Kakvom se tipkovnicom služite?
Thread poster: Sanja Demut

Sanja Demut  Identity Verified
Croatia
Local time: 03:21
Croatian to English
+ ...
May 12, 2010

Nakon dugotrajnog me prevođenja, kao vjerujem i većinu vas, unatoč pauzama i razgibavanju često bole zglobovi zbog neodgovarajuće tipkovnice (obična ravna), pa razmišljam o kupnji ergonomske. Zanimala bi me vaša iskustva sa ergonomskim tipkovnicama: jesu li bolje one sa razdvojenom lijevom i desnom rukom ili one u obliku vala (npr. Logitech wave)? Čini mi se da bi ove razdvojene mogle zahtijevati ponovno učenje tipkanja, pa bih ih htjela izbjeći, ali s druge se strane bojim da će me s "valom" ruke nastaviti boljeti.

 

iNekic  Identity Verified
Croatia
Local time: 03:21
German to Croatian
+ ...
10prstno tipkanje? May 12, 2010

Ja sam davnih dana u srednjoj imao daktilografiju i vrlo sam sretan zbog togaicon_wink.gif

Budući da tipkam "naslijepo", ništa od tih valovitih, zakrivljenih i sl. mi uopće ne koristi.
Jedino što pomaže je podloga za dlanove, tzv. "palm rest" i pravilna visina tipkovnice.


 

Dejan Škrebić  Identity Verified
Bosnia and Herzegovina
Local time: 03:21
English to Serbian
+ ...
Oboje, što ergonomičnije, to bolje May 12, 2010

Poslednjih godina sam iz više razloga ograničen na upotrebu laptopa, što podrazumijeva užas za unošenje teksta. Kao da na svakom prstu imam utegicon_frown.gif

Najsrećniji i najzadovoljniji sam bio kada sam koristio Majkrosfotovu ergonomsku tastaturu kao što je ovdje:

z_011134ergo.jpg.

Ona je prelomljena na lijevu i desnu stranu, ali je i ispupčena u visini razmaknice. Cijena joj je bila 10 puta veća od cijene tastatura koje su isporučivane u paketu sa novim računarom, ali se svaki novčić isplatio.


 

bergazy  Identity Verified
Croatia
Local time: 03:21
Croatian to Italian
+ ...
Microsoft Keyboard Elite May 12, 2010

Ergonomska, praktički neuništiva.

http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/productdetails.aspx?pid=022


 

Sanja Demut  Identity Verified
Croatia
Local time: 03:21
Croatian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Laptop May 13, 2010

I ja ga mrzim. Moderna verzija srednjovjekovnih prstolomaca na koju bi i inkvizitori mogli biti ponosni.
Inače, posudila sam jučer od prijatelja ovu Microsoftovu tipkovnicu koju hvalite i, kao što sam se i bojala, utvrdila da uopće ne znam tipkati na njoj! Nema tu više ni govora o deset prstiju, udaram znak po znak kao da u životu nisam vidjela tipkovnicu. Vjerujem da je dobra jednom kada se čovjek privikne, ali....

Probudih se ja tako jutros, zglobovi zloslutno pucketaju, a do sutra poslijepodne moram odraditi još 25 kartica. Nakon opsežnog Googlanja, sjednem ja lijepo u auto i pravac prva trgovina kompjuterskom opremom.

Bila je to ljubav na prvi pogled - kupila sam mnogohvaljeni Logitechov desktop wave pro za koji mnogi kažu da je "possibly the most comfortable keyboard ever".
Prvi je dojam, nakon 3 kartice, odličan - izuzetno brz odziv, ima sve moje omiljene shortcute (word, excel, kalkulator, media player...), udobna, izbočenja i udubljenja na pravim mjestima, vrlo mekane tipke....
Nadam se da me neće razočarati.


 

Ana Kardum  Identity Verified
Croatia
Local time: 03:21
Member (2005)
German to Croatian
+ ...
Tipkovnica Sep 8, 2010

Ja upotrebljavam tipkovnicu Cherry, koja se pokazala najboljom do sada (nabavila sam je u Njemačkoj, ne znam ima li kod nas). Naravno, ima i drugih koje su dobre, a sama priroda posla i navike odlučuju o tome koju ćete odabrati. Jedna od mogućnosti je i gamerska tipkovnica koja je vrlo dobra, čak i odlična - probala sam ih nekoliko. Najvažnije je da su tipke na tipkovnici čvrste i da dobro reagiraju.

Što se tiče prijenosnoga računala, nema zapreke da priključite vanjsku tipkovnicu na njega - vjerujte mi, to će Vam znatno olakšati život ako puno radite na njemu. Ako ga još priključite i na vanjski monitor, rad će Vam biti ugodan kao da radite na stolnom računalu. Mene to spašava kada nisam u svom uredu...

[Edited at 2010-09-08 03:06 GMT]


 

Fedja Imamovic
Croatia
Local time: 03:21
Member
Croatian to English
+ ...
Logitech bezicna tastatura - nije losa! Dec 23, 2010

Prije nekoliko dana, nakon što sam naprosto poludio tipkajući na svojoj staroj tastaturi, otišao sam u prodavnicu tehnike da potražim nešto što će biti koliko-toliko komfornije. Nisu imali mnogo za ponuditi, ali u svakom slučaju je ova tastatura bolja od prethodne. Naime, kupio sam Logitech wireless tastaturu MK250 sa bezicnim mišem, dolaze zajedno u paketu, odziv joj je fantastičan, i uopšte nije loša. Vidjet ćemo koliko će joj trajati baterije! Ipak, mislim da je dobro rješenje jer je povremeno spustim u krilo kada radim neke korekcije, pa imam osjećaj da ništa ne radimicon_smile.gif

 

Sanja Demut  Identity Verified
Croatia
Local time: 03:21
Croatian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Baterije još drže Dec 24, 2010

Pošto na mojoj bežičnoj Logitech tipkovnici (desktop wave pro) kupljenoj prije 6 mjeseci baterije još rade kao nove, a zaista je ne štedim, vjerujem da ćete biti zadovoljni. Udobna je i zato što je bežična dozvoljava tipkanje u raznim položajima, a već i sama promjena položaja odmara i opušta mišiće i zglobove ruku.
Dakle, thumbs up za wireless tipkovnice!


 

Sherefedin MUSTAFA
Netherlands
Local time: 03:21
Member
English to Macedonian
+ ...
Fenomenalna stvar Dec 24, 2010

http://www.logitech.com/nl-nl/keyboards/keyboard/devices/7288

 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Kakvom se tipkovnicom služite?

Advanced search


Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search