\'Misbrug\' af KudoZ
Thread poster: Susanne Rosenberg

Susanne Rosenberg  Identity Verified
Germany
Local time: 02:08
Member (2002)
Danish to German
+ ...
Feb 28, 2003

Jeg har i løbet af denne uge flere gange konstateret at enkelte ProZ-medlemmer af og til stiller en række relativt lette spørgsmål - dvs. spørgsmål som normalt ikke kræver en ordbog, hvis man har lidt erfaring inden for det pågældende fagområde, eller som i det mindste ville kunne besvares ved hjælp af enhver fx juridisk eller teknisk fagordbog.


Ud fra de pågældende personers ’spørgehistorik’ at dømme (massevis af stillede spørgsmål, men for det meste ingen eller næsten ingen KudoZ) lader det efter min mening til at systemet opfattes som en nem måde at tjene hurtige penge på – ja tak til alle teksttyper, for der er jo massevis af hjælpsomme kolleger som kan tage sig af de smalle steder i enhver tekst.


Jeg kan faktisk rigtig godt selv lide at besvare KudoZ-spørgsmål af og til, fordi det sørger for lidt afveksling og ind imellem også for en spændende udfordring i hverdagen. Når man så endda har mulighed for at hjælpe hinanden, er det jo dobbelt fint. Men jeg har det lidt dårligt med bare at fungere som ordbog for kolleger, når der ikke er tale om en ’nødsituation’ – hvilket efter min mening naturligvis kan være alt fra specielle termer til slang eller kreative idéer, når man ikke selv kommer videre, men i det mindste selv har gjort sit bedste.


Det er ikke sådan at jeg hidser mig vildt op over den slags ting, men jeg synes bare at det er lidt ærgerligt. Hvordan skal man omgås den slags ting? Skal man besvare spørgsmålene og gå videre i dagsordenen? Skal man gøre spørgeren opmærksom på at han/hun måske har taget munden for fuld? Eller bare ignorere spørgsmålene?


Hvad mener I?


God weekend til alleicon_smile.gif


[Bearbeitet am 2007-04-25 15:40]


 

Niels Barfoed  Identity Verified
Local time: 02:08
English to Danish
+ ...
Svært at lave regler for Feb 28, 2003

Jeg har også bemærket det fænomen, som du omtaler, og jeg tænker, som du, at det ikke er alle, som bruger proz-spørgsmål som \'last resort\' men snarere som, nå ja, du ved, hvad jeg mener.


Men, det er svært at lave regler for. Jeg har set et sted, at nogen har foreslået, at man skal have lov til at stille et maks. dagligt antal spørgsmål på 15, herudover skulle man kunne give en god forklaring, hvis man vil undgå at få prædikat af \'misbruger\'. Det er måske en mulighed, men bedre er det vel, hvis moderatorerne for de respektive sprogpar overvåger spørgefrekvens og sværhedsgrad (selv om det er svært at måle) og evt. griber ind over for uforholdsmæssigt spørgelystne.


Jeg har selv overvejet, hvad man skal gøre, når man støder på fænomenet (jeg synes også det er sjovt fra tid til anden at svare på spørgsmål) og er kommet til den konklusion, at jeg blot springer videre til næste punkt på dagsordenen, og så vidt muligt undlader at lade mig irritere. Det vil jeg således også opfordre dig til - livet er for kort til at irritere sig over slige småting. Og det viser sig jo også, at der altid er folk, med hjertet på et endnu bedre sted end mig - så et eller flere svar, skal der såmænd nok komme.


Og lad mig så også lige tilføje, at jeg skam ikke mener, at det er forkert at besvare disse spørgsmål, det må jo være op til hver enkelt at bestemme, hvodan man vil forholde sig; jeg har blot besluttet, at jeg gerne hjælper med virkelige problemer, men ikke har lyst til at agere ulønnet ordbog.


Også en rigtigt god weekend fra Madrid.


 

Barbara Østergaard
Denmark
Local time: 02:08
Member
English to Danish
+ ...
Enig Feb 28, 2003

Hej Susanne


Jeg er fuldstændig enig med dig i, at der i den senere tid er blevet stillet en række spørgsmål, hvor spørgeren burde have konsulteret en ordbog forinden. Og minsandten om der ikke også med jævne mellemrum kommer en række forespørgsler på hele sætninger, hvor man kun kan undre sig over, hvorfor vedkommende i første omgang har påtaget sig opgaven... Jeg ignorerer som regel disse forespørgsler, fordi jeg føler, at det er grov udnyttelse af vores kompetencer, og fordi jeg generelt hellere vil bruge min tid på de seriøse forespørgsler - som i øvrigt kan være virkelig interessante at researche på, hvis man ikke lige kender svaret på forhånd, og i øvrigt har tid til det icon_smile.gif

Jeg har tidligere haft fat i både moderatoren for den pågældende sprogkombination, og har også kontaktet Proz direkte, herunder i forbindelse med \"mudslinging\" (DA/ENG), men lige meget har det hjulpet, for det er fortsat et problem, som forekommer med stadig hyppigere mellemrum. Ud over at der ikke for alle sprogkombinationer findes en moderator, og at moderatoren ikke altid er lige opmærksom på indholdet i termforespørgslerne, er problemet måske i lige så høj grad at vi er for dårlige til at sige fra over for spørgerne. Man kan snildt skrive i en kommentar til spørgeren (request more info from asker), at forespørgslen er upassende, kan slås op i en ordbog el. noget i den stil. For at blive taget alvorligt af spørgeren er det imidlertid en forudsætning, at andre også undlader at svare på forespørgslen. Så det er vel i virkeligheden op til os alle sammen at være mere opmærksomme på dette \"misbrug\", at blive bedre til at sige fra, og i øvrigt bakke hinanden op, når det er tilfældet.


Tja, det var så min mening! Jeg personligt er glad for at du tog emnet op, Susanne icon_smile.gif

Kan I ha\' en god weekend!


Venlige hilsner

Barbara


 

Yngve Roennike  Identity Verified
Local time: 20:08
Swedish to English
+ ...
Tråd om beslægtet emne i andet forum. Mar 13, 2003

Se endvidere delvis relateret tråd her http://www.proz.com/?sp=bb/viewtopic&topic_id=8245&forum_id=48
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


\'Misbrug\' af KudoZ

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search