Navođenje neprevedenog djela u znanstvenom članku
Thread poster: zekozna

zekozna
Local time: 01:18
English to Croatian
Jun 12, 2014

Dragi svi,

Prevodim jedan znanstveni članak na engleski iz područja književnosti.
Imam 3 pitanja vezana uz citiranje djela:
1. Autorice pišu o hrvatskom romanu koji nije preveden na engleski. Taj roman i citiraju, a citate moram prevesti ja. Kako označiti da je autor prijevoda članka i autor prijevoda, TN, posebne zagrade ili nešto treće?

2. Autorice citiraju članke koje su izvorno pisani na hrvatskom i nisu prevedeni na engleski. Treba li prevesti nazive članaka na engleski i kako naglasiti da je preveden samo taj naslov?TN, posebne zagrade ili nešto treće?

3. Autorice se u fusnotama referiraju na članke koje ne citiraju. Treba li prevesti nazive članaka na engleski i kako naglasiti da je preveden samo taj naslov? TN, posebne zagrade ili nešto treće?
Ako je rijec o citatu iz djela na hrvatskom koje je navedeno u fusnote, kako tamo oznacis kako bi bio izvorni naziv na engleskom, neke zagrade drugacije ili? TN, posebne zagrade ili nešto treće?


Hvala na pomoći!


 

starlightaloud  Identity Verified
Croatia
Local time: 01:18
English to Croatian
+ ...
... Jun 12, 2014

Dragi zeko, iz mog iskustva, mislim da bi najbolje bilo ovako:

1. TN
2. Nije nužno prevesti, ali preporučam iza originalnog naslova (koji je obavezan) navesti Vaš prijevod naslova citiranog članka na engleski u uglatim zagradama. Nema potrebe naglašavati da je preveden samo naslov, uglate zagrade to insinuiraju. Provjerite imaju li citirani članci prevedene sažetke na engleski, ako imaju, naslove sažetaka stavljate (isto u uglate zagrade) iza originalnog naslova umjesto Vašeg prijevoda.
3. Isto kao pod 2. Nije nužno prevesti, ali je preporučljivo, prijevod ide u uglate zagrade.

Ovo na kraju nisam dobro razumjela ("izvorni naziv na engleskom"), radi li se o citatu djela koje je izvorno pisano na eng, ali se citira hrvatski prijevod djela?

Što se znanstvenih radova tiče, postoji nekoliko glavnih sustava pisanja i citiranja koji se najčešće koriste, ali i oni imaju svoje varijacije. Pored toga, svaki znanstveni časopis može imati svoj vlastiti sustav po kojem se moraju ravnati i autori i prevoditelji članaka. Zato je korisno znati gdje će članak biti objavljen i proučiti upute za autore koje časopisi obično imaju, ako su dostupne. Isto vrijedi za ostala znanstvena izdanja (zbornike i sl.). Naravno, kako to obično biva, postoji kvaka. Naime, često uputstva znaju biti nepotpuna ili neprecizna, pa su i autor i prevoditelj prepušteni sami sebi. Ali, tu već na scenu stupaju recenzenti i lektori...a to je tek priča za sebeicon_wink.gif


 

zekozna
Local time: 01:18
English to Croatian
TOPIC STARTER
"izvorni naziv na engleskom" Jun 13, 2014

U pravu si, možda nisam jasno napisala.

Knjiga je u originalu napisana na npr. talijanskom, prevedena je na hrvatski i na engleski. Autorice citiraju prijevod na hrvatski, dok se ja koristim engleskim prijevodom.


 

starlightaloud  Identity Verified
Croatia
Local time: 01:18
English to Croatian
+ ...
TN Jun 13, 2014

Mislim da je u tom slučaju najbolja opcija opaska prevoditelja koja mora sadržavati punu referencu prijevoda koji je korišten, odnosno mora biti navedeno koje ste točno izdanje koristili (koristila, koristio?). Nisam sigurna je li obavezno, ali u opasci možete navesti i ime prevoditelja citiranog djela.

 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Navođenje neprevedenog djela u znanstvenom članku

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search