрали се) обекти или субекти. Не мисля, че самата дума "групировка" (финансова, икономическа, политическа, военна, престъпна, медийна и т.н.) носи отрицателни конотации.

На второ замисляне: може би наистина носи – но не непремено в смисъл "престъпна", а по-скоро "някакви са се събрали и договорили/организирали за нещо", при което процесът и целите им по презумпция не са прозрачни, следователно са подозрителни

[Edited at 2011-12-04 13:48 GMT]
Collapse


 

Nikolai Angelov  Identity Verified
Local time: 02:44
English to Bulgarian
не точно синоним 2 Dec 4, 2011

Съгласен съм с invguy, че двете думи са почти синоними. Не бих казал обаче, че има разлика от лингвистична гледна точка, в много речници двете думи са си посочени точно като синоними.
Присъединявам се към опасенията на Павел Цветков - думата от години се разбира с отрицателе
... See more
Съгласен съм с invguy, че двете думи са почти синоними. Не бих казал обаче, че има разлика от лингвистична гледна точка, в много речници двете думи са си посочени точно като синоними.
Присъединявам се към опасенията на Павел Цветков - думата от години се разбира с отрицателен смисъл - ако загърбим разсъжденията над корена на думата и твърденията от рода, че нищо не пречи „групировка“ да се използва в общия смисъл било на „група“, или „по-голяма група“, или дори „група от групи“, нека не забравяме, че в крайна сметка остава едно косвено негативно значение, напомнящо на „трибуквени групировки“ - до голяма степен повлияно от множество публикации в медиите в миналото, поради които „групировка“ и „престъпна група“ са неизменно свързани в съзнанието на българина.

Та, на теория и от чисто лингвистична гледна точка, смятам, че група и групировка са синоними. На практика обаче нещата стоят малко по-различно.

В полза на горното само ще добавя, че в контекста на европейските текстове се избягва преводът на „grouping“ като „групировка“, а се предпочита „група“ или „сдружение“ (от икономически оператори) - пример е преводът на „European Economic Interest Grouping“ - „Европейска група по икономически интереси“.
Collapse


 

Fidexim (X)
Bulgaria
Local time: 02:44
English to Bulgarian
+ ...
Грешна постановка Dec 7, 2011

на въпроса. Тук не е важен генезисът на понятието "групировка", а неговото развитие във времето. В зависимост от конкретната обществено-икономическа формация, то рано или късно се избистря и стига до еднозначно съответствие с "организирана престъпна група". Така че дали се и... See more
на въпроса. Тук не е важен генезисът на понятието "групировка", а неговото развитие във времето. В зависимост от конкретната обществено-икономическа формация, то рано или късно се избистря и стига до еднозначно съответствие с "организирана престъпна група". Така че дали се използва "група" или "групировка", за българския читател е ясно за какво става дума. Например всички знаем какво представлява икономическата група/групировка ТИМ. Докато не всички германци са наясно какво представлява Siemens, независимо от доказаните подкупи за над 1 млрд. евроCollapse


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

„Групировка” или „Група”?

Advanced search


SDL Trados Studio 2021 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

SDL Trados Studio 2021 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2021 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search