Gdje unovčiti ček?
Thread poster: bergazy

bergazy  Identity Verified
Croatia
Local time: 22:25
Croatian to Italian
+ ...
Apr 1, 2004

Cijenjeni kolegice i kolege

primivši ček svog američkog klijenta otišao sam u poslovnicu hrvatske banke u kojoj sam
prije mnogo godina otvorio i kunski i devizni
račun. Iznos na čeku nije bio velik no službenica banke me je upozorila da ček mora na autorizaciju tako da sam novac trebao dobiti za mjesec dana a sama usluga banke stoji 20 kuna. To sam naravno, odbio. Poznanica mi je savjetovala da odem u drugu banku u kojoj su čekove spremni unovčiti bez ikakvih problema. I doista, otišavši u Privrednu banku, unovčio sam ček bez autorizacije ( "Gospodine pa dovoljan nam je Vaš JMBG, adresa i broj telefona") bez čekanja i bez plaćanja ikakve naknade.
U istom pozitivnom kontekstu spomenute su mi i dvije austrijske banke.

Kakvi su vaši dojmovi i preporuke?

Hvala!


 

Nedzad Selmanovic
Local time: 22:25
English to Bosnian
+ ...
moje iskustvo Apr 1, 2004

Ja sam se skoro našao u istoj situaciji, no odlučio sam kako je bolje čekati nego unovčiti ček odmah. Na takav korak sam se odlučio samo iz jednog razloga. U mojem mjestu boravka nema banke koja bi mi odmah isplatila iznos naveden na čeku, ali zato ima takva banka u Sarajevu. Sami troškovi puta i gubljenje vremena su me naveli da platim proviziju i sačekam 20 dana. U svakom slučaju, isplati se provjeriti koja banka unovčava ček odmah. Zato sad svoje naknade (u manjim iznosima) potražujem preko Western Union servisa, ili od stranih klijenata izričito tražim uplatu na svoj bankovni račun. Čekove ću prihvatiti samo u određenim slučajevima, i to onda kad je klijent uporan u nastojanju da plati čekom (nekad to može biti i rizično ali je mala vjerovatnoća da mi neko plati usluge falsificiranim čekom), ali samo kad se radi o sitnijim poslovima. Od lokalnih klijenata sve naplaćujem u kešu.

 

Seadeta Osmani  Identity Verified
Croatia
Local time: 22:25
English to Croatian
+ ...
Osobno iskustvo Apr 1, 2004

Postovani,

Po mom osobnom iskustvu, razlika je u poslovanju od banke do banke, pa cak i od sluzbenice do sluzbenice (ponekad ne vladaju svim podacima o procedurama), a veliku ulogu u lakoci obavljanja transakcija igra i cinjenica kakav ste klijent doticne bankeod povjerenja ili od rizika.

Neke banke prema informacijama starim nekoliko mjeseci (Zagrebacka, Erste) za unovcavanje ceka bilo kojeg iznosa unaprijed naplacuju veliku proviziju i svaki cek salju na autorizaciju, sto ponekad traje i vise od mjesec dana. Iznos kojeg nakon tog vremena dobijete uglavnom je nesto umanjen, jer provozija ide Vasoj banci, a dio koji je odbijen od iznosa na ceku uzima banka koja autorizira cek (americka, britanska, njemacka, itd. banka).

Neke druge banke, a mislim da je to slucaj i s Privrednom, iznos do USD 250.00 ne salju na autorizaciju, iako mislim da iznos mora "odlezati" na racunu do 8 dana. Ukoliko ga odmah podizete, placate odredjenu proviziju. Svaki iznos iznad navedenog ide na spomenutu autorizaciju, prilikom koje je procedura ista kao gore opisana.

Preporucam da se nekoliko puta osobno i telefonski raspitate kod svake banke, tako cete dobiti najtocnije informacije.


Sretno!


 

Daniela Miklic Belancic
Local time: 22:25
English to Croatian
+ ...
Od službenika do službenika Apr 5, 2004

Slažem se da će Privredna banka unovčiti ček, ali samo do određenog iznosa (meni su rekli "manje iznose ne šaljemo na autorizaciju", ali čini mi se da taj "iznos" varira od službenika do službenika). Budući da sam upoznata s radom iste banke, također mogu primijetiti da ponekad službenici i ne znaju što bi s čekom ("nisu upoznati s procedurom"). Jednom su mi za iznos od 20 USD rekli da ček mora ići na autorizaciju, ali kad sam došla ponovno popodne nije bilo ni riječi o autorizaciji nego sam podigla novac i odšetala van. I kao posljednje, vjerujem da bi Vam banka mogla unovčiti bilo koji razumni iznos (naravno ne baš 5000 eura), uz napomenu da će Vas nazvati u slučaju mogućih problema i skinuti taj novac s Vašeg računa (mene obično tako "kontaktiraju" - srećom do sada nisam imala takvih poteškoća). Još nešto, samo jednom su mi uzeli proviziju kad mi novac nije odležao na računu nekoliko dana (sigurno manje od 8, kao što spomenuto).
Moja preporuka - budite "dobri" sa šefom poslovnice i sva su Vam vrata otvorena (lako je meni pričati kad živim u malom gradu).


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Gdje unovčiti ček?

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search