Opslagsbog i dansk
Thread poster: Lise Smidth

Lise Smidth  Identity Verified
Austria
Local time: 22:25
German to Danish
+ ...
Nov 11, 2002

Foranlediget af mit aktuelle kudoz-spørgsmål kom jeg igen til at tænke på, at det indimellem ville være rart med en klog bog at slå op i, når man kommer i tvivl om, hvad der er rigtigt dansk.


På Sprognævnets side nævnes bl.a. to bøger:

 • Henrik Galberg Jacobsen og Peter Stray Jørgensen: Håndbog i Nudansk. 3. udgave. Politikens Forlag, 1997. 539 sider. (HiN).

  HiN er en alfabetisk ordnet opslagsbog i praktisk sprogbrug. Den indeholder dels artikler om problemer mht. korrekt og ukorrekt sprogbrug, dels bredere artikler om fx ordbøger, referater og taleteknik.


 • Erik Hansen: Rigtigt dansk. 2. udgave. Hans Reitzels Forlag, 1993.

  197 sider. (RD).

  RD indeholder en række alfabetisk ordnede artikler om problemer mht. korrekt og ukorrekt sprog.


- kan de anbefales? eller findes der måske andre opslagsbøger om sproglige tvivlstilfælde, der kan anbefales?


På forhånd tak icon_smile.gif
Lise


 

Susanne Rosenberg  Identity Verified
Germany
Local time: 22:25
Member (2002)
Danish to German
+ ...
Politikens håndbog i nudansk Nov 11, 2002

Jeg købte politikens håndbog i nudansk for et par år siden for at finde hjælp mht. de nye kommaregler, og jeg har hidtil været meget tilfreds med den som opslagsværk. Den er meget overskueligt opbygget og hurtig og nem at slå op i.


Især hvad kommareglerne angår er den efter min mening uundværlig - her er der et afsnit hvor reglerne bliver forklaret, samt et afsnit hvor man kan slå op under de enkelte ord (fx at, hvor, men, som etc.) og se efter om der skal være komma (i begge tilfælde sammenlignes de gamle og de nye regler).

[ This Message was edited by: on 2002-11-11 09:07 ]


 

Lise Smidth  Identity Verified
Austria
Local time: 22:25
German to Danish
+ ...
TOPIC STARTER
Tak for hjælp - KudoZ-point må desværre vente... Nov 12, 2002

Hej Susanne,


tak for dine kommentarer, HiN lyder til at være et brugbart opslagsværk.

Mht. intet/ingen-problematikken har jeg selv snuset rundt alle de steder jeg kunne finde, men jeg har ikke fundet nogen fyldestgørende forklaring - det nærmeste er din forklaring. Det er jo klart at \"intet vand\" er grammatisk korrekt, men faktisk er jeg efterhånden overbevist om, at \"ingen vand\" er den form, man vil foretrække i moderne nudansk, mens \"intet vand\" i de fleste tilfælde vil blive opfattet som lidt stift og formelt - denne form egner sig efterhånden åbenbart bedre til højere stillag, litterære tekster osv. (Altså en parallel til megen/meget)

Sproget ændrer sig jo - og man lærer noget nyt hver dag icon_wink.gif

Desværre kan jeg ikke lukke spørgsmålet (pga. de tekniske problemer, som vi vist alle har været ramt af i større eller mindre grad (ja, jeg kan ikke engang sætte et agree under dit svar...) - så snart det kommer i orden igen, får du point icon_smile.gif

Tak også til alle andre der har bidraget med svar og kommentarer - denne gang havde jo i virkeligheden alle ret icon_wink.gif

Venlig hilsen

Lise


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Opslagsbog i dansk

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »Forums
 • All of ProZ.com
 • Term search
 • Jobs
 • Forums
 • Multiple search