obračun poreza na honorare
Thread poster: licka

licka
Croatian to English
+ ...
May 7, 2004

Na stranici HDZTP-a sam pročitala da su od RRIF-a dobili mišljenje po kojem prevoditelji za svoju djelatnost od honorara imaju pravo odbiti 40% na ime paušalnih troškova (a ne 25%). To bi značilo da se prevoditeljska djelatnost tretira kao autorski rad. Zanima me kakva su iskustva ostalih, tj. kako obračunavaju paušalne troškove.

Lidija


 

Vesna Zivcic  Identity Verified
Local time: 03:48
German to Croatian
+ ...
Honorari, paušali, doprinosi May 8, 2004

Mislim da biste to morali raspraviti sa svojim poreznim referentom jer se pauali obično priznaju u odnosu na ostvareni prihod prijavljen po toj osnovi, dakle u trenutku podnoenja porezne prijave.[Edited at 2004-06-05 19:18]


 

licka
Croatian to English
+ ...
TOPIC STARTER
paušal May 10, 2004

Jasno je da se na honorar moraju platiti svi doprinosi, ali je pitanje da li se pri izračunu osnovice za te doprinose, od primitka smije odbiti 25 ili 40% paušala na osnovu troškova.
Ako je u pitanju autorsko djelo zakon jasno propisuje da se može odbiti 40%, ali je prilično nedefinirano da li prijevod spada pod autorski rad. Tumačenje HDZTP-a je da se kod prevođenja smije odbiti 40%, a mene zanima kako kolege prevoditelji postupaju pri obračunu doprinosa i poreza.


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


obračun poreza na honorare

Advanced search


SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search