За ползата от ProZ.com
Thread poster: Natasha Stoyanova

Natasha Stoyanova  Identity Verified
Local time: 08:43
Member (2002)
English to Bulgarian
+ ...
Dec 20, 2001

Колеги, ще ми е интересно да чуя и Вашите мнения по тема, вече обсъждана и в други форуми - има ли и каква е ползата от този сайт?

Имам предвид следното: защо всеки един от нас е член на сайта? Само заради търсенето на работа чрез него или и по други причини? Колко от Вас реално са получили предложения за работа през сайта? Какво мислите за платиненото членство - наистина ли дава преимущества при избора на преводач от клиента, или е един от начините за финансово поддържане на сайта, в което по принцип няма нищо неестествено.

Какво мислите за KudoZ въпросите? От чисто спортен интерес ли отговаряте, заради точките ли, въобще защо?

Това са само част от нещата, които идват наум.

С удоволствие ще чакам да обсъдиме темата. 

Peter Skipp  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:43
Member (2012)
English to Bulgarian
+ ...
ползата Dec 21, 2001

Тъй като често съм в чужбина сайтът ме държи във връзка с нещата в България до известна степен.


Другото е, че споменатият от Вас спорт е приятен съпътстващ елемент.


Получих работа чрез сайта около седмица след като се записах лятос; продължавам да работя с клиента -- вече съм имал пет-шест поръчки от него. Та поне за мен си струва в чисто парични измерения!


 

Boyan Brezinsky  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:43
English to Bulgarian
+ ...
Предполагам, че е различно Dec 21, 2001

Аз до този момент съм получил едно предложение, но не можех да го изпълня и отказах. Освен това, тъй като нямам много време, не си правя труда да кандидатствам за отваряните позиции.

А иначе си отговарям, \"защото така ми харесва\". Точките са част от спорта, според мен, а дори и да ги нямаше, е приятно да видиш, че твоят отговор е избран.

И, естествено, знам, че мога да разчитам на професионална помощ, когато срещна затруднения.


 

Comtrans1  Identity Verified
Local time: 08:43
Member (2011)
English to Bulgarian
+ ...
Много интересен въпрос Dec 21, 2001

На мен също ми се върти в главата от известно време, даже мислех да го задам на предстоящата ни среща. А гледам, че се обсъжда и в други форуми тук.

Регистрирах се сравнително наскоро тук, това беше първият сайт от подобен род, който открих - нещо като портал за преводачи. Мисля, че е и най-добрият. Намирам интересни неща за четене из форумите, харесва ми да отговарям на KudoZ въпроси, получавала съм и аз помощ чрез тях. KudoZ точките... спортната страст присъства до известна степен, но засега не виждам реална полза от тях - поне за себе си. Много малко оферти за работа има, които са свързани с български език. Досега не съм получила поръчка чрез този сайт, но присъствието в Интернет-пространството си е важно само по себе си.

Интересно е какво ще споделят по-отдавнашните членове на сайта - намирали ли са работа чрез него, има ли тенденция към намаляване на поръчките (каквато намират колегите от другите форуми), изобщо - отзиви! 

bg.Linguist  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 08:43
English to Bulgarian
+ ...
за мен е удоволствие... Dec 25, 2001

Ако щете вярвайте, но никога не съм кандидатствала за работа чрез Проз.

Ама и аз обичам такива спортове! Седиш си на бюрото, пушиш си цигара...


За някои хора тук, които са пропуснали първите 15 години учене на английски, ползата определено е голяма. Но и аз знам какво е да се вреш там, където не ти е работа, така че гледам да не им се сърдя (много).


с.


 

slavist
Local time: 08:43
English to Bulgarian
+ ...
Сами си подливаме вода... Dec 26, 2001

Получавала съм предложения, на малко от тях отговарям. Основният проблем е, че наддаването за цена на преведена дума е обречено на провал. Колегите сочат ненормално ниски цени. Знам, че сме в България и тук се плащат жълти стотинки, така че всяка цена, колкото и ниска да е, ще е по-добра. Но не бива да се продаваме на дребно. Знам как вървят цените - нормалните! - в Европа. Тук се предлагат в пъти по-ниски. Докато ние не ценим труда си, не можем да искаме от други да го правят.

 

Daniela Petrova (X)
Local time: 08:43
Portuguese to Bulgarian
+ ...
Илюзия и надежда Jan 5, 2002

Регистрирах се преди две години. Имах няколко предложения. Отговорих на всичките, всеки път изпращах CV, препоръки (преводачка съм от 1984 г.), формуляр и примерни текстове или тест, когато искаха такива и тарифи от порядъка на 0,03 - 0,05$. Досега обаче не съм превела и една страница. Както виждате не предлагам смешно ниски цени. Не са и толкова високи, колкото в развитите страни. Струва ми се, че все още гледат на нас с предубеждение. Не е невъзможно и да очакват от нас да се \"продаваме на дребно\".


От няколко месеца отговарям на Kudoz въпросите. Приятно е заради тръпката и възможността да помогнеш на колега. Още по-приятно е, когато излезеш на първо място с някоя комбинация от езици. Полза има защото научавам нови неща, но точките не помагат особено за получаване на повече предложения. Така че ProZ ми помага да подхранвам илюзията, че и аз съм част от цивилизования свят и надеждата, че един ден тази илюзия ще стане реалност. 

Vladimir Shapovalov  Identity Verified
United States
Local time: 22:43
Member (2003)
English to Bulgarian
+ ...
предполагам, че все пак няма да кажа нещо ново, но... Jan 11, 2002

Според мен, членството в ProZ предлага изключително много възможности.


Какви са предимствата на обикновеното членство?


1) Регистрирайки се в ProZ всеки преводач/ агенция получава своя уеб страница (member profile page). Това е нещо като виртуална визитна картичка, която е достъпна по всяко време на денонощието от всеки компютър по света имащ връзка със световната мрежа. Няколко пъти се е случвало клиенти и други преводачи да се свързват с мен през моята страница. В същност, три от четирите превода, които получих миналата година през ProZ, са били предложени директно (през моята страницата), а не чрез публично обявяване на поръчката.


2) Към страницата с профила можете да добавите и файл с Вашето CV, което потенциалният клиент би могъл да изтегли и запише локално на своето PC. Така отпада необходимостта да му го изпращате по електронната поща (така пестите Ваше време и не пълните излишно кутията на клиента).


3) Преводачите, които имат банкови сметки в САЩ и Западна Европа, могат да приемат плащания (чрез PayPal) директно от страницата с профила си. За тази цел те трябва предварително да се регистрират в http://www.paypal.com).


4) ProZ предлага и възможност за получаване на InstantJobs, но засега май не е имало подобна поръчка за превод на български. Може и да греша... Поне аз не съм получавал такава.


5) Услугата KudoZ позволява да получите помощ и съвет от други преводачи. Това може да се окаже много полезно, ако изпитвате трудности при превод на термини или кратки фрази. Много често отговорите пристигат в рамките на броени минути, при това безплатно! Според мен, трудно е да се намери алтернатива на тази услуга някъде другаде. За преводачите също има достатъчно стимули за да предлагат услугата. За някои това са KudoZ точки, за други удовлетворението от това, че са помогнали, за трети даже желанието да поспорят с колегитеicon_smile.gif.


6) Предложенията за работа, които всеки преводач би могъл да получи чрез сайта. Жалко, че за разлика от другите общности, преводите на български (обявани в ProZ) са все още много малко. От друга страна, даже една единствена поръчка получена от чуждестранен клиент, може да оправдае членството тук. Една добре свършена работа може да Ви помогне да спечелите постоянен клиент.


7) Форумите. Това е мястото, където всеки член на ПроЗ може да обсъди интересуващи го теми с другите преводачи.


8) Членовете могат да формират групи от преводачи/редактори и заедно да кандидатстват и работят по проекти спечелени чрез ПроЗ.

[ This Message was edited by: on 2002-01-12 23:39 ]


 

Fidexim (X)
Bulgaria
Local time: 08:43
English to Bulgarian
+ ...
според мене ползата е огромна Jan 22, 2009

особено за хенриicon_biggrin.gif

 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

За ползата от ProZ.com

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search