Englesko-hrvatski elektrotehnički rječnik (V. Muljević)
Thread poster: Vesna Zivcic

Vesna Zivcic  Identity Verified
Local time: 14:19
German to Croatian
+ ...
Dec 24, 2009

Poštovani kolege i kolegice,

možda će Vas zanimati da se u knjižarama može naći novi "Englesko-hrvatski elektrotehnički rječnik" autora Vladimira Muljevića (moj jučerašnji „ulov” u lokalnoj knjižari ).

Sigurna sam da će ovaj rječnik popuniti prazninu koja se dosad osjećala u pokrivenosti stručnog/tehičkog engleskog jezika kvalitetnim dvojezičnim rječnicima.

Vesna

"Na više od tisuću stranica, ovaj rječnik obuhvaća preko 150 000 pojmova s područja elektrotehnike, ali i šire – s područja tehnike, fizike, kemije i matematike neposredno povezanih s elektrotehnikom. Ovo je prvi tako iscrpan rječnik koji obuhvaća engleske termine s tog područja, a plod je iznimnog rada pokojnoga profesora FER-a Vladimira Muljevića, koji je hrvatskoj znanosti dao golem doprinos svojim dugogodišnjim djelovanjem na promicanju elektrotehnike, znanosti kojoj je posvetio cijeli svoj život. Na FER-u je osnovao Zavod za regulacionu i signalnu tehniku, na čijem je čelu bio 28 godina, potaknuo je osnivanje seminara JUREMA (danas KOREMA) i desetak godina bio njegov predsjednik; pokretač je i glavni urednik časopisa »Automatizacija i hrvatsko sveučilište«; pokretač je i organizator Tehničke enciklopedije Leksikografskoga zavoda u Zagrebu i član prvoga redakcijskoga odbora; jedan je od utemeljitelja Tehničkog muzeja u Zagrebu, jedan je pokretača i prvi predsjednik Zajednice diplomiranih inženjera Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu (AMAC-a). Kruna njegova rada neprijeporno je impresivna bibliografija: objavio je više od 450 znanstvenih i stručnih priloga, nekoliko knjiga, udžbenika i sveučilišnih skripata, Njemačko-hrvatski elektrotehnički rječnik i Hrvatsko-njemački elektrotehnički rječnik (za koje je 2001. dobio Strossmayerovu nagradu). Jedan je od autora knjige o Nikoli Tesli, objavljene 2006. g. u izdanju Školske knjige. Vladimir Muljević je za života (umro je 2007. u 94. godini) dobio mnoštvo nagrada, priznanja i počasti, među ostalim Republičku godišnju nagradu »Fran Tućan« (1988.), Državnu nagradu tehničke kulture »Faust Vrančić« za životno djelo (1996.), Nagradu »Josip Juraj Strossmayer« (2001.), Nagradu »Nikola Tesla« Hrvatske sekcije IEEE (2006.). Bio je počasni doktor Sveučilišta u Rostocku te počasni član Hrvatske akademije tehničkih znanosti."
http://www.skolska.com.hr/hrv/page.asp?item=040226&act=more

[Edited at 2009-12-24 10:13 GMT]


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Englesko-hrvatski elektrotehnički rječnik (V. Muljević)

Advanced search


memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »
SDL Trados Studio 2017 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2017 helps translators increase translation productivity whilst ensuring quality. Combining translation memory, terminology management and machine translation in one simple and easy-to-use environment.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search