kolokvijalni izrazi u prevodima za \"običan narod\"
Thread poster: Sandra Milosavljevic-Rothe

Sandra Milosavljevic-Rothe  Identity Verified
Serbia
Local time: 20:39
German to Serbian
+ ...
May 2, 2003

Povod je vrlo aktuelan. Prevodim trenutno jedno malo uputstvo za rukovanje grejalicom sa nemačkog jezika. Dotična grejalica je tako izgrađena da se uz pomoć vijaka može pričvrstiti na zid. Znači: probuše se rupe u zidu i pre vijaka se u te rupe postave - šta? - naravno tiple. Nije tiple nego moždanici. Jeste stvarno. Kad sam videla odgovor na moje kudoz-pitanje (http://www.proz.com/kudoz/42541icon_cool.gif setila sam se da sam tu reč već negde čula u ovom kontekstu.


Google nalazi čitavih 7 strana na hrvatskom jeziku u kojima se pojavljuje reč \"moždanici\". \"Moždanik\" - svega dve strane. Za \"tiple\" je izbljuvao 50, a za tipla 55 strana. Znam da google nije amen, ali se stvarno pitam da li ima smisla u tako neki banalan tekst kao što je uputstvo za upotrebu jedne obične grejalice (sve vreme se pitam da li će to uopšte iko ikada pročitati) trpati zvanične pojmove, kad već postoje rasprostranjeni i svima razumljivi \"kolokvijalni\" izrazi.


U potpunosti se slažem da se za \"velike\" i zvanične stvari mora obratiti pažnja na stil i vokabular, ali ... kod uputstava za upotrebu za predmete koji nisu namenjeni stručnjacima se ipak na kraju krajeva radi o tome da sve bude jednostavno, nedvosmisleno i dobro razumljivo - posebno za laike!


Neću sada ni samo da se hvatam za tiple - ima toliko drugih sličnih primera...


Zanima me šta poštovane kolege misle o tome.


 

alz  Identity Verified
Croatia
Local time: 20:39
English to Croatian
+ ...
standardni kniževni ili kolokvijalni jezik? May 4, 2003

Osobno smatram da u prijevodima treba uvijek koristiti standardni jezik, iako pojedini izrazi ponekad mogu zvučati nezgrapno ili naizgled nerazumljivo. Njihova nezgrapnost samo je stvar navike uha. Prisjetimo se da smo sveopće poznatu \"vešmašinu\" još unazad 15ak godina označavali opisno kao \"stroj za pranje rublja\", danas izraz \"perilica\" nikoga više ne zbunjuje.

Poseban problem s kolokvijalnim izrazima u hrvatskom jeziku je i njihova regionalna rasprostranjenost. \"Škovacera\" i \"kacavida\" su isto što i \"mistšafla\" i \"šrafciger\", jednako prošireni i popularni i jednako regionalno (ne)razumljivi.

Do sada se nisam našao u prilici da prevodim tekstove za koje mi se čini da bi korištenjem kolokvijalnih izraza bili razumljiviji. U tom slučaju upotrijebio bi standardne književne izraze a kolokvijalne bi naveo u zagradama. U svakom slučaju konačnu bih odluku prepustio naručitelju prijevoda.

Srdačno

alz


ps.: da li ste znali da se kolokvijalni izrazi mogu razlikovati od grada do grada pa čak i unutar jedne te iste tvrtke??? Svojevremeno sam radio u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci koji je nastao 1984. ujedinjenjem dviju bolnica, Rijeka i Sušak. Riječku su osnovali liječnici koji su bili pretežito talijanski, a sušačku bečki studenti. Svaka od njih imala je svoje nazivlje za čitav niz uporabnih predmeta iz svakodnevne prakse. Tako je npr. bubrežnjak ili bubrežasta posudica (standardni naziv) na Sušaku bio \"ajteršala\" a u Rijeci \"bačinela\". Vrhunac se dogodio, kad je sušačka pripravnica na riječkom lokalitetu, na poziv da dopelja \"karolinu\" (kolica nužnik) dovela Sestru Carolinu - glavnu sestru kirurgije.


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


kolokvijalni izrazi u prevodima za \"običan narod\"

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Your current localization setting

English

Select a language

Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search