Pages in topic:   < [1 2 3 4 5 6] >
學點廣東話
Thread poster: jyuan_us
Jason Ma
Jason Ma  Identity Verified
China
Local time: 10:21
English to Chinese
+ ...
在俄罗斯有个陕西村 Mar 12, 2007

先前看过一部documentary, 是关于俄罗斯陕西村的。节目中有个小女孩朗诵《三字经》,用的是陕西话。由于俄罗斯陕西村的历史和地理位置。这个小姑娘用的应该是李白、杜甫他们当时用的口音。
Angeline女士称呼pkchan时用大叔,冒昧的问一下大致的岁数,这样我以后也不至于称呼不周啊。

网上搜了下面的内容
白彦虎的离开和渥巴锡的回归--静斋
在CCTV-4的节目中,我们看到,东干族从外表上和今天的陕西人没有任何差别,大多数仍能说一口流利的陕西方言,虽然他们从未到过陕西。很多东干族聚居的村子仍然叫“陕西村”。而所谓“东干”,其实就是陕西方言“东岸”(东面的意思),“东干族...

[Edited at 2007-03-12 09:15]

jyuan_us
jyuan_us  Identity Verified
United States
Local time: 22:21
Member (2005)
+ ...
TOPIC STARTER
陳黃安生靚太話你D粵語幾好聽就搭﹐仲要別人鐘意你D男腔做乜呀 Mar 12, 2007

pkchan wrote:

連講廣東話都係女人好,做男人仲有乜地位呀,簡直無定企。講大聲D,就話你惡,細聲就話你蚊滋噤聲,真係左右做人難諾。

Angeline_sh wrote:

觉得广东话还是女孩子说来好听,就像吴侬软语,女孩子说出来听着真是舒服。

[修改时间: 2007-03-12 02:45]

jyuan_us
jyuan_us  Identity Verified
Member (2005)
+ ...
TOPIC STARTER
晤晒﹗ Mar 12, 2007

tianhe51 wrote:

晤该晒 = xixi

chance (X)
chance (X)
French to Chinese
+ ...
帮问人名: Mar 12, 2007

有人从我个人网站发来他及其父名字要求帮忙翻翻,我一看不是普通话,贴在这里请有时间看看,原邮件是法文,我把意思翻出供参考:

Chan Tian (使发抖或使害怕 Faire trembler ou effrayer) Kao( 土地或球 terre ou ballon)

Chan Yok Kin

晤该晒!

pkchan
pkchan  Identity Verified
Member (2006)
+ ...
名,可以試一試 Mar 12, 2007

Chan Tian Kao=陳震球

Chan Yok Kin比較困難,因為無『意思』,而且同音字多,又不知是男是女。可能是﹕

Chan=陳
Yok=育\旭\玉\鈺\煜\毓
Kin=健\建\堅\

chance wrote:

有人从我个人网站发来他及其父名字要求帮忙翻翻,我一看不是普通话,贴在这里请有时间看看,原邮件是法文,我把意思翻出供参考:

Chan Tian (使发抖或使害怕 Faire trembler ou effrayer) Kao( 土地或球 terre ou ballon)

Chan Yok Kin

晤该晒!

chance (X)
chance (X)
French to Chinese
+ ...
老陈: Mar 12, 2007

晤该晒!

Chan Yok Kin 是Chan Tian Kao=陳震球的父亲,他告诉我了,我忘记提一句。我得到他父亲名字的意思,然后再根据你的推荐得出:
Chan Yok Kin=陳玉健

[Edited at 2007-03-12 16:57]

pkchan
+ ...
我仲以為要同天下所有廣東好漢爭番啖氣添 Mar 12, 2007

我都好心滿意足喇,人地惦稔,無法子控制,最緊要唔好黑人僧就係諾。

jyuan_us wrote: 陳黃安生靚太話你D粵語幾好聽就搭﹐仲要別人鐘意你D男腔做乜呀

pkchan
+ ...
唔好意思,只係岩佐一半 Mar 12, 2007

先幾年,疫苗唔多夠,老人家先打針,俱地話我無資格,我都唔知幾開心。不過樣樣都注意D,就唔駛打針食藥喇。唔好話我偏心,都係話生女好,個仔成日痴住個女朋友,當屋企好似5星級酒店噤,無修。話時話,生女大聲話下俱,跟男仔走路仲衰,所以,點敢亂生。

感冒已经完全好了,看来今年的感冒挺厉害,我打了疫苗的。
大学评审是julia他们学校的,呵呵。
上海的powwow我和wenjer都会尽心尽力办好的。
生男生女都一样,哈哈。

Jason Ma
Jason Ma  Identity Verified
China
+ ...
一头雾水。 Mar 13, 2007

一头雾水。阿明白了是广东话-普通话翻译。

[Edited at 2007-03-13 03:43]

Angeline PhD
Angeline PhD  Identity Verified
China
+ ...
大叔真可爱 Mar 13, 2007

PK大叔,现在的说法是生个女仔就相当买了房,只会升值,生个男仔就象买了辆车,只会贬值!

pkchan wrote:

先幾年,疫苗唔多夠,老人家先打針,俱地話我無資格,我都唔知幾開心。不過樣樣都注意D,就唔駛打針食藥喇。唔好話我偏心,都係話生女好,個仔成日痴住個女朋友,當屋企好似5星級酒店噤,無修。話時話,生女大聲話下俱,跟男仔走路仲衰,所以,點敢亂生。

[Edited at 2007-03-13 06:04]

pkchan
+ ...
阿叔係對香港低下層男人既尊稱 Mar 13, 2007

高尚一D稱先生, 以前講過,先生亦指老師,丈夫,掌櫃。大叔係國內既講法。乜野都係一句,無所謂,阿叔年紀不輕,唔係青年,已到佐中年,但心仲年青,鐘意唱歌,由其係情歌,每晚唱一兩首,好聽至介紹,不要以為係唱比呢度D女仔聽,係唱比全世界D男人同埋女仔聽,你都有份。睇見你就開心,行山我都鐘意,每年都去,MAINE, NEW HEMPSHIRE, CAPE COD,就係麻省都去唔曬,... See more
高尚一D稱先生, 以前講過,先生亦指老師,丈夫,掌櫃。大叔係國內既講法。乜野都係一句,無所謂,阿叔年紀不輕,唔係青年,已到佐中年,但心仲年青,鐘意唱歌,由其係情歌,每晚唱一兩首,好聽至介紹,不要以為係唱比呢度D女仔聽,係唱比全世界D男人同埋女仔聽,你都有份。睇見你就開心,行山我都鐘意,每年都去,MAINE, NEW HEMPSHIRE, CAPE COD,就係麻省都去唔曬,你重想知D乜野,講得都講曬,連唔講個句都講埋,唔想離題,又唔想淨係我講無人講,學D廣東話好有益,有勁切性(建設性),好喇,我而家收口,其他人請開口。

Martin Jones wrote:

Angeline女士称呼pkchan时用大叔,冒昧的问一下大致的岁数,

[Edited at 2007-03-13 15:57]
Collapse

Julia Zou
Julia Zou  Identity Verified
China
+ ...
打算生金猪宝宝吗? Mar 13, 2007

生男生女都一样,哈哈。

Angeline,打算生金猪宝宝吗?

[quote]pkchan wrote:

大學評審順利吧。
[quote]

大叔,是“本科教学评估”,可能这个词儿听起来挺耳生的吧。为了表示教育部对全国各个高校的本科教学非常重视,于是要对每一所高校的本科教学进行评估,看是否达到教育部的要求。据说不合格的会影响招生,而评估优秀的学生对招生很有好处。据说许多学校都为此而造假,学生重做试卷、老师重改试卷、编造各种材料。我们学校虽然还没到这种程度,但我们已经因为准备讨厌的评估而多写了很多东西,学校附近的复印店可是赚翻了,他们巴不得年年都搞评估呢。:-)

pkchan
+ ...
生女生仔無乜所謂,最緊要係聽教聽話 Mar 13, 2007

PK大叔,现在的说法是生个女仔就相当买了房,只会升值,生个男仔就象买了辆车,只会贬值!

屋係但求能夠兩餐一宿,车係要黎代步,屋升值極都唔會賣,除非出去住老人院。仔同你住時就係想唔駛出錢,結佐婚,生埋仔重要你同俱地去揍,女嫁佐出去重會番黎睇下你,好心淡。不過,我仲未曾到呢個階段。但係要有心理準備,唔想有呢D驚喜,年紀大,受唔起噤多刺激。

pkchan
+ ...
Juliazou 同埋 Angeline 一齊講,阿叔更加糊呢糊塗,暈舵舵 Mar 13, 2007

“本科教学评估”=ACCREDITATION?早又生,遲又生,你兩個就襯快生番個金豬喇!等阿叔替你地開心。人情利是都預佐。

生男生女都一样,哈哈,打算生金猪宝宝吗?

大叔,是“本科教学评估”,可能这个词儿听起来挺耳生的吧。

[Edited at 2007-03-13 16:42]

[Edited at 2007-03-13 16:47]

pkchan
+ ...
唔駛晤该! Mar 13, 2007

CHANCE 大姐D廣東話合晒標準!D拼法好似係台山話。

chance wrote:

晤该晒!
Chan Yok Kin 是Chan Tian Kao=陳震球的父亲,他告诉我了,我忘记提一句。我得到他父亲名字的意思,然后再根据你的推荐得出:
Chan Yok Kin=陳玉健

Pages in topic:   < [1 2 3 4 5 6] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

You can also contact site staff by submitting a support request »

學點廣東話

CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »