Slechtste woordenboeken
Thread poster: Maurice Koopman

Maurice Koopman  Identity Verified
Netherlands
Local time: 07:59
English to Dutch
+ ...
May 25, 2009

Wat zijn de slechtste woordenboeken? Ik gebruik Servotte 4-talig Handelswoordenboek zelf zeer weinig omdat ik vooral technische teksten vertaal, maar als ik dan een keer een economische term nodig heb, verdwaald in één of andere tekst, dan biedt Servotte maar zeer zelden uitkomst.

Direct link Reply with quote
 

Edward Vreeburg  Identity Verified
Netherlands
Local time: 07:59
Member (2008)
English to Dutch
+ ...
hwah.... Ik heb nog ergens een 11 talig europees wdb May 26, 2009

hwah.... Ik heb nog ergens een 11 talig europees woordenboek van de Slegte, ooit gekocht voor 2,50 of zo, er staan ENORM veel termen in, maar gek genoeg nooit het woord dat ik zoek.... maar eeeh vanwaar deze vraag?

Direct link Reply with quote
 

Bart B. Van Bockstaele  Identity Verified
Canada
Local time: 01:59
Dutch
+ ...
Zijn er wel goede woordenboeken voor vertalers? May 27, 2009

Eigenlijk niet.

Door hun aard hinken woordenboeken altijd achterop. Een woord kan maar in een woordenboek opgenomen worden als het ergens gebruikt wordt. Dat gebruik verandert voortdurend.

Om die reden zijn woordenboeken een hulpmiddel, meer niet. Voor mij zijn ze gewoonlijk een bron van inspiratie: hoe zou ik dat kunnen zeggen, is er een betere manier om dit te formuleren? Is er een mooiere zinswending?

De rest moet komen van kennis. Veel boeken en vooral veel tijdschriften lezen over de onderwerpen waarin je je specialiseert, in alle talen waarin je werkt. Dat is de boodschap. In het ideale geval weet een vertaler meer over het onderwerp dan de mensen die op dat gebied actief zijn, en bovendien moet hij/zij het beter onder woorden kunnen brengen.


Direct link Reply with quote
 

xxxNMR
France
Local time: 07:59
French to Dutch
+ ...
Eens met Baet May 27, 2009

En verder zit ik mij af te vragen of wat jullie "slecht" noemen eigenlijk niet alleen maar hopeloos verouderd is. De Servotte (die ik al jaren geleden de deur uit heb gedaan) dateert nota bene uit een tijd waarin we nog geen Van Dale-talenwoordenboeken hadden, een tijd waarin secretaresses met een Schoevers-opleiding zelfstandig in drie of vier vreemde talen correspondeerden, en vaak nog zonder concept ook. Hij stond toen in veel bedrijven tussen de Prisma's op de plank. Sterker nog, het concept van een algemeen meertalig woordenboek lijkt mij gewoon verouderd, zelfs al hebben we dat op een disk. En voor vertalers helemaal, want wij zijn al snel gespecialiseerd bezig.

Direct link Reply with quote
 

Ellis Jongsma  Identity Verified
Netherlands
Local time: 07:59
Member (2006)
English to Dutch
De slechtste woordenboeken vind ik... May 28, 2009

...woordenboeken waarin voor elk woord/elke term alleen een ander woord/andere term wordt gegeven ZONDER definitie.

Direct link Reply with quote
 

Wolfgang Jörissen  Identity Verified
Belize
Dutch to German
+ ...
Wie gebruikt er nou nog woordenboeken? May 29, 2009

Zo'n beetje alles wat ik in de afgelopen 10 jaar heb opgezocht (en dat is héél veel!), staat inmiddels of in mijn TM of in mijn termbase. De rest regelt bewuste zoekmachine. Mijn woordenboekgebruik is imiddels teruggelopen van enkele keren dagelijks tot eens in de zoveel maanden. En meestal geeft het woordenboek dan geen gehoor.

Direct link Reply with quote
 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Slechtste woordenboeken

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search