EU VAT
Thread poster: Ivana Bojcic

Ivana Bojcic  Identity Verified
Croatia
Member (2011)
German to Croatian
+ ...
Aug 25, 2014

Posujete li s inozemnim tvrtkama ili pojedincima (malim tvrtkama) koji nemaju EU VAT?


Na koji način vršite uplatu?

Što kada mi prevoditelj iz inozemstva nema EU VAT?


Hvala

[Edited at 2014-08-25 08:24 GMT]


Direct link Reply with quote
 

Dragomir Kovacevic  Identity Verified
Italy
Local time: 17:21
Italian to Serbian
+ ...
VAT- EU PDV Sep 1, 2014

'Ajde i ja da još jednom uzvratim...

Ako suradnici-prevoditelji van EU zone, nemaju VAT broj, a vi ga imate, trebalo bi da važi pravilo da primatelj usluge u EU državi, uradi (na) sebi "reverse charge", tj. sam sebe zaduži s PDV-om. Tj. "platite" PDV.
Tako bi trebalo.
Druga sfera primjera za ovo je ako npr. kupujete softvere iz zemalja van EU, a one nemaju onu prikladnu šemu dodavanja PDV-a (kao što ga imaju krupne tvrtke te vrste, koje imaju neku vrstu predstavnika u EU za ubiranje naplata). U istom ovom slučaju, primjenjujete na sebi reverse charge.

Nije baš prikladno, ni dobro viđeno da se učestalo surađuje s davateljima usluga koji nisu registrirani s djelatnošću i nisu u stanju izdati propisnu fakturu, ne samo što se sheme rada s vašim PDV-om tiče, jer ima prevoditelja u nekim EU i drugim teritorijima, koji su registrirani pod režimima bez VAT brojeva i kao takvi, su registrirani regularno, izdaju ih bez VAT-a.
Kad ovo spominjem, mislim na problematiku ličnog poreza koji taj suradnik pod pretpostavkom, plaća ili ne plaća u svojoj boravišnoj državi. I u čemu mu davatelj posla, ako istog on/ona ne plaća, ispada da pripomaže.

Kad spominjete način uplate, čini mi se da pritom mislite na gornje, a ne na metodologiju slanja novca, koja je nebitna.

[Edited at 2014-09-01 10:49 GMT]


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


EU VAT

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search