Kakvom se tipkovnicom služite?
Thread poster: Sanja Demut

Sanja Demut  Identity Verified
Croatia
Local time: 10:49
Croatian to English
+ ...
May 12, 2010

Nakon dugotrajnog me prevođenja, kao vjerujem i većinu vas, unatoč pauzama i razgibavanju često bole zglobovi zbog neodgovarajuće tipkovnice (obična ravna), pa razmišljam o kupnji ergonomske. Zanimala bi me vaša iskustva sa ergonomskim tipkovnicama: jesu li bolje one sa razdvojenom lijevom i desnom rukom ili one u obliku vala (npr. Logitech wave)? Čini mi se da bi ove razdvojene mogle zahtijevati ponovno učenje tipkanja, pa bih ih htjela izbjeći, ali s druge se strane bojim da će me s "valom" ruke nastaviti boljeti.

 

iNekic  Identity Verified
Croatia
Local time: 10:49
German to Croatian
+ ...
10prstno tipkanje? May 12, 2010

Ja sam davnih dana u srednjoj imao daktilografiju i vrlo sam sretan zbog togaicon_wink.gif

Budući da tipkam "naslijepo", ništa od tih valovitih, zakrivljenih i sl. mi uopće ne koristi.
Jedino što pomaže je podloga za dlanove, tzv. "palm rest" i pravilna visina tipkovnice.


 

Dejan Škrebić  Identity Verified
Bosnia and Herzegovina
Local time: 10:49
English to Serbian
+ ...
Oboje, što ergonomičnije, to bolje May 12, 2010

Poslednjih godina sam iz više razloga ograničen na upotrebu laptopa, što podrazumijeva užas za unošenje teksta. Kao da na svakom prstu imam utegicon_frown.gif

Najsrećniji i najzadovoljniji sam bio kada sam koristio Majkrosfotovu ergonomsku tastaturu kao što je ovdje:

z_011134ergo.jpg.

Ona je prelomljena na lijevu i desnu stranu, ali je i ispupčena u visini razmaknice. Cijena joj je bila 10 puta veća od cijene tastatura koje su isporučivane u paketu sa novim računarom, ali se svaki novčić isplatio.


 

bergazy  Identity Verified
Croatia
Local time: 10:49
Croatian to Italian
+ ...
Microsoft Keyboard Elite May 12, 2010

Ergonomska, praktički neuništiva.

http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/productdetails.aspx?pid=022


 

Sanja Demut  Identity Verified
Croatia
Local time: 10:49
Croatian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Laptop May 13, 2010

I ja ga mrzim. Moderna verzija srednjovjekovnih prstolomaca na koju bi i inkvizitori mogli biti ponosni.
Inače, posudila sam jučer od prijatelja ovu Microsoftovu tipkovnicu koju hvalite i, kao što sam se i bojala, utvrdila da uopće ne znam tipkati na njoj! Nema tu više ni govora o deset prstiju, udaram znak po znak kao da u životu nisam vidjela tipkovnicu. Vjerujem da je dobra jednom kada se čovjek privikne, ali....

Probudih se ja tako jutros, zglobovi zloslutno pucketaju, a do sutra poslijepodne moram odraditi još 25 kartica. Nakon opsežnog Googlanja, sjednem ja lijepo u auto i pravac prva trgovina kompjuterskom opremom.

Bila je to ljubav na prvi pogled - kupila sam mnogohvaljeni Logitechov desktop wave pro za koji mnogi kažu da je "possibly the most comfortable keyboard ever".
Prvi je dojam, nakon 3 kartice, odličan - izuzetno brz odziv, ima sve moje omiljene shortcute (word, excel, kalkulator, media player...), udobna, izbočenja i udubljenja na pravim mjestima, vrlo mekane tipke....
Nadam se da me neće razočarati.


 

Ana Kardum  Identity Verified
Croatia
Local time: 10:49
German to Croatian
+ ...
Tipkovnica Sep 8, 2010

Ja upotrebljavam tipkovnicu Cherry, koja se pokazala najboljom do sada (nabavila sam je u Njemačkoj, ne znam ima li kod nas). Naravno, ima i drugih koje su dobre, a sama priroda posla i navike odlučuju o tome koju ćete odabrati. Jedna od mogućnosti je i gamerska tipkovnica koja je vrlo dobra, čak i odlična - probala sam ih nekoliko. Najvažnije je da su tipke na tipkovnici čvrste i da dobro reagiraju.

Što se tiče prijenosnoga računala, nema zapreke da priključite vanjsku tipkovnicu na njega - vjerujte mi, to će Vam znatno olakšati život ako puno radite na njemu. Ako ga još priključite i na vanjski monitor, rad će Vam biti ugodan kao da radite na stolnom računalu. Mene to spašava kada nisam u svom uredu...

[Edited at 2010-09-08 03:06 GMT]


 

Fedja Imamovic
Croatia
Local time: 10:49
Member
Croatian to English
+ ...
Logitech bezicna tastatura - nije losa! Dec 23, 2010

Prije nekoliko dana, nakon što sam naprosto poludio tipkajući na svojoj staroj tastaturi, otišao sam u prodavnicu tehnike da potražim nešto što će biti koliko-toliko komfornije. Nisu imali mnogo za ponuditi, ali u svakom slučaju je ova tastatura bolja od prethodne. Naime, kupio sam Logitech wireless tastaturu MK250 sa bezicnim mišem, dolaze zajedno u paketu, odziv joj je fantastičan, i uopšte nije loša. Vidjet ćemo koliko će joj trajati baterije! Ipak, mislim da je dobro rješenje jer je povremeno spustim u krilo kada radim neke korekcije, pa imam osjećaj da ništa ne radimicon_smile.gif

 

Sanja Demut  Identity Verified
Croatia
Local time: 10:49
Croatian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Baterije još drže Dec 24, 2010

Pošto na mojoj bežičnoj Logitech tipkovnici (desktop wave pro) kupljenoj prije 6 mjeseci baterije još rade kao nove, a zaista je ne štedim, vjerujem da ćete biti zadovoljni. Udobna je i zato što je bežična dozvoljava tipkanje u raznim položajima, a već i sama promjena položaja odmara i opušta mišiće i zglobove ruku.
Dakle, thumbs up za wireless tipkovnice!


 

Sherefedin MUSTAFA
Netherlands
Local time: 10:49
Member
English to Macedonian
+ ...
Fenomenalna stvar Dec 24, 2010

http://www.logitech.com/nl-nl/keyboards/keyboard/devices/7288

 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Kakvom se tipkovnicom služite?

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search