pitanje poreznog broja
Thread poster: Tatjana Kovačec

Tatjana Kovačec  Identity Verified
Croatia
Local time: 12:53
Member (2005)
German to Croatian
+ ...
Mar 22, 2016

Dragi kolege!

imam pitanje, a ne bih odmah javno s nazivom agencije. U svakom slučaju priča ide ovako: nedavno me kontaktirala jedna njemačka agencija i nakon uobičajene prepiske, poslali su mi manji prijevod s obećanjem da će uskoro biti i drugih . Problem je nastao pri izdavanju računa, tj. ja ga nisam odmah provjerila što se tiče poreznog broja. Uskoro me nazvala moja knjigovođa da njegov porezni broj nije važeći prema već znate kojoj banci podataka. Sad tu počinje zaplet, čovjek me nazove, dosta ljut i bezobrazan, što ja želim od njega, kakva banka podataka, on ima uredan porezni broj.... mislim ostala sam zapanjena njegovim tonom. Sva moja objašnjenja zbog čega mi to treba, nisu urodila plodom, poslao mi je neku potvrdu o poreznom broju koja to nije. Njemačka porezna ne želi mi potvrditi ima li on uredan porezni broj, a ja ne budi lijena dobila sam podatke od naše porezne uprave. U svakom slučaju njegov porezni broj je ukinut ove godine i to retroaktivno sve do 2014. Pretpostavljam da je za njega prije netko radio, mislim, možete mi se javiti i privatno, baš bi htjela to prokomentirati.

Ono što me čudi je njegov nastup jer on ZNA da mu je ukinut porezni broj i to retroaktivno, a tvrdi da nije. S druge strane bio je jako neljubazan u smislu što ja njega gnjavim s takvim glupostima a on radi po cijelom svijetu i nigdje nije imao problema.

Iskustva?

Hvala!


 

Tatjana Kovačec  Identity Verified
Croatia
Local time: 12:53
Member (2005)
German to Croatian
+ ...
TOPIC STARTER
što ste može/zna porezna Mar 24, 2016

Dragi kolege,

ili nitko nema takva iskustva ili se ne usudi govoriti, nema veze. Međutim, ja ću s vama podijeliti iskustvo o tome što sve zna/može naša porezna uprava. Naša porezna uprava provjerila mi je dotičan njemački pdv broj. Oni VIDE sve povijesne podatke, kada mu je njemačka porezna uprava ukinula retroaktivno pdv broj do unazad 2 godine, sve promjene/muljeve koje je imao s tvrtkom, tek toliko da znate. Mogu provjeriti svaki račun i upariti ga sa svakim drugim računom izdanim u EU, a sve to radi i informatički sustav par puta ili koliko puta godišnje!!!

U svakom slučaju, dotičan gospodin čudio se tome da su mu ukinuli pdv broj, a on to jako dobro zna, mogao mi je sve to lijepo i kulturno na početku reći pa bismo se možda i nekako drugačije dogovorili. Ovako sam ja njemu izdala "ispravan" račun koji zapravo nije valjan jer sam trebala zaračunati PDV 25% i postoji šansa, ne samo da njega ganja njemačka porezna, već da i on meni stvori probleme radi nekoliko eura.

A uz to, nikada nisam od stranca dozivjela takav verbalan napad neljubaznosti. I onda me na kraju pita jel mu ja ne vjerujem?! Naravno da više ne.

Ako uredno poslujete, prije novog posla/ugovora, provjerite si taj VAT br. u VIES sustavu!!!

LP


 

Vesna Zivcic  Identity Verified
Local time: 12:53
German to Croatian
+ ...
Storniranje računa Mar 30, 2016

Pozdrav Tatjana!

Hvala na upozorenju... žao mi je što Vam se to dogodilo. Varalica sve više i tamo gdje to dosad ne biste očekivali.
Jeste li riješili problem storniranjem računa i izdavanjem novog s obračunatim PDV-om?


 

Ivana Bojcic  Identity Verified
Croatia
Member (2011)
German to Croatian
+ ...
Čudno za Njemačku Apr 7, 2016

...ali hvala na upozorenju, nije mi to ni padalo na pamet do sada...

 

Mariann Makrai  Identity Verified
Croatia
Local time: 12:53
Hungarian to Croatian
+ ...
uvijek pogledati Apr 7, 2016

Orkad sam od porezne zatražila Vat broj, kad radim sa strsnom firmom uvijek pogledam jeli njihov broj ispravan.Toliko se ne razumijem u svrhu toga, ali ovo je 1. korak prije nego što odradim prijevod.
Kako se završio slučaj? Ima već neko vrijeme.


 

Tatjana Kovačec  Identity Verified
Croatia
Local time: 12:53
Member (2005)
German to Croatian
+ ...
TOPIC STARTER
samo da znate kraj Apr 19, 2016

evo kako se sve riješilo, za par dana, dotičan gospodin poslao mi je mail neka provjerim njegov porezni broj. Naravno, sve je bilo u redu jer je on to ipak riješio. Mislim da od njega više neću dobiti posla jer sam ga "malo zezala". Možda ja ne bih bila tako kruta ga me on na početku nije nazvao, bio bezobrazan, kako se ja usudim njega s tim gnjaviti, što je to vies baza, neka si ja to riješim sa svojom poreznom, što hoće moj knjigovođa...? i u tom smjeru. Mislim što hoće, porezna mi ne želi prihvatiti nijedan račun iz tog mjeseca radi njegovog broja koji je nevažeći. I naravno da samo on to može riješiti, a ne ja. A kad sam ga otkantala, odjednom je sve riješio u par dana.
Pametnome dosta, odsad prvo provjera u bazi i pitanje jeste li u PDV-u ili ne.


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


pitanje poreznog broja

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search