До колко е уместно все пак?
Thread poster: Comtrans1

Comtrans1  Identity Verified
Local time: 06:27
Member (2011)
English to Bulgarian
+ ...
Dec 17, 2001

Случайно съм повечко време \"он-лайн\" на сайта на ProZ и гледам какво става. Започва публикуване на въпроси в двойката German->Bulgarian, на които отначало с радост отговарям, но скоро започвам да се вбесявам. В момента девойката поства вече 15-ти термин. Всички те са от областта на SAP. Очевидно тя се е нагърбила да превежда нещо, което е извън нейната област на специализация. Е, питам се аз - какво се очаква от нас тук - да й преведем материала ли?? Аз разбирам един-два, хайде - няколко въпроса, ама докато си завърша постинга, сигурно въпросите ще са станали 30! Без контекст, без нищо - даже я мързи да обясни за какво иде реч. Предлагам на колегите да бойкотираме подобни опити за сдобиване с безплатен превод. Такива случаи явно не са рядкост - току-що четох за подобна случка във форума Money matters и това ме подтикна да ви обърна внимание върху случая. Има още един колега, който често изпада в подобна ситуация, но този път наистина ми се струва множко....

Какво мислите вие?


 

Natasha Stoyanova  Identity Verified
Local time: 06:27
Member (2002)
English to Bulgarian
+ ...
Не е за пръв път Dec 18, 2001

И сигурно не за последен. Действително темата отдавна вече се обсъжда в някои от другите форуми.

Изводът засега е: да се предложи определен лимит на ден от въпроси, предоставяни от едно и също лице.

Иначе - така си е: ние помагаме в превода, но друг си получава парите! 

bg.Linguist  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 06:27
English to Bulgarian
+ ...
така си е Dec 19, 2001

Първо, пестят от речници; второ, мързи ги да си ги търсят сами; тук постоянно има въпроси, чиито отговори може да бъдат открити за секунди в Google или в първия английско-български речник.

Все се заканвам да спра да отговарям...

И колко ще бъде дневният лимит? Пет въпроса?


с.


 

Peter Skipp  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 06:27
Member (2012)
English to Bulgarian
+ ...
спортът си струва Dec 21, 2001

наскоро се почувствах като идиот, че отговорих на явно предизвикателен въпрос (нещо тъй просто, че в ІV клас го учат, ако вече не са го научили).


Но \"спорта\" си е спорт и откакто се помня преводачите винаги са спорили за термини. Явно не ми е чуждо и на мен...


 

Daniela Petrova (X)
Local time: 06:27
Portuguese to Bulgarian
+ ...
Често явление Jan 5, 2002

Случи ми се да преведа половин удостоверение за раждане от португалски на френски. Това бяха първите ми точки. Тогава разбрах и до каква степен някои наши западни и добре платени колеги са набедени преводачи. Оттогава имах и други възможностти да се убедя в това. Не е справедливо, но едва ли можем да променим нещата.

 

slavist
Local time: 06:27
English to Bulgarian
+ ...
и това е полезно Jan 6, 2002

Често пъти самата аз съм питала прости и тъпи неща, чиито отговор несъмнено знам, но нещо все пак ме тормози. Това е сайт за колеги и целта ми в подобни случаи е била именно да проверя своето мнение, да намеря подкрепа - или опровержение - от другите.

Мисля, че и отговарянето на елементарни въпроси има смисъл. Нищо не е толкова елементарно, че да не заслужава внимание. Някой беше казал нещо таковаicon_smile.gif))


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

До колко е уместно все пак?

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search