spellchecker
Thread poster: A.Đapo

A.Đapo  Identity Verified
Bosnia and Herzegovina
Local time: 16:20
Member (2007)
English to Serbo-Croat
+ ...
Jul 22, 2015

Poštovanje,
nedavno sam, nakon dugog razmišljanja, konačno prešla na Office 2007 i pojavio se problem spellcheckera za hrvatski jezik i naravno isti ne postoji ni za srpski.
Kako ste ovaj problem riješili a da nije office lg pack 2007?


 

Dragomir Kovacevic  Identity Verified
Italy
Local time: 16:20
Italian to Serbian
+ ...
pa, dugo ste razmišljala... Jul 22, 2015

Amra, rečeno malo u šali: "dugo ste razmišljala", obzirom da se posle pojavio i MS Office 2010, za koji postoji jezički paket za hrvatski i srpski, čak i ažuriran više puta.

Izvesno rešenje postoji ako se poslužite aplikacijama LibreOffice/OpenOffice, za koje postoje odlični pravopisni dodaci u vidu korektora reči i u vidu "Language Tool" za više jezika (dodatne korekcije). Problematika paralelnog korišćenja ove dve aplikacije skupa s MS Office, stoji u činjenici da kodiranje XML formata varira među aplikacijama, obzirom da je to i dozvoljeno. Usled tog kodiranja, dolazi i do malih pomeranja u impaginaciji stranica. Obavezno će se dešavati, ako prevedete datoteku u MS Wordu (kroz neki CAT npr), otvorite je U LibreOffice/OpenOffice, uradite u njima korekciju jezika, da ćete biti primorana da malo sredite formataciju stranica kroz MS Word i ev. i PP.

Ako se usredsredite da isključivo koristite LibreOffice/OpenOffice kroz CAT, može se pojaviti nešto više internih tagova - šumarci, šume istih. Ima izvesnih načina da se to smanji pre prevođenja. Ima jako puno prevodilaca koji rabe LibreOffice/OpenOffice i open-source CAT, vrlo umešno.

Drugo ili već koje rešenje po redu, je da preskočite MS 2007 i idete na noviju aplikaciju MS, jer ćete moći da dokupite spelčekere (oko 30 evra).


Amra Đapo (damra) wrote:

Poštovanje,
nedavno sam, nakon dugog razmišljanja, konačno prešla na Office 2007 i pojavio se problem spellcheckera za hrvatski jezik i naravno isti ne postoji ni za srpski.
Kako ste ovaj problem riješili a da nije office lg pack 2007?


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


spellchecker

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search