spellchecker
Thread poster: A.Đapo

A.Đapo  Identity Verified
Bosnia and Herzegovina
Local time: 23:36
Member (2007)
English to Serbo-Croat
+ ...
Jul 22, 2015

Poštovanje,
nedavno sam, nakon dugog razmišljanja, konačno prešla na Office 2007 i pojavio se problem spellcheckera za hrvatski jezik i naravno isti ne postoji ni za srpski.
Kako ste ovaj problem riješili a da nije office lg pack 2007?


Direct link Reply with quote
 

Dragomir Kovacevic  Identity Verified
Italy
Local time: 23:36
Italian to Serbian
+ ...
pa, dugo ste razmišljala... Jul 22, 2015

Amra, rečeno malo u šali: "dugo ste razmišljala", obzirom da se posle pojavio i MS Office 2010, za koji postoji jezički paket za hrvatski i srpski, čak i ažuriran više puta.

Izvesno rešenje postoji ako se poslužite aplikacijama LibreOffice/OpenOffice, za koje postoje odlični pravopisni dodaci u vidu korektora reči i u vidu "Language Tool" za više jezika (dodatne korekcije). Problematika paralelnog korišćenja ove dve aplikacije skupa s MS Office, stoji u činjenici da kodiranje XML formata varira među aplikacijama, obzirom da je to i dozvoljeno. Usled tog kodiranja, dolazi i do malih pomeranja u impaginaciji stranica. Obavezno će se dešavati, ako prevedete datoteku u MS Wordu (kroz neki CAT npr), otvorite je U LibreOffice/OpenOffice, uradite u njima korekciju jezika, da ćete biti primorana da malo sredite formataciju stranica kroz MS Word i ev. i PP.

Ako se usredsredite da isključivo koristite LibreOffice/OpenOffice kroz CAT, može se pojaviti nešto više internih tagova - šumarci, šume istih. Ima izvesnih načina da se to smanji pre prevođenja. Ima jako puno prevodilaca koji rabe LibreOffice/OpenOffice i open-source CAT, vrlo umešno.

Drugo ili već koje rešenje po redu, je da preskočite MS 2007 i idete na noviju aplikaciju MS, jer ćete moći da dokupite spelčekere (oko 30 evra).


Amra Đapo (damra) wrote:

Poštovanje,
nedavno sam, nakon dugog razmišljanja, konačno prešla na Office 2007 i pojavio se problem spellcheckera za hrvatski jezik i naravno isti ne postoji ni za srpski.
Kako ste ovaj problem riješili a da nije office lg pack 2007?


Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


spellchecker

Advanced search


Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search